Веган Павлова с Теменужки и Един Разказ За Любовта Към Природата

Хей, хей, прекрасни бохеми, любители на здравословния и вкусен начин на живот! Пролетта настъпи, а с нея и най-прекрасната част: разлистването на листата на дръвчетата, цъфтенето на прекрасните цветчета в какви ли не омайни цветове, все по-зелената и обширна площ, покрита с тревичката и безброй чудни цветя, билки и всякакви диви растения. Трябва да призная, открих нова страст, която бе въпрос на време да се отключи, след като вече от години живея в Сливен, в близост до планината, която е любимото ми място за прекарване на свободно време и спортни активности от ден първи тук. Тази моя страст я свързвам с любовта към природата и всичко живо в нея и тя е да се уча да познавам колкото се може повече от плодовете, с които тя ни дарява всеки сезон. Засега не смея да бера гъби, но съм изключително вдъхновена да опозная колкото се може повече билки и ядливи цветя, които растат по нашата шир. Поръчах си дори няколко антикварни книги за разпознаване на билките, които за мен са като истинско изкуство. Разглеждайки илюстрациите им потъвам в този необятен все още за мен свят и мога да прекарам часове, четейки и опознавайки ги. Не можете да повярвате колко много ядливи растения можете да откриете в момента, ако отидете на разходка сред дивата природа, сред които коприва, теменуга, левурда, киселец, глухарче, лобода, киселиче, чеснова трева и какви ли още не! А какво по-невероятно от това да си наберем сами от тях, след което да приготвим нещо питателно, вкусно и страшно полезно у дома? Именно това се случи с мен преди няколко дни.

Този уикенд с Живко се разходихме по една добре позната за мен пътека малко извън града. През уикенда там често се събират хората и си приготвят храна на открито, прекарват време сред природата и се наслаждават на слънчевото време. Докато вървяхме по тази пътека внезапно забелязах теменужка, от онези които събирахме като деца и ги миришехме с часове, след което подарявахме на госпожата от детската градина или пък на майките си. Откъснах я, след което помирисах, разбира се. Вдишвайки нереалния й аромат, се върнах в детсвото си моментало. Спомних си как събирах букети от морската градина в Бургас и ги подарявах на мама само за да видя нейната усмивка. Този спомен ме накара да се почувствам прекрасно! Реших, че ще си събера цял букет и ще си го отнеса у дома, за да ми напомня още няколко дни, поне, за тези прекрасни спомени. По пътя към вкъщи от чисто любопитство се разрових из интернет и открих информация за това чудно растение. Горската теменуга се оказа освен ядлива, също и страшно често прилагана в народната медицина с лечебна цел. От нея може да си приготвиш както сладък сироп, който да използваш за направата на различни десерти и напитки, така и сироп за облекчаване на кашлица. Също и чай, виолетова захар и още толкова много неща! Вдъхнових се! Бях решена, че ще се върна в горичката и ще си събера цяло бурканче още на следващия ден и го сторих!

Повярвайте ми, тези 2 часа, които прекарах сред природата, събирайки цветчета от горска теменуга, бяха повече от дълбока релаксираща медитация за мен. Това беше истински дар, истинско удоволствие и времето излетя просто неусетно под мелодията на птичките, които съпровождаха с чудни песни целия процес! Прибрах се у дома, веднага ги измих и оставих да изсъхнат. Вече имах идея какво ще приготвя с тях и ще споделя и с вас какво сторих! Първото нещо, което приготвих с част от теменужките беше специална силно ароматна и красива декоративна теменужена захар. Последва приготвянето на виолетовия сироп, с който тепърва предстои да експериментирам, но вече опитах и е просто чудесен и невероятно ароматен! И третото нещо, което приготвих засега (всичко това само с 1 събран буркан и ми останаха още), е приказна веган Павлова с дъх на теменужки! Няма смисъл да коментирам колко ароматни и неустоими се получиха и трите деликатеса, така че ви предлагам и вие да се разходите когато имате възможност и докато все още има теменужки в гората и да си наберете малко, за да може да се докоснете до тази магия! Моля, имайте в предвид, че е важно да берете цветчетата по правилния начин! Не ги изкоренявайте в никаквъ случай, за да могат да поникнат и догодина на същото място, както и да продължат да цъфтят докато са в сезон. Правилният начин за бране е като ги хванете с три пръста лекичко под самия цвят точно там където се намира цветната дръжка, преди началото на стъбълцето и с нежно завъртане да откъснете цвета. Ако искате да си наберете букетче или да си скъсате няколко теменужки със стъблата за декорация, най-добре е да си носите удобна ножичка, с която да не наранявате излишно цветето и да предотвратите нежелано изкореняване. Моля, следвайте тези указания при бране на всякаки цветя и билки!

Надявам се, че съм успяла да ви пренеса в моята приказка с този разказ, а сега е време да пристъпим и към рецептата, която съм ви подготвила за днес. Торта Павлова е класически австралийски десерт, който се сервира на почти всяка семейна трапеза в навечерието на Коледа. На мен лично това ми е малко странно, защото тя е толкова лека, въздушна, приятно сладка и обикновено се гарнира с много свежи плодове, в това число обикновено диви горски плодове и това моментално ме кара да я свързвам с лятото! Историята на този десерт е свързана с руската балерина Анна Павлова и е обвита в лека неяснота, тъй като Австралия и Нова Зеландия спорят за авторство върху рецептата. Новозеландците твърдят, че през 1926, когато балерината отсяда в хотел Уелингтън, главният готвач приготвя десерт в чест на балерината и ефирен като нея. От своя страна, австралийците претендират, че когато през 1929 Анна Павлова посещава страната, е помолила главния готвач на един от хотелите да приготви нещо леко за десерт. След дълги експерименти се ражда едноименната торта. От тогава до сега, въпросът за авторството тормози умовете на доста хора и след няколко обстойни исторически проучвания за сега Австралия печели.

Оригиналната рецепта наистина е много ефирна и семпла. Целувчени блатове с бита сметана и плодове. В случая, обаче разбира се, аз ви я представям в изцяло постен вариант, който не съм измислила от раз, откривайки топлата вода, разбира се. Във веган обществото торта Павлова се приготвя от меренг, за направата на който, обаче, не се използват белтъци, а добре познатата вече на все повече сред нас, аквафаба. Вариацията с теменужки е нещо, което се вдъхнових да направя още докато ги берях, без дори да имам представа дали ще сработи! Когато се прибрах у дома видях, че разполагам с 1-2 бурканчета аквафаба, които бях запазила от приговянето на овчарски пай, за който използвах няколко консерви с боб (да, освен с нахут работи чудесно и с вода от консерва с боб). Това беше знак, че съм на прав път и трябва да действам смело, следвайки идеята си! Получи се повече от изненадващо добре и нямам търпение да я споделя с вас, а вие ако решите да й дадете шанс и да я опитате! Ето я и рецептата:

Веган Торта Павлова с Дъх На Теменужки и Кокосова Сметана

Ако сте ценители на леките, ефирни и елегантни десерти, това е перфектният избор за вас!
Подготовка 15 minutes
ГОТВЕНЕ 2 hours 30 minutes
ОБЩО 2 hours 45 minutes

Оборудване

  • Миксер

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

за основата
  • 250 мл аквафаба * 1 чаша от течността от консерва с нахут или боб
  • 80 г органична пудра тръстикова захар * аз използвах кафемелачка, за да я разбия на пудра захар
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. ксантан
  • 1/2 ч.л. ванилия
  • 1/4 чаша цветчета от горска теменуга * 25-30 грама
за кокосовата сметана
  • 1 кен кокосово мляко * само твърдата част
  • кората от 1/2 лимон
  • 20 г органична пудра тръстикова захар
  • 1/4 ч.л. ванилия

Инструкции
 

за основата
  • Отделете течността от 2 консерви с нахут или боб и я поставете в купа. Приберете купата в хладилник да се изстуди поне за 10-15 мин.
  • Загрейте фурна на 110 градуса с вентилатор.
  • Извадете купата с аквафабата от хладилника и започнете да разбивате на висока степен. Най-добре е да ползвате настолен миксер, но ако не разполагате с такъв, ще се получи и с обикновен, разбира се.
  • Добавете лимоновия сок и ванилията без да спирате да разбивате. Продължете да биете поне 5 минути докато се образува снежен облак от пяна.
  • Добавете ксантана и бийте за още около 1-2 минути. Тази съставка не е задължителна, но ще спомогне меренгът да бъде много по-сплоен като консисетнция и да се задържи по-добре в определена форма докато се пече. В случая може да се замени и с 2 с.л. "cream of tartar", който за мен се оказва предизвикателство да открия.
  • Привключете на средна степен и постепенно започнете да прибавяте на 3 части пудрата захар. Продължете да биете докато се получи гъст меренг с невероятен блясък, а когато обърнете купата надолу с главата, той не помръдва от мястото си! Тогава е готов!
  • Най-накрая прибавете и цветчетата от теменуга като разбъркате с помощта на силиконова шпатула много внимателно без да бъркате бързо и в различни посоки. Трябва да подходите нежно, за да не изгубите от създадения обем.
  • В тава, постлана с хартия за печене прехвърлете сместа и оформете кръг с диаметър около 25 см. Придайте на блата височина с помощта на шпатула или ръцете си. Друг вариант е да създадете два еднакво големи по-малки и високи кръга, които да сглобите в торта на два реда, който за мен е по-добрият, тъй като ще се изпекат по-бързо, още по-добре и ще имате по-голяма височина. Аз бих направила така следващия път.
  • Печете от 1 до 2 часа и половина според размера, който сте избрали. Аз пекох 25 см блат малко по-малко от 2 часа и половина, а за малките, да кажем с диаметър от 15 см, 1 час и половина ще е напълно достатъчен.
  • По време на самото печене не бива да отваряте фурната. Изключете я когато смятате, че блатът или блатовете са готови и оставете да изстине напълно във фурната без да я отваряте. Най-добре ще е да престои цяла нощ там.
за кокосовата сметана
  • Разбийте до желаната гъстота твърдата част от кен с кокосово мляко, заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията с помощта на миксер в удобна купа. Тук отново и сметаната, и купата трябва да са студени.
сглобяване на тортата
  • Поставете изпечения целувчен блат в подходящ съд и намажете с обилно количество от кокосовата сметана. Отгоре декорирайте с още цветчета от теменужки или плодове по избор. Според мен, би се получила чудесна комбинация от ягоди и теменужки! 🙂
  • Ако сте приготвили два целувчени блата, намажете не само отгоре, а и между двата блата със сметана и поставете от подбраните допълнителни компоненти между тях. Да ви е сладко!
Keyword аквафаба, без глутен, без захар, без млечни, бисквитки, брауни, брауни бисквитки, бързи рецепти, веган, веган десерт, веган рецепта, закуска, здравословен снак, кукис, курабийки, следобедна закуска, български билки, български ядливи цветя, веган десерт, веган Павлова, горска теменуга, кокосова сметана, лек десерт, меренг, Павлова, теменуга, теменужки, торта павлова, целувки, целувчен десерт
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!