Есенна Веган Паста с Печена Тиква

Хей-хей, прекрасни хора! Есента ме вдъхновява все повече да творя в кухнята и това че навън става все по-хладно, пъстро и се стъмва рано, ми навява чувство на уют и желание за повече време у дома покрай печката. Ето защо все повече ми се хапва и приготвя комфортна храна, която хем е засищаща, хем здравословна и в същото време много вкусна и ароматна! Един от любимите ми сезонни продукти е тиквата, така че няма как да минем без нея и в тази рецепта. Всъщност, тя е основна съставка отново и води до чудесни резултати с минимални усилия и за нула време!

Днешната рецепта е от тези, които изискват почти нулеви умения в кухнята, по-малко от час и може да се каже, че се приготвя в един основен съд за готвене, защото всичко се пасира и обърква на едно място. Представям ви любимата ми напоследък паста с печена тиква и чесън, която се хареса толкова много у дома, че ще я приготвям доста често през този сезон. Сигурна съм, че и вие ще останете много приятно очаровани!

Необходима ви е тиква (може от село, от баба, от съседа, от магазина или пък от фермерския пазар). Ако е от домашно или био производство не е нужно дори и да я белите (аз не я беля, защото разполагам почти винаги с домашна тиква). Нарязва се, почиства се от семките и се поставя с кората надолу върху тава, застелена с хартия за печене. До нея ще поставим цяла, разполовена през средата, глава чесън и 1 глава лук. Всичко ще изпечем за около 30-40 минути, после добавяме към загрят дълбок тиган със зехтин и средиземноморски подправки, малко кокосово мляко, ще пасираме и накрая ще добавим сварената паста и сме готови! Толкова е просто!

Защо печем тиквата, чесъна и лука на фурна, а не ги варим или запържваме в тигана? Отговорът е прост: КАРАМЕЛИЗАЦИЯ. Само така приготвени, зеленчуците се карамелизират чудесно и добиват този силен аромат и сладникав вкус! Истинско вълшебство, което не е за пренебрегване, а и в кухнята ви ще ухае приказно!

За направата на тази паста използвам безглутеновите макарони на La Garone, като в случая употребих тези с елда и ориз. Обожавам тези продукти на бранда и са част от арсенала в шкафовете на кухнята ми постоянно, за да съм сигурна, че винаги имам на разположение качествена паста за създаване на бърза, лесна и вкусна вечеря в последния момент, особено през делничните дни! Съответно тази Паста с Печена Тиква е:

➳ ВЕГАН

➳ БЕЗ ГЛУТЕН

➳ ЗДРАВОСЛОВНА, ЛЕСНА И ВКУСНА

➳ ПЕРФЕКТНАТА СЕЗОННА ВЕЧЕРЯ ЗА ДЕЛНИЧНИТЕ ДНИ

Ако сте нетърпеливи да узнаете и изпробвате рецептата, мисля, че е крайно време да преминем към нея:

Рецепта за Паста с Печена Тиква

Веган Паста с Печена Тиква

Опитайте тази лесна, бърза, вкусна и здравословна есенна рецепта още днес! Ще се влюбите от първа хапка!
Подготовка 45 minutes
ГОТВЕНЕ 15 minutes
ОБЩО 1 hour

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 350 г макарони без глутен от елда и ориз La Garone
  • 800 г тиква цигулка или друг сорт
  • 1 глава чесън
  • 1 глава лук
  • 1 стрък сушена салвия
  • 1 стрък сушен розмарин
  • 1 стрък сушена мащерка
  • 1/4 ч.л. канела
  • щипка инсийско орехче
  • 1/2 ч.л. чили флейк
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 с.л. зехтин
  • 400 мл кокосово мляко от кен
  • шепа свеж магданоз
  • веган кашкавал или пармезан по желание

Инструкции
 

  • Загрейте фурната на 200 градуса.
  • Нарежете и почистете тиквата от семките. Разполовете главата чесън, без да я белите. Обелете и нарежете на едро лука.
  • Поставете всички зеленчуци върху тава, застелена с хартия за печене, залейте с малко зехтин, овкусете със сол и черен пипер и поставете във фурната. Печете около 40 минути до приятен загар.
  • През това време сварете пастата в подсолена вряща вода за около 5-7 минути. Отцедете и изплакнете със студена вода.
  • В дълбок тиган или тенджера загрейте малко зехтин и потавете салвията, мащерката и розмарина. Оставете за 2-3 минути докато пуснат ароматите си.
  • Към подправките в тигана добавете вече изпечената тиква, отделете скилидките чесън от люспите с помощта на вилица и ги добавете заедно с лука. Прибавете кокосовото мляко, канелата, индийското орехче и чили флейка и разбъркайте добре. Оставете да къкри за 5 минути.
  • Пасирайте всичко директно в тигана с помощта на пасатор и накрая добавете сварената паста, свежия магданоз и разбъркайте отново. Подправете със сол и черен пипер на вкус, ако е необходимо.
  • Сервирайте пастата като поръсите с допълнително свеж магданоз и по желание добавете настърган веган пармезан или кашкавал отгоре. Enjoy!
Keyword la garone, без глутен, безглутенова паста, бързи рецепти, веган, веган вечеря, веган гурме, веган меню, веган паста, веган паста болонезе, веган рецепта, веган солени ястия, вечеря, елда, идеи за вегани, лесна вечеря, макарони, ориз, паста с тиква, печена тиква, пресен чесън, сезонна храна, сезонни храни, сезонно хранене, тиква, тиквена паста, тиквено пюре
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!