ВЕГАН СКОНИ ПЕРФЕКТНИ ЗА АНГЛИЙСКИ ЧАЙ

Хей, хей, БОХО СЕМЕЙСТВО! Привет от мен, веднага след като се спасих от първата си ЕЛИМИНАЦИЯ в Мастър Шеф снощи! Ако сте гледали, вероятно сте разбрали, че ни се падна да приготвим за 60 минути сет за английски чай, който трябваше да включва задължително традиционни скони, подходящ сладкиш и мини сандвичи по наш избор. Ако сте пропуснали епизода можете да го гледате тук.

https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/30937/masterchef-2021/masterchef-epizod-5-sezon-7-09-03-2021

Нека започна с кратко въведение какво представялва английският чай, защото някои от вас може би като мен никога не са имали щастието да присъстват на такова събитие и да се запознаят с тази английска традиция. Ритуалът повелява със следобедния чай да се сервират малки сандвичи с пълнеж от краставица, сьомга и яйца с кресон. Доста по късно се появяват “scones” или в превод скони, поднесени с ягодово сладко и сметана, както и всички други видове сладкиши, които в момента се смятат за традиционни и задължителни за следобния чай. Самият следобеден чай, наричан още и „cream tea“ се сервира между 16 и 17 часа следобед и с годините, в зависимост от допълненията, сервирани към чая, може да се предлага различен прочит на тази традиция.

Собственост на снимките: https://www.facebook.com/bgMasterChef/photos/a.663864077065945/3658831217569201/

Когато шеф Роу ни представи задачата, стресът, който изпитах, беше неопосуем. Да готвиш нещо, което никога не си чувал и опитвал граничи с пълно безумие. Но следващият шок настъпва когато разбираш, че трябва да приготвиш, не просто 3 бр. скони, а още по 3 бр. от 2 допълнения към сета, както и подходящ чай, с който да поднесеш всичко това на журито. Мда, истинска и незабравима емоция! Благодарна съм за всеки миг, не се шегувам! И познайте какво? Моите скони се оказаха най-добри, най-бухнали и най-достойни да ме накарат да се почувствам “на мястото си дори в Бъкингамския дворец” по думите на шеф Роу.

https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/30937/masterchef-2021/masterchef-epizod-5-sezon-7-09-03-2021
Собственост на снимките: https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/30937/masterchef-2021/masterchef-epizod-5-sezon-7-09-03-2021

Нямаше как да не се почувствам изключително щастлива и доволна след усилията, които положих и се спасих именно, благодарение на тези пухкави вкусотии, които за съжаление така и не опитах, защото бях заложила на традиционния начин на приготвяне, който включва масло и глазиране с белтък от яйце преди печене. В такъв момент на стрес, когато мястото ти в кухнята на Мастър Шеф зависи от това какво ще приготвиш в рамките на времето, което ти се дава, не е най-добрата идея, поне според мен, да експериментираш тепърва с веганизиране на традиционна рецепта. Поне аз не го почувствах така, защото се борех за мястото си, а и нямах представа дали действайки на своя глава, ще наруша правилата и ще ме дисквалифицират заради това. Именно поради тази причина реших да не си правя експерименти, но още тогава си бях наумила да веганизирам тези чудесни скони когато имам достъп до собствената си кухня при първа възможност! Точно това направих и днес имам щастието да ви представя моите ВЕГАН СКОНИ, които са не по-малко пухкави и подходящи да бъдат сервирани, заедно с английския чай в Бъкингамския дворец и можете да си ги похапвате спокойно, ако сте веган или просто не консумирате млечни продукти.

Само да допълня, че поне другите две неща, които избрах да приготвя към ментовия чай за моя сет, бяха изцяло веган. Сандвичите бяха класически с тънко нарязана краставица и веган фета сирене, а мини шоколадовите десертчета, които бяха на втори ред от моя поднос представляваха овесени сурови барчета с лешников тахан и черен шоколад, подобни на тези, които съм споделяла в Инстаграм и можете да откриете рецептата за тях тук. А сега е време да споделя най-накрая рецептата за моите уникално вкусни, неотстъпващи по нищо на оригинала, ВЕГАН SCONES, с вас и искрено се надявам да ги опитате!

Веган Скони Със Сладко От Малини и Кокосова Сметана

Anna Stoykova
Тези скони са моят веганизиран прочит на класическите "scones", които се сервират задължително към английския чай. Те са без захар, без млечни и изяцло ВЕГАН, така че се надявам да ги опитате и да си ги похапнете без ниаквки угризения!
Подготовка 20 mins
ГОТВЕНЕ 12 mins
ОБЩО 32 mins

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

за сконите
  • 250 грама бяло брашно "Екосем"
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. стевиола /еритритол или кокосова захар/
  • 1 щипка сол
  • 50 грама кокосово масло в твърдо състояние
  • 3/4 чаша бадемово мляко (~175 мл)
за сметаната
  • 1 кен пълномаслено кокосово мляко (само твърдата част)
  • 1 с.л. стевиола /еритритол или кокосова захар/ на прах
  • 1/4 ч.л. ванилова есенция
за малиновото сладко
  • 100 грама замразени или пресни малини според сезона
  • 1 с.л. чиа семена
  • 1/2 ч.л. лимонов сок
  • 1 с.л. кленов сироп / агаве
за глазурата
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. кленов сироп
  • 1 с.л. бадемово мляко

Инструкции
 

за сконите
  • Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа. Тази стъпка не е задължителна, но ще ви помогне да получите пухкави и леки скони.
  • Добавете стевиолата и солта към брашното и разбъркайте добре съставките.
  • Твърдото кокосово масло нарежете на малки кубчета, добавете към брашняната смес и започнете да месите с ръце с помощта на пръстите си докато се получат хубави маслени трохи. Тази стъпка отнема време и не я претупвайте, защото е важна за постигането на желания резултат за бухнали и лекички веган скони.
  • Започнете да прибавяте млякото постепенно на малки части докато се оформи тесто. Не прекалявайте с месенето, не гоним перфектна форма тук. Важно е да се получи топка, която не се рони.
  • Приберете полученото тесто в хладилника за не повече от 15-20 минути и загрейте фурна на 220 градуса с вентилатор. Подгответе тава като я застелите с хартия за печене.
  • Подгответе си глазурата като смесите всички съставки за нея в малка купичка и разбъркате добре.
  • Извадете тестото за сконите от хладилника и върху набрашнен плот го разсточете с помощта на точилка в правоъгълна форма с дебелина не по-малко от 2 см.
  • С помощта на кръгла формичка за курабийки или малък ринг с диаметър около 5 см оформете сконите, като не въртите формичката в различни посоки, за да не спихнат при печенето. Просто притиснете по-силно и извадете формата, след което отделете получения скон и го поставете в тавата.
  • С помощта на четчица намажете сконите отгоре обилно с подготвената предварително глазура от кленовия сироп, зехтин и бадемово мляко.
  • Повторете докато получите около 8 броя и поставете в тавата. Печете за около 12-15 минути като наблюдавате. Моите бяха готови на 12-тата минута с приятен златист загар. След като ги извадите ги оставете настрана да изстинат напълно преди да ги намажете с подготвените кокосова сметана и сладко от малини.
за сметаната
  • Кенчето с кокосово мляко трябва да е престояло поне 1 вечер или минимум 2 часа в хладилника, за да може да изгребете само насъбралата се отгоре твърда част.
  • След като изгребете само твърдата част, започнете да я разбивате в дълбока купа и към нея постепенно прибавете стевиолата и ванилията.
  • Бийте с миксера докато се получи подобна на гъста разбита сметана консистенция.
  • Приберете в хладилника.
за малиновото сладко
  • Загрейте малините в подходяща малка тенджера на котлона.
  • Добавете лимоновия сок, за да не потъмнеят.
  • Варете ги на средна степен около 10-15 минути докато водата започне да се изпарява и да се сгъстяват.
  • Добавете кленовия сироп и чиа семената, разбъркайте добре и оставете да се сгъсти за още около 2-3 минути.
  • Прехвърлете полученото домашно сладко от малини в буркан и изчакайте да се охлади добре преди сервиране към сконите.
  • Да ви е сладко!

Бележки

Можете да се насладите на тези вкусни веган скони в компанията на ментов чай! 🙂
Keyword afternoon tea, vegan scones, английска кухня, английски чай, анна стойкова, веган рецепта, веган скони, веганна, вкусни и лесни веган рецепти, елиминация, закуска, кокосова сметана, лесни рецепти, мастър шеф 2021, мастър шеф анна, мастършеф, мастършеф българия, мастършеф сезон 7, сет за чай, скони, сладко от малини, следобеден чай, следобедна закуска
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!