Go Back

Ферментирало Веган Сирене от Бадеми

Това сирене наподобява вкусът на българското саламурено сирене. Пригответе си го още днес, защото не е трудно, а е невероятно вкусно!
Prep Time 30 mins
Cook Time 5 mins
Ферментация 1 d 12 hrs
Total Time 1 d 12 hrs 35 mins
Course Appetizer
Cuisine Bulgarian

Ingredients
  

  • 300 г сурови бадеми *по възможност белени
  • 2 капсули веган пробиотик *ProViotic
  • 1 ч.л. морска сол *аз използвах френска келтска сол
  • 3 с.л. хранителна мая
  • 250 мл филтрирана вода
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 и 1/2 ч.л. агар-агар
  • 120 мл филтрирана вода

Instructions
 

  • Залейте бадемите с гореща вода за 30 минути. След това изплакнете и по този начин ще отделите много лесно люспите им. Ако използвате белени бадеми, по-добре е да ги накиснете от предната вечер с вода на стайна температура и можете да съхраните до следващия ден в хладилник.
  • Поставете бадемите, солта, хранителната мая, вода, лимонов сок и изсипете съдържанието на капсулите в блендер. Блендирайте на висока степен до получаването на паста. Ако е необходимо добавете още малко вода, но не надвишавайте 270 - 280 мл. Сместа трябва да е гъста.
  • Прехвърлете в стъклен съд, най-добре с дървен капак и оставете да ферментира някъде на топло. В зависимост от температурата на помещението, ферментацията може да отнеме 1,2 или 3 дни. При мен беше около 25 градуса и съответно получих желаната киселинност за ден и половина. Отваряйте капака, разбърквайте по 1-2 пъти на ден сиренето и опитвайте. Щом получите желания вкус е готово.
  • Последната стъпка за постигане на добра консистенция е да загреете 120 мл вода в тенджерка като разтворите в нея агара. След като се загрее, но без да кипва, отдръпнете от огъня и добавете към ферментиралото вече сирене. Разбъркайте добре и поставете сиренето в стъкления съд, чиято форма то ще заеме. Приберете в хладилник и съхранявайте до 2 седмици с плътно затворен капак. Да ви е сладко! :)
Keyword агар, агар-агар, бадеми, българска кухня, веган вариант на сирене, веган рецепта, веган сирене, веганизиране, накисване на ядки, накиснати бадеми, пробиотик, пробиотици, сирена, сирене, ферментация, ферментиране, хранителна мая