Хей-хей, прекрасни хора! Честита нова седмица, нека е прекрасна за всички ни! Навън е мрачно и дъждовно, а температурите сутрин официално вече са под нулата. Не остава какво друго да направим, за да стоплим душите си, освен да си приготвяме вкусна и ароматна здравословна храна у дома! Днешната рецепта е именно такава! Сезонна, изкусителна рецепта, която ще стане любима на всички и ще ви завладее с есенни вкусове!

Днес ви представям най-вкусният здравословен веган тиквен хляб, който някога съм правила и опитвала! Отдавна се канех да направя нещо такова, но все отлагах. Ето че дойде този момент и нямам търпение да го споделя с вас! Този Тиквен Хляб е:
- ВЕГАН
- БЕЗ БЯЛА ЗАХАР
- БЕЗ МЛЕЧНИ
- С ОПЦИЯ БЕЗ ГЛУТЕН
- ЛЕСЕН ЗА ПРИГОТВЯНЕ И МНОГО ВКУСЕН
- ПЕРФЕКТЕН ЗА ЗАКУСКА ПРЕЗ СЕДМИЦАТА
- ЧУДЕСНА КОМПАНИЯ НА СЛЕДОБЕДНИЯ ЧАЙ ИЛИ КАФЕ
Ако искате да го приготвите без глутен, можете да замените лимецовото брашно с обикновено брашно без глутен като това. В тази рецепта кокосовото, бадемовото или брашното от елда няма да сработят, затова не ви ги препоръчвам. Може да опитате и с овесено. Също така може да замените чоко дропс-а с натрошени орехи или стафиди, а може и да го оставите изчистен и да приготвите ванилов крем, с който да сервирате хляба. Тази рецепта е много лесна и бърза, изисква минимални усилия и е от любимите ми “разбъркай всичко в една голяма купа”, така че няма да ви отнеме много време в кухнята, ако не обичате да го прекарвате там! 🙂 Ако вече нямате търпение, нека преминем директно към рецептата!
РЕЦЕПТА ЗА ВЕГАН ТИКВЕН ХЛЯБ

Веган Тиквен Хляб
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 ленено яйце 1 с.л. натрошено ленено семе + 2 и 1/2 с.л. вода
- 350 г пюре от тиква (1 и 1/2 чаша)
- 60 г бадемово мляко (1/4 чаша)
- 1 с.л. ябълков оцет
- 120 г кленов сироп (1/2 чаша)
- 50 г разтопено кокосово масло (1/4 чаша)
- 1/2 ч.л. ванилова есенция
- 1 с.л. сок от портокал
- 1 с.л. настъргана кора от портокал
- 250 г пълнозърнесто брашно от лимец или спелта (2 чаши)
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
- 1 с.л. микс от подправки "pumpkin spice" (канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче)
- 50 г шоколадови парченца по желание
Инструкции
- Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе форма за печене на хляб като я намазните с малко кокосово масло и поръсите с брашно по всички стени.
- Пригответе лененото яйце като смесите лененото брашно с водата.
- Пригответе мътеница като добавите ябълковия оцет към бадемовото мляко и оставете за 2-3 минути да се пресече.
- В дълбока купа смесете полученото ленено яйце, мътеницта, пюрето от тиква, кокосовото масло и кленовия сироп. Добавете ванилията, портокаловия сок и кората от портокал. Разбъркайте добре с помощта на телена бъркалка.
- Към получената смес добавете лимецовото брашно, бакпулвера, подправките "pumpkin spice" и солта. Разбъркайте внимателно с помощта на силиконова шпатула, за да не спихва прекалено сместа.
- Прехвърлете получената смес в предварително подготвената форма за печене и отгоре поръсете с шоколадовите парченца. Ако желаете можете да добавите и орехчета или да пропуснете тази стъпка.
- Поставете във фурната и печете 20 минути. След това извадете и покрийте с алуминиево фолио, за да не загаря отгоре, и върнете обратно във фурната за още 30-35 минути. Проверявайте с клечка, за да се изпече напълно и когато клечката излезе почти суха е готов. Този хляб се получава сочен и леко влажен, а не сух като кекс, така че 50-55 минути са напълно достатъчни.
- Извадете, оставете да изстине, нарежете и се насладете на този вкусен хляб!


Благодаря за рецептата. У дома много се хареса. Правя тиквения хляб за осми път.
Автор
Уау! Толкова съм щастлива да узная това! Благодаря Ви за доверието и обратната връзка! Да ви е сладко и поздрави на цялото семейство! :)))