Как сте, БОХО СЕМЕЙСТВО? Включвам ви се отново с неустоимо предложение за страхотен здравословен веган десерт! Наскоро бях споделила любима рецепта за шоколадов мус, който приготвих само с 2 съставки и стана истински хит. Главният герой в рецептата бе любимата ми напоследък вълшебна съставка аквафаба, представляваща водата, в която се е варил нахут или друг бобов вид. Днешната рецепта отново е с тази чудна съставка в главната роля и нямам търпение да ви я споделя!
Ако ви се хапва нещо сладко, но леко, което да не е торта, мъфини или кекс, този десерт е чудесно решение! Доверете ми се, няма толкова лек, ефирен и кремообразен веган мус. Този пухкав десерт без млечни продукти буквално се топи в устата ви. Лесно е да се направи само с 6-7 прости съставки, а комбинацията от вкусове е вълшебна и те кара да полетиш в небесата! На всичкото отгоре, този мус е и високо протеинов, тъй като съдържа тофу и растителен протеин, така че със сигурност ще ви засити и зареди с енергия!

В тази рецепта реших да разделя муса на две части, които да са различен вкус, за да получа комбинация от едни от най-любимите ми свежи летни вкусове на ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО и ЯГОДОВА ЛИМОНАДА. За целта, още след разбиването на аквафабата, я разделих на две и овкусих с двата вида предварително приготвен крем в двата различни вкуса, след което охладих в хладилника и сервирах в подходящи чашки, като ги запълних на половина с едната смес, а другата полвина с другата. Разбира се, могат да се сервират и по отделно и да имате избор между два вкуса всеки ден! 🙂
Можете да се наслаждавате на този невероятен мус както на закуска, така и като следобеден снак, което е и моят редовен избор, когато изпитам глад за сладко или просто имам нужда от малко енергия. Също така, този десерт е перфектният избор за лятото, защото не изисква печене и е толкова лек. Възможно е дори да го замразите, което ще го превърне в невероятно вкусен сладолед, с текстура на мус и вълшебен вкус, съчетаващ фъстъчено масло и ягодова лимонада!

ТОЗИ ЯГОДОВО-ФЪСТЪЧЕН МУС Е:
- ВЕГАН
- БЕЗ МЛЕЧНИ
- БЕЗ ЯЙЦА
- БЕЗ ЗАХАР
- БЕЗГЛУТЕНОВ
- ВИСОКО ПРОТЕИНОВ
- МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИГОТВЕН БЕЗ ЯДКИ, АКО ИЗПОЛЗВАТЕ СЛЪНЧОГЛЕДОВ ТАХАН
- ЛЕК
- ВЪЗДУШЕН
- ПУХКАВ
- ЛЕСЕН ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ГЛЕДАЙТЕ И ВИДЕО РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНСТРУКЦИИТЕ НАГЛЕДНО И ДА СЕ УВЕРИТЕ КОЛКО ЛЕСНО СЕ ПРИГОТВЯ:
Много бих се радвала, ако опитате този веган протеинов мус да ми оставите в коментар отзивите си отдолу, както и да го споделите в Инстаграм, като ме тагнете @annas_wholesomeboholife и използвате хаштаг #zdravoslovenjivotsanna , за да мога да го открия и споделя по всяко време вашето творение! Ако сте готови, нека преминаваме към рецептата!

Рецепта За Веган Протеинов Мус “Ти Го Заслужаваш”
СЪСТАВКИ
- 200 г коприна тофу (аз използвах това)
- 1 замразен банан
- 1 доза оризов протеин Dragon Superfoods (или друг растителен протеин без вкус)
- 1/3 чаша (110 г) фъстъчено масло (аз използвах това)
- 1/4 чаша (3 с.л.) мед, агаве или кленов сироп
- 1/2 чаша (150 мл) аквафаба
- 1/4 чаша ядково мляко
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1/2 чаша (100 г) ягоди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Към тази рецепта има видео (гледай тук) за по-лесни визуални инструкции.
- Поставете коприненото тофу, замразения банан, оризовия протеин, фъстъчено масло, кленов сироп и ядково мляко в блендер или кухненски робот и блендирайте до гладка и кремообразна консистенция. Разделете получения крем на 2 части, като едната половина приберете в хладилника, а от другата ще приготвим ягодовия крем.
- Намачкайте ягодите и добавете лимоновия сок към тях, след което изсипете останалта половина от пригтовения вече крем. Разбъркайте добре и приберете този красив розов крем в хладилника.
- Разбийете аквафабата в купа за 5 минути с миксер. Ако можете да обърнете купата, без да се изсипе, значи е готово. Ако не, продължете още няколко минути.
- Внимателно разделете аквафабата на 2 части, като пресипете 2/3 от сместа към вече готовия фъстъчен крем, а останалата 1/3 смесете с ягодовия крем (ягодовия крем е по-течен, заради сока от ягодите, както и лимоновия сок, затова сипваме по-малка част от аквафабата към него). Разбърквайте много внимателно с помощта на шпатула, за да не се изгуби въздушността на крема (виж видеото за техниката).
- След това разпределете получните 2 муса в 6 подходящи чашки, като можете да сипвате от всяка смес до половината, а останалта половина да допълвате с другия вкус, можете и да редувате – първо да започвате с единия вариант и да допълвате с другия или обратно (виж видеото). Поръсете с какаови зърна и декорирайте с парченца ягодки по желание.
- Приберете в хладилника, за предпочитане за една нощ или поне 2 часа. Можете също да замразите муса за около един час! Насладете се на охладения мус, който е радост за небцето и сетивата! Enjoy!

АКО ТОЗИ ДЕСЕРТ ВИ Е ДОПАДНАЛ, ГЛЕДАЙТЕ ТОВА ВИДЕО ЗА РЕЦЕПТАТА ЗА ДРУГИЯ НЕВЕРОЯТЕН ШОКОЛАДОВ МУС САМО С 2 СЪСТАВКИ!

