Веган Пастет

Хей хей, прекрасни хора! Предизвиках себе си вчера да пробвам да направя домашен веган пастет, след обмен на информация във Вайбър групата ни (влез от тук, ако все още не си) относно състава на веган пастет, който се предлага в Кауфланд и Лидл. Оказа се, че всички уж “безмесни продукти” на въпросния бранд “Compass” съдържат “кармин”, изписан като Е120 в състава и цитирам “се прави от изсушени и стрити на прах яйца и коремчета на бръмбара Dactylopius coccus.” В състава присъства и глюкоза, и ред други НЕдобри и НЕнужни съставки.

Винаги съм се опитвала са споделя с вас наученото и опита си с това, че по-добро от домашно приготвентоо няма! И колкото по-минимално обработена е храната (не само пакетираната, а дори и когато става въпрос за печене, пържене и т.н. на прясна храна у дома), толкова по-добре. Това се отнася и за пастетът от месо, колбасите, домашното кисело мляко, масло и други, а не само за растителните продукти! Занапред ще проучвам все повече темата със скритите Е-та, които оказва се, са поне 10 на брой, съвсем не веган и са в състава на продукти, които се предлагат за такива. Подобна е ситуацията с вегетарианските продукти. След като споделих в Инстаграм на стори това, получих включване на лично съобщение от момиче, което е вегетарианка, как в състава на редица уж вегетариански продукти се съдържа “сирище”, което представлява комплекс от ензими, придобити от стомаха на животни! Що за лудост е това? Очаквайте специален пост по темата скоро!

А сега да се върнем към рецептата за този приказен пастет, който искам да споделя с вас. Той е направен основно от гъби и орехи, като гъбите, които използвах са портобело и определено допринасят доста за божествения вкус, но можете да ги замените с кралска печурка или друг вид гъби, с които разполагате, защото ще се получи все така добре! Орехите пък допринасят за ядковия вкус и плътна текстура на тази вкусотия! Относно агар агар-а, неговата роля тук е по-скоро “желираната” характерна текстура на пастета от месо, но ако решите да го пропуснете, пак ще стане, просто ще се получи консистенция на хумус или някаква разядка, подходяща за мазане. Вкусът няма да се различава, единствено структурата. Така че, ако не разполагате с агар, можете да го пропуснете, съответно няма да е нужно да нагрявате сместа в тигана отново след като вече сте я блендирали, защото това се прави единстено с цел да се активира агара. Орехите, може да замените със слънчогледови семена, в случай че не консумирате ядки. Време е за рецептата!

Веган Пастет с Гъби и Орехи

Веган Пастет

Този веган пастет се приготвя буквално за 15 минути и си заслужава да бъде опитан! Вкусът му ще ви остави без думи! Няма да направите разлика с оригинала от месо!
Подготовка 5 mins
ГОТВЕНЕ 10 mins
охлаждане 1 hr 30 mins
ОБЩО 1 hr 45 mins

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 1 с.л. зехтин
  • 400 г гъби портобело ситно нарязани
  • 1 глава червен лук ситно нарязан
  • 2-3 скилидки чесън ситно нарязан
  • 1 ч.л. розмарин
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. мисо паста
  • 2 с.л. соев сос
за блендера
  • 70 г орехи
  • 2 с.л. хранителна мая
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 с.л. тапиока или царевично нишесте
  • 1 ч.л. агар
  • 125 мл вода 1/2 чаша
  • сокът от 1/2 лимон

Инструкции
 

  • В тиган загрейте зехтина и прибавете ситнонарязания лук и чесън. Добавете мащерката и розмарина и продължете да сотирате за още 2-3 минути.
  • Добавете ситнонарязаните гъби и разбъркайте. След като омекнат добавете мисото и соевия сос. Оставете да се готви на среден огън до пълното омекване на зеленчуците.
  • В блендер изсипете задушените вече гъби и лук, заедно с всички изброени за блендера съставки и разбийте до пълно хомогенизиране.
  • Върнете сместа обратно в тигана на среден огън и загрейте за 1-2 минути като разбърквате непрестанно, за да се активира агара.
  • Прехвърлете получения пастет в подходяща форма, която предварително сте намазали леко със зехтин. Загладете повърхността с лъжица и покрийте с тънък слой зехтин.
  • Приберете в хладилник за 1-2 часа докато стегне напълно. Извадете, минете по края на съда с тънък нож, поставете чиния отгоре и обърнете внимателно.
Keyword агар-агар, без глутен, без млечни, без яйца, бързи рецепти, веган месо, веган пастет, веган предястие, веган разядка, гъби, гъби портобело, за мазане, зеленчуци, мисо, мисо паста, орехи, пастет, пате, постен пастет, постене, пости, постна храна, пресен чесън, разядка, соев сос, солено предястие, хранителна мая, хумус, червен лук
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!