📚 ПРЕДПРОДАЖБА! 🎉 ПОРЪЧАЙ КНИГАТА МИ “ЗДРАВОСЛОВНО, ВКУСНО, БОХО С АННА”:
Неделя е ден за изкушения, ден за отпускане на душата, релакс и хапване на вкуснотийки! За мен е така още от детсвото ми, когато се храних сравнително нездравословно. В един момент започнах да не се чувствам добре от този факт и да се интересувам от това как да сваля килограми, за да изглеждам добре. Все пак бях в тийнейджърска възраст, точно когато вече идваше време за първата любов и партита до зори с приятели. Сещате се какво имам предвид. Разбрах, че няма друг начин освен да променя начина си на хранене. Започнах от изрязването на бялата захар, сладкото като цяло (тогава нямаше такива модерни здравословни или веган десерти без захар), пържените и тестени храни и всичко започна да се нарежда. И ако всеки ден си хапвах по половин шоколад или парче торта, сведох това удоволствие до един път седмично. Решихме заедно с мама това да бъде в неделя. Започнахме си и собствена традиция, в която посещавахме сладкарници “Неделя” заедно всяка неделя. Аз си поръчвах една много шоколадова торта с лешник, в която гарантирано имаше поне килограм захар, а мама си поръчваше торта “Бяла Неделя”. Спомням си всеки миг и всяка хапка ясно. Беше задоволително, беше достатъчно. Ако върна лентата назад, пак бих го повторила, защото сега мога да направя адекватно сравнение между качеството на тези десерти в известната и до ден днешен сладкарница, и между това на моите десерти, които винаги са здравословни, веган, без бяла захар, без млечни, яйца и почти винаги без глутен, а понякога и сурови. Колкото по-малко обработена е храната и колкото по-изчистена е, толкова по-често можем да си я хапваме без чувство за вина и без опасения за здравето и външния си вид…
Днешната рецепта е вдъхновена от любимата някога торта на мама “Бяла Неделя”, която съчетава комбинация от млечен крем, сметана и сиропирани шоколадови блатове, украсени с бял и кафяв шоколад и карамелизирани орехи. Тази моя здравословна интерпретация под формата на чийзкейк тук, можете да хапвате дори и всеки ден в умерени количества, защото тя е с изцяло изчистени продукти, дори и със съдържание на суперхрани като мескит и рожков. Комбинацията кафе и шоколад винаги е била класика, но този път шоколадът е бял и веган, препоръчвам ви да използвате кулинарния на “Гайо”. Добавих и сладко-солена карамелена нотка благодарение на суперхраните, които използвах в тази рецепта и крайният резултат е зашеметяващ, супер десерт, който е празник за сетивата!
Ето и малко повече информация за суперхраните, които присъстват в тази рецепта. Мескитът на прах се добива от шушулката на растението мескит и се използва от векове като естествен подсладител от американските индианци. Ако не сте използвали мескит до този момент в рецептите си, моля поправете този пропуск! Тази супер храна е естествен подсладител, има високо съдържание на протеини, нисък гликемичен индекс и е добър източник на леснразградими фибри, което ще рече че се разгражда бавно и не предизвиква резки скокове в кръвната захар. Този безглутенов прах е също добър източник на калций, желязо, лизин, манган, цинк и калий. Мескитът на прах е перфектна добавка за смутита и фрешове, както и сурови или топлинно обработени десерти.
*Ако не разполагате с мескит или не го откривате никъде, можете да го замените с мака на прах, защото ще допринесе за подобен карамелен ефект, но аз ви препоръчам да заложите на мескита в тази рецепта.
Пудрата от рожков от своя страна, се отличава с ароматен карамелов вкус и естествена сладост. То е бедно на калории и мазнини и може да се използва като заместител на какаото при приготвянето на десерти и напитки. Брашно от рожков съдържа голямо количество калций (три пъти повече, отколкото какаото), магнезий, калий, микроелементите: желязо, мед, никел, манган и хром, а също и витамините: В1, В2 и А. Има значителен терапевтичен ефект при диария, гадене, повръщане и стомашно-чревни разстройства. В крайна сметка се получи истинско поризведение на изкуството, което е подходящо както за възрастни, така и за малки! В случай, че не консумирате кофеин или искате да приготвите този десерт за децата си, може преспокойно да използвате безкофеиново инстантно кафе и еспресо.
*Пудрата от рожков както може би знаете, е предпочитан заместител и на какаото в редица рецепти, защото е подходяща за консумация от деца поради липсата на кофеин.
Този чийзкейк бяла карамелена мока е:
- БЕЗ ЗАХАР
- БЕЗ МЛЕЧНИ
- БЕЗ ГЛУТЕН
- ЛЕСЕН ЗА ПРИГОТВЯНЕ
- НЕВЕРОЯТНО ВКУСЕН
- ПОДХОДЯЩ ЗА ВСЕКИ ПРАЗНИК
Време е да преминаваме към рецептата!
РЕЦЕПТА ЗА Чийзкейк Бяла Карамелена Мока | ВЕГАН | БЕЗ ЗАХАР | БЕЗ ГЛУТЕН
Веган Чизкейк Бяла Карамелена Мока
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за блата
- 100 г печен бадем
- 100 г печен орех
- 100 г обезкостени фурми
- 1 с.л. кокосово масло разтопено
- 1 с.л. рожков
- 1 ч.л. инстантно кафе *безкофеиново
- 1 с.л. мескит
за крема
- 400 г сурово кашу предварително накиснато за една вечер или поне 2 часа
- 400 мл пълномаслено кокосово мляко от кен
- 3 с.л. кокосово масло разтопено
- 100 г бял веган шоколад разтопен на водна баня
- 50 г еспресо или 1 ч.л. инстантно кафе *безкофеиново
- 6 с.л. кленов сироп
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 1 с.л. мескит
- 3-4 броя обезкостени фурми
за декорация
- 4 с.л. от крема
- 1 ч.л. рожков
- 1 ч.л. инстантно кафе *безкофеиново
- 20 г веган бял шоколад
Инструкции
- В кухненски робот поставете ядките, мескита, рожкова и щипката сол. Разбийте до получаване на брашно. Добавете кокосовото масло и фурми и разбийте до получаване на лепкава смес. Прехвърлете я в кръгла форма за торта с отделящо дъно с размер 20 см и разтелете по дъното и леко по стените с помощта на лъжица или пръстите си. Приберете във фризера.
- Всички съставки за крема поставете в блендер или кухненски робот и разбийте до пълно хомогенизиране. Запазете 4-5 супени лъжици в отделна купичка и прехвърлете останалото от получения крем във формата и отново приберете във фризера поне за 3 часа.
- Към отделения крем в купичката добавете рожкова и инстантнто кафе. Разбъркайте с помощта на лъжица и прехвърлете получения крем за декорацията в пош. Декорирайте с него стегналата вече торта, след като отделите ринга и прехвърлите в подходяща чиния за сервиране. Вижте видеото за референция.
- Накрая насътржете с помощта на ренде белия шоколад отгоре и готово! Насладете се на тази неустоима симфония от вкусове някоя неделя в компанията на любим човек! 🙂
Здравейте. Тази торта може ли да стане и за не сладоледена? Благодаря
Автор
Привет, Мария! Да, разбира се, тя по принцип се води сурова торта, не сладоледена. Идеята да се прибира във фризера за няколко часа, е да стегне достатъчно, след което може да се съхранява и в хладилник до няколко дни. Иначе преди разрязването, е добре да се извади от фризера поне за 20-30 минутки предварително.