Хей, хей, БОХЕМИ! Готови ли сте за тази умопомрачителна рецепта, която съм ви подготвила днес? Това е моята ТОРТА № 2 за рождения ми ден тази година, с която почерпих семейството от страна на приятеля ми и те я харесаха толкова много (добре де, аз също!), че нямаше как да не я споделя с всички ви! Обикновено се черпи само веднъж на рожден ден, знам, но тъй като родителите ни и ние самите сме от различни градове, нямаше как празненството да се случи наведнъж, та се наложи да правя две почерпки и две различни торти, което пък ми достави страхотно удоволствие! 🙂 Можете да видите рецептата за другата торта, с която почерпих моето семейство тук, а на всичкото отгоре е и КЕТО!
Тази торта е вдъхновена от класическата комбинация за чийзкейк – приятно хрупкава какаова основа, гладък йогурт-чийз крем и сладко-кисел завършек с домашно сладко от горски плодове, с разликата, че в чийз-крема присъстват и меки бадемови бисквитки с шоколадов привкус, които допринасят за перфектната комбинация от вкусове! Повярвайте ми, този чийзкейк е истинска наслада за небцето, а най-невероятната част е, че той е както винаги изцяло:
ВЕГАН
БЕЗ ЗАХАР
БЕЗ МЛЕЧНИ
И АБСОЛЮТНО БЕЗГРЕХОВЕН!
За направата на бисквитките използвах като основа рецептата за тези лешниково-таханови бисквитки, които бях споделила в Инстаграм още миналото лято и се харесаха на толкова много от вас. Този път реших да пробвам да приготвя бързи бадемови бисквитки, като замених сусамовия тахан с бадемово масло, лешниците с бадеми, а какаото с рожков. Резултатът беше наистина УМОПОМРАЧИТЕЛЕН! Ето тук можете да откриете и рецептата за тези невероятни БЕЗГЛУТЕНОВИ БАДЕМОВИ БИСКВИТКИ!
Но стига толкова хвалби и приказки, нека преминаваме към рецептата! Остава ви само да отделите малко време и да си доставите това удоволствие в някой неделен следобед…:)
РЕЦЕПТА ЗА ВЕГАН ЙОГУРТ ЧИЙЗКЕЙК С БИСКВИТКИ И ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

СЪСТАВКИ
*за блата
- 1 и 1/2 чаша бадеми
- 6-8 обезкостени фурми
- 2 с.л. какао
- 1 ч.л. канела
- щипка сол
- ванилия
- 2 с.л. кокосово масло
*за чийз-крема
- 2 чаши сурово кашу (*накисва се предварително за 1 нощ или за 30 минути във вряща вода)
- 200 грама натурално тофу
- кокосова сметана (твърдата част от кен пълномаслено кокосово мляко, престоял 1 нощ в хладилника)
- 1/3 чаша мед/агаве/кленов сироп
- ванилия
- 1/4 чаша разтопено какаово масло
- 4-5 бадемови бисквитки по тази рецепта (или други веган бисквити по ваш вкус)
*за сладкото от горски плодове
- 1 чаша горски плодове по избор (къпини, малини, боровинки)
- 1 с.л. агар-агар или пектин
- 1/4 чаша вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
*блат:
- Блендирайте всички съставки за основата и притиснете към дъното на форма за торта.
- Приберете във фризер докато приготвите крема.
*крем:
- За крема блендирайте всички съставки без бисквитите.
- Извадете формата от фризера и излейте половината от крема в нея.
- Бисквитките натрошете на парчета и ги изсипете отгоре, като притиснете леко с пръсти. Добавете и останалата част от крема, така че да покрие добре бисквитите.
- Приберете във фризера за поне 2 часа.
*сладко:
- Загрейте горските плодове в малък тиган или тенджерка.
- В отделен съд разбъркайте 1 ч.л. агар-агар с 1/4 чаша гореща вода и изсипете към горските плодове, които вече са омекнали и разбърквайте докато се получи сладко.
- Отдръпнете от котлона и оставете да изстине напълно.
- Извадете тортата от фризера, залейте я със сладкото и я приберете отново да замръзне и той.
Преди консумация изкарайте тортата поне за 30 минути да отпусне и сервирайте. Можете да я съхранявате в хладилника до 2-3 дни или във фризера до няколко седмици, дори месец.

