ВЕГАН ЙОГУРТ ЧИЙЗКЕЙК С БИСКВИТКИ И ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

Хей, хей, БОХЕМИ! Готови ли сте за тази умопомрачителна рецепта, която съм ви подготвила днес? Това е моята ТОРТА № 2 за рождения ми ден тази година, с която почерпих семейството от страна на приятеля ми и те я харесаха толкова много (добре де, аз също!), че нямаше как да не я споделя с всички ви! Обикновено се черпи само веднъж на рожден ден, знам, но тъй като родителите ни и ние самите сме от различни градове, нямаше как празненството да се случи наведнъж, та се наложи да правя две почерпки и две различни торти, което пък ми достави страхотно удоволствие! 🙂 Можете да видите рецептата за другата торта, с която почерпих моето семейство тук, а на всичкото отгоре е и КЕТО!

Тази торта е вдъхновена от класическата комбинация за чийзкейк – приятно хрупкава какаова основа, гладък йогурт-чийз крем и сладко-кисел завършек с домашно сладко от горски плодове, с разликата, че в чийз-крема присъстват и меки бадемови бисквитки с шоколадов привкус, които допринасят за перфектната комбинация от вкусове! Повярвайте ми, този чийзкейк е истинска наслада за небцето, а най-невероятната част е, че той е както винаги изцяло:

ВЕГАН

БЕЗ ЗАХАР

БЕЗ МЛЕЧНИ

И АБСОЛЮТНО БЕЗГРЕХОВЕН!

За направата на бисквитките използвах като основа рецептата за тези лешниково-таханови бисквитки, които бях споделила в Инстаграм още миналото лято и се харесаха на толкова много от вас. Този път реших да пробвам да приготвя бързи бадемови бисквитки, като замених сусамовия тахан с бадемово масло, лешниците с бадеми, а какаото с рожков. Резултатът беше наистина УМОПОМРАЧИТЕЛЕН! Ето тук можете да откриете и рецептата за тези невероятни БЕЗГЛУТЕНОВИ БАДЕМОВИ БИСКВИТКИ!

Но стига толкова хвалби и приказки, нека преминаваме към рецептата! Остава ви само да отделите малко време и да си доставите това удоволствие в някой неделен следобед…:)

РЕЦЕПТА ЗА ВЕГАН ЙОГУРТ ЧИЙЗКЕЙК С БИСКВИТКИ И ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

СЪСТАВКИ

*за блата

  • 1 и 1/2 чаша бадеми
  • 6-8 обезкостени фурми
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. канела
  • щипка сол
  • ванилия
  • 2 с.л. кокосово масло

*за чийз-крема

  • 2 чаши сурово кашу (*накисва се предварително за 1 нощ или за 30 минути във вряща вода)
  • 200 грама натурално тофу
  • кокосова сметана (твърдата част от кен пълномаслено кокосово мляко, престоял 1 нощ в хладилника)
  • 1/3 чаша мед/агаве/кленов сироп
  • ванилия
  • 1/4 чаша разтопено какаово масло
  • 4-5 бадемови бисквитки по тази рецепта (или други веган бисквити по ваш вкус)

*за сладкото от горски плодове

  • 1 чаша горски плодове по избор (къпини, малини, боровинки)
  • 1 с.л. агар-агар или пектин
  • 1/4 чаша вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

*блат:

  1. Блендирайте всички съставки за основата и притиснете към дъното на форма за торта.
  2. Приберете във фризер докато приготвите крема.

*крем:

  1. За крема блендирайте всички съставки без бисквитите.
  2. Извадете формата от фризера и излейте половината от крема в нея.
  3. Бисквитките натрошете на парчета и ги изсипете отгоре, като притиснете леко с пръсти. Добавете и останалата част от крема, така че да покрие добре бисквитите.
  4. Приберете във фризера за поне 2 часа.

*сладко:

  1. Загрейте горските плодове в малък тиган или тенджерка.
  2. В отделен съд разбъркайте 1 ч.л. агар-агар с 1/4 чаша гореща вода и изсипете към горските плодове, които вече са омекнали и разбърквайте докато се получи сладко.
  3. Отдръпнете от котлона и оставете да изстине напълно.
  4. Извадете тортата от фризера, залейте я със сладкото и я приберете отново да замръзне и той.

Преди консумация изкарайте тортата поне за 30 минути да отпусне и сервирайте. Можете да я съхранявате в хладилника до 2-3 дни или във фризера до няколко седмици, дори месец.

Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!