Хей, хей, прекрасно БОХО СЕМЕЙСТВО! Надявам се, че сте добре и в отлично здраве! Този блог пост се позабави доста, тъй като както ви споделих в Инстаграм вчера, в последните 2-3 седмици боледувах, защото и мен не ме подмина COVID-19, но слава богу вече съм добре, възстановявам се и скоро ще бъда отново на 100% себе си и готова да продължавам да творя и да ви вдъхновявам! Ако вие се намирате в подобна ситуация и имате нужда да си поговирте с някого по темата, знаете – винаги съм насреща и можете да ми пишете по всяко време в Инстаграм или във Вайбър групата ни #ВЕГАНПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО.
След това леко лирическо отлонение е време да преминаваме към днешната рецепта, чиято звезда е едно прекрасно тиквено блонди, което бях правила миналата есен и споделих рецептата в първата си безплатна е-книга “Неустоими Здравословни Зимни Рецепти”, но този път подобрих и добавих домашна веган Нутелла, която обожавам и бях споделила по-рано тази година в Инстаграм с вас в това видео.

Обожавам тиква, но и шоколад, а в комбинация двете са страшен тандем, доверете ми се! Просто са неустоими и затова реших да ги събера в една рецепта, която е:
⇻ ВЕГАН
⇻ БЕЗ ЗАХАР
⇻ С ОПЦИЯ БЕЗ ГЛУТЕН
⇻ БЕЗ МЛЕЧНИ
⇻ БЪРЗА, ЛЕСНА И ВКУСНА
⇻ ПЕРФЕКТНОТО СЛАДКО ИЗКУШЕНИЕ ЗА ЕСЕНТА И ЗИМАТА

Нутеллата става за 20-тина минути, защото всичко се смесва и блендира накрая, а блондито е още по-лесно и бързо дори, защото всички продукти се разбъркват в 2 две купи и накрая се смесват и получената смес се изсипва в тавичка и след като сътворите вашето изкуство с помощта на домашно приготвената Нутелла (ще видите за какво говоря малко по-надолу в рецептата), е готово да се изпече за 30-тина минути и войла! Имате си прекрасен есенен или зимен десерт, закуска или следобедна закуска! Така че, ако съм успяла да ви убедя колко много си заслужава да опитате тази вкусотия, нека не ви бавя повече и да преминаваме директно към рецпетата, какво ще кажете?


РЕЦЕПТА ЗА НАЙ-ВКУСНОТО ВЕГАН ТИКВЕНО БЛОНДИ С ДОМАШНА ЗДРАВОСЛОВНА НУТЕЛЛА
СЪСТАВКИ
*за домашната Нутелла:
- 200 г лешници (1 чаша и 1/2)
- 1/2 чаша кокосово мляко от кен
- 80 г веган натурален шоколад без захар
- 4 с.л. кленов сироп / мед / агаве
- ванилия
- щипка сол
МЕТОД НА ПРИГОТВЯНЕ:
*за домашната Нутелла:
- Изпечете лешниците и ги обелете с помощта на кърпа като ги завиете с нея и започнете да триете докато се обелят.
- Прехвърлете ги в блендер или кухненски робот и блендирайте докато се натрошат около минута.
- Разтопете на водна баня останалите съставки и ги добавете към лешниците.
- Блендирайте до пълно усвояване на съставките и прехвърлете в бурканче с плътно затваряне. Съхранявайте до 2 седмици.
ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ КОЛКО ЛЕСНО И БЪРЗО СЕ ПРИГОТВЯ:
СЪСТАВКИ
*за тиквеното блонди:
- 1 чаша овесено / или лимецово / брашно (*без глутен, ако е необходимо)
- ½ ч.л. бакпулвер
- 2 яйца от ленено семе / 2 с.л. ленено семе, накиснати за 10 мин. в 5 с.л. вода /
- 1 ч.л. подрпавкa „pumpkin spice” / микс от канела, джинджифил на прах, карамфил и индийско орехче /
- щипка сол
- ½ чаша кокосова захар
- 1 чаша тиквено пюре
- 1/3 чаша кокосово масло
МЕТОД НА ПРИГОТВЯНЕ:
*за тиквеното блонди:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- В голяма купа смесете захарта, кокосовото масло и „яйцата” от ленено семе. Разбъркайте добре докато се получи еднородна смес. Добавете тиквеното пюре и разбъркайте отново.
- В отделен съд смесете сухите съставки: брашното, бакпулвера, солта и подправките „pumpkin spice”.
- Постепенно прибавете сухите съставки към мокрите на около 2-3 части, разбърквайки след всяко изсипване внимателно, без да разбивате прекалено.
- Пресипете половината от получената смес в малка тавичка, постлана с хартия за печене с размери около 20х20см и печете около 10 минути. След това извадете от фурната и изсипете щедро количество от Нутеллата върху цялата повърхност, заглаждайки с помощта на лъжица внимателно. Изсипете останалата част от сместа за тиквеното блонди отгоре, след което с помощта на лъжица поставете малко количество от домашната Нутелла на различни места по цялата повърхност като оставяте разстояние от около 2-3 см меду всяко място. След това с помощта на дървено шишче, клечка за зъби или вилица започнете да правите кръгообразни движения по повърхността, рисувайки красиви “мраморни” преливащи форми, които ще се получат от сливането на отделните части, на които сте поставили от Нутеллата заедно с тиквеното блонди. Гледайте да не прекалявате много със смесването, 2-3 движения по цялата повърхност са напълно достатъчни!
- Когато сте готови и доволни с получения резултат поставете вашето произведение на изкуството във фурната и печете около 25-35 минути или докато клечка излезе суха. След като извадите от фурната оставете да изстине напълно преди да нарежете блондито. Enjoy!


