Go Back

Веган Козунак

Това е най-вкусният постен козунак на конци, който някога сте опитвали! Приготвя се лесно и се доближава максимално до оригинала! Опитайте го за този Великден (както и преди или след него)! :)
Course Breakfast
Cuisine Bulgarian

Ingredients
  

*за стартера

  • 1 пакетче мая 7 г
  • 1 ч.л. кокосова захар
  • 2 с.л. пшенично брашно „Екосем”
  • 100 мл растително мляко (бадемово, овесено или др.)

за тестото:

  • 700 г пшенично брашно „Екосем” + допълнително по време на месенето
  • 150 мл растително мляко (бадемово, овесено или др.)
  • 200 г кокосова захар
  • 125 г веган масло (кокосово масло, зехтин или олио)
  • 1/2 ч.л. ванилова есенция
  • 1 щипка сол
  • 150 г стафиди
  • 50 мл бренди

за глазирането:

  • 1 с.л. кленов сироп или агаве
  • 1 с.л. растително мляко (бадемово, овесено или др.)
  • 1 с.л. зехтин

Instructions
 

*за стартера

  • Смесете всички съставки за стартера в средно голяма купа и разбъркайте добре с вилица. Температурата на растителното мляко трябва да е телесна, около 37 градуса.
  • Оставете настрана докато се активира и удвои или утрои обема си за около 10-15 минути.

за тестото:

  • Изсипете брашното в дълбока купа и добавете щипка сол и кокосовата захар. Разбъркайте добре и направете кладенче по средата.
  • В кладенчето изсипете маслото на стайна температура, растителното мляко на стайна температура, ванилията и активирания вече стартер. Започнете да разбърквате с вилица, след което с ръце.
  • Прехвърлете на плота и започнете да месите с ръце около 15 минути, добавяйки още до 50 г брашно, ако е небхофимо. Докато месите е важно да прилагате техника на месене с разтягане на тестото. За по-точни инструкции, да се запознаете с техниката гледайте видеото по-долу. Именно това ще спомогне да се образуват т.нар. "конци" в козунака. Ако разполагате с планетарен миксер би било още по-добре за вас и крайния резултат. Аз не разполагам и затова го правя на ръка.
  • Върнете омесеното вече тесто в набрашнената купа и покрийте с торбичка или силиконов капак. Оставете да втасва някъде на топло. В най-добрият случай, ако температура в дома ви е над 24 градуса, то козунакът ще втаса за около час-два. Ако е по-хладно, може да отнеме и 4-5 часа. Когато го правих за втори път беше облачно и студено време навън и се наложи да го прибера дори за цяла вечер в хладилника да втасва. На другия ден беше готов. Ще познаете, че е готова, ако е тестото е удвоило обема си.
  • Накиснете стафидите в брендито за около 30 минути.
  • Когато тестото е втасало, го разделете на две равни части, в случай, че искате да приготвите 2 отделни козунака, както направих аз. Добавете по равно от вече напоените стафиди и омесете внимателно, така че да се разпределят добре в тестото.
  • Оформете козунаците според инстуркциите във видеото. Аз направих с половината тесто един венец, а с другата сплетох като плитка.
  • Оставете оформените козунаци върху тава, постлана с хартия за печене да втасат повторно за около час, покрити с фолио или подходящи торбички.

за глазирането:

  • Смесете всички съставки, които ще играят ролята на белтъка и намажете козунаците с помощта на четчица. Поръсете с малко кокосова захар по желание.
  • Поставете козунаците в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете 20 минути. После преместете на най-ниската възможна позиция и продължете да печете още около 5-10 минути или до готовност като проверявате с клечка. Ако видите, че козунаците започват да загарят отгоре, но все още не са изпечени добре, покрийте с алуминиево фолио и продължете да печете до пълна готовност.
  • Извадете козунаците и изчакайте да изстинат. Насладете им се в компанията на вашите любими хора! :)

Video

Keyword веган козунак, Великден, Великден 2021, Великденски козунак, Великденски рецепти, домашен козунак, здравословен козунак, козунак, козунак на конци, лесна рецепта за козунак, постен козунак, сладък хляб