Нисковъглехидратно Спаначено Руло с пълнеж от Крема Сирене и Песто | ВЕГАН

Хей, хей, Бохо Фемили! Бях ви попитала наскоро в Инстаграм, с кой продукт бихте искали да видите рецепта първо от тези, които получих от #organichealthclub този месец (клуб за здравословно хранене, събиращ кадри на вкусотии + рецепти под този хаштаг в Инста) и вие гласувахте най-много за “хуск”, “каму-каму” и “кокосовото брашно”. Ето защо побързах да създам рецепта с хуска, който е сравнително ново нещо за мен и досега не бях работила с него, но след като го изпробвах в тази рецепта, останах повече от удивена! Толкова приятна изненада е тази съставка! Нека ви кажа само 2-3 думи за нея, преди да преминем към днешната страхотна вкусотия! Хускът представлява люспи, извлечени от растението бял живовляк, което расте естествено в Индия, Бангладеш и Пакистан. Тъй като е хигроскопичен, смесен с вода, хускът абсорбира течността и увеличава обема си до 10 пъти. Съставен основно от фибри, индийският живовляк създава чувство на ситост и действа благоприятно на храносмилателната система като се грижи за нейното здраве. Освен това, той понижава нивата на кръвната захар, холестерол и действа благоприятно на сърцето. Изключително популярен е сред привържениците на КЕТО и ПАЛЕО режимите на хранене, тъй като успешно замества брашното и може да се използва в най-различни печива като хляб, питки, блатове за пица, рула и др., които са нисковъглехидратни, благодарение на тази вълшебна съставка.

И така, днешната рецепта се роди спонтанно, благодарение на това, че в градината имаме прекалено много зеленини, които чакаха да бъдат откъснати и изпробвани в дадена рецепта. Оригиналът на тази рецепта е “Спаначено Руло с Крема Сирене”, което майка ми прави от години, като в основата на рулото се използват белтъци и спанак, а пълнежът е от най-различни сирена, рикота и моцарела. Както вече се досещате, аз реших да веганизирам това руло, тъй като страшно много го обичам и резултатите бяха повече от удовлетворящи! Това руло е:

ВЕГАН

ПАЛЕО

КЕТО

БЕЗ МЛЕЧНИ

БЕЗ ГЛУТЕН

За да приготвя рулото, използвах вместо яйцата ленено семе, нахутено и бадемово брашно, както и вълшебния хуск, а вместо спанак, манголд от градината, защото имаме в изобилие, но вие може да използвате спанак, както и друго зеленолистно чудо! Пълнежът от сирена успешно замених с крем от кашу и тофу, а благодарение на това, че добавих още сотиран манголд, както и свежи листенца босилек, скъсани от моята саксийка, се получи нещо уникално, напомнящо вкусът на спаначена рикота с песто! Така че това руло определено се нарежда в топ 5 класацията ми с любими солени веган ястия и ви подканвам и вие да опитате, защото няма да сбъркате! И така, ако сте готови, да започваме с рецептата!

РЕЦЕПТА ЗА СПАНАЧЕНО РУЛО с пълнеж от Песто и Крема Сирене

СЪСТАВКИ

*за спаначеното руло

  • 1 чаша брашно от нахут
  • 1/2 чаша бадемово брашно
  • 2 с.л. хуск
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. хранителна мая
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. куркума
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. ленено семе
  • 1 с.л. оцет
  • 1 чаша топла вода
  • 400 г спанак / манголд / лапад или др. растение с тъмнозелени листа
  • 1/3 чаша копър
  • 3-4 скилидки чесън

*за пълнежа

  • 1/2 чаша сурово кашу
  • 1/4 чаша ядково мляко
  • 2 с.л. хранителна мая
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 300 г тофу* (или 100 г тофу + 200 г деликатес от тофу GourmeTofu Мус с Копър)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 3 скилидки чесън
  • 100 г спанак / манголд или др.
  • шепа листенца пресен босилек
  • 20 г кедрови ядки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Всички изброени в списъка съставки за спаначеното руло без последните 3 (спанака, копъра и чесъна) се смесват в купа и се разбъркват добре.
  2. Спанака, копъра и чесъна се блендират до кремообразност и се добавят към тестяната смес. Разбърква се добре и сместа за рулото се изсипва в правоъгълна тава, постлана с хартия за печене, така че да се образува дебелина около 1,5 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-30 минути или докато клечка излезе суха. Проверявайте след 20-тата минута.
  3. След като блатът се изпече го изчакваме да поизстине 10-тина минути, след което с помощта на хартията за печене или чиста хавлия го навиваме внимателно и го оставяме така, за да може да придобие формата на руло.
  4. За пълнежа се блендират заедно суровото кашу, ядковото мляко, хранителната мая, солта и черният пипер на вкус.
  5. През това време сотираме в нагорещен тиган с 1 с.л. зехтин ситнонарязания лук, смачканият чесън и накрая добавяме манголда, който е предварително наситнен (спанака) за 1-2 минути. Добавяме към останалите съставки в блендера.
  6. Изсипваме кедровите ядки в нагорещения и намазнен тиган, за да пуснат аромата си за 1-2 минути. Добавяме и тях в блендера, заедно с листата от босилек.
  7. Накрая добавяме 200 г тофу или 200 г деликатес от тофу GourmeTofu Мус с Копър и блендираме внимателно, така че да останат някои по-едри парченца от спанака. Накрая натрошаваме на едро останалите 100 г от тофуто в получената кремообразна смес.
  8. Развиваме внимателно рулото, така че да не се начупи и започваме постепенно да разпределяме пълнежа, като внимателно го навиваме след това.
  9. Приберете рулото в хладилник, за да стегне поне 1-2 часа и след това консумирайте с наслада! Enjoy!

*Възможно е да ви остане малко от пълнежа, но той е страхтна разядка и може да се хапва като добавка към сандвичи, питки, както и да се хапва като дип с чипс от картофи и дори да се направи паста с него.

Follow:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!