Хей-хей, прекрасни хора! Есента ме вдъхновява все повече да творя в кухнята и това че навън става все по-хладно, пъстро и се стъмва рано, ми навява чувство на уют и желание за повече време у дома покрай печката. Ето защо все повече ми се хапва и приготвя комфортна храна, която хем е засищаща, хем здравословна и в същото време много вкусна и ароматна! Един от любимите ми сезонни продукти е тиквата, така че няма как да минем без нея и в тази рецепта. Всъщност, тя е основна съставка отново и води до чудесни резултати с минимални усилия и за нула време!
Днешната рецепта е от тези, които изискват почти нулеви умения в кухнята, по-малко от час и може да се каже, че се приготвя в един основен съд за готвене, защото всичко се пасира и обърква на едно място. Представям ви любимата ми напоследък паста с печена тиква и чесън, която се хареса толкова много у дома, че ще я приготвям доста често през този сезон. Сигурна съм, че и вие ще останете много приятно очаровани!

Необходима ви е тиква (може от село, от баба, от съседа, от магазина или пък от фермерския пазар). Ако е от домашно или био производство не е нужно дори и да я белите (аз не я беля, защото разполагам почти винаги с домашна тиква). Нарязва се, почиства се от семките и се поставя с кората надолу върху тава, застелена с хартия за печене. До нея ще поставим цяла, разполовена през средата, глава чесън и 1 глава лук. Всичко ще изпечем за около 30-40 минути, после добавяме към загрят дълбок тиган със зехтин и средиземноморски подправки, малко кокосово мляко, ще пасираме и накрая ще добавим сварената паста и сме готови! Толкова е просто!
Защо печем тиквата, чесъна и лука на фурна, а не ги варим или запържваме в тигана? Отговорът е прост: КАРАМЕЛИЗАЦИЯ. Само така приготвени, зеленчуците се карамелизират чудесно и добиват този силен аромат и сладникав вкус! Истинско вълшебство, което не е за пренебрегване, а и в кухнята ви ще ухае приказно!
За направата на тази паста използвам безглутеновите макарони на La Garone, като в случая употребих тези с елда и ориз. Обожавам тези продукти на бранда и са част от арсенала в шкафовете на кухнята ми постоянно, за да съм сигурна, че винаги имам на разположение качествена паста за създаване на бърза, лесна и вкусна вечеря в последния момент, особено през делничните дни! Съответно тази Паста с Печена Тиква е:
➳ ВЕГАН
➳ БЕЗ ГЛУТЕН
➳ ЗДРАВОСЛОВНА, ЛЕСНА И ВКУСНА
➳ ПЕРФЕКТНАТА СЕЗОННА ВЕЧЕРЯ ЗА ДЕЛНИЧНИТЕ ДНИ
Ако сте нетърпеливи да узнаете и изпробвате рецептата, мисля, че е крайно време да преминем към нея:
Рецепта за Паста с Печена Тиква

Веган Паста с Печена Тиква
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 350 г макарони без глутен от елда и ориз La Garone
- 800 г тиква цигулка или друг сорт
- 1 глава чесън
- 1 глава лук
- 1 стрък сушена салвия
- 1 стрък сушен розмарин
- 1 стрък сушена мащерка
- 1/4 ч.л. канела
- щипка инсийско орехче
- 1/2 ч.л. чили флейк
- сол и черен пипер на вкус
- 2 с.л. зехтин
- 400 мл кокосово мляко от кен
- шепа свеж магданоз
- веган кашкавал или пармезан по желание
Инструкции
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Нарежете и почистете тиквата от семките. Разполовете главата чесън, без да я белите. Обелете и нарежете на едро лука.
- Поставете всички зеленчуци върху тава, застелена с хартия за печене, залейте с малко зехтин, овкусете със сол и черен пипер и поставете във фурната. Печете около 40 минути до приятен загар.
- През това време сварете пастата в подсолена вряща вода за около 5-7 минути. Отцедете и изплакнете със студена вода.
- В дълбок тиган или тенджера загрейте малко зехтин и потавете салвията, мащерката и розмарина. Оставете за 2-3 минути докато пуснат ароматите си.
- Към подправките в тигана добавете вече изпечената тиква, отделете скилидките чесън от люспите с помощта на вилица и ги добавете заедно с лука. Прибавете кокосовото мляко, канелата, индийското орехче и чили флейка и разбъркайте добре. Оставете да къкри за 5 минути.
- Пасирайте всичко директно в тигана с помощта на пасатор и накрая добавете сварената паста, свежия магданоз и разбъркайте отново. Подправете със сол и черен пипер на вкус, ако е необходимо.
- Сервирайте пастата като поръсите с допълнително свеж магданоз и по желание добавете настърган веган пармезан или кашкавал отгоре. Enjoy!

