Здравословни Оризови Банички с Лапад и Тофу | ВЕГАН | БЕЗ ГЛУТЕН

Обичате ли банички? Аз ги обожавам! Когато бях малка най-любимото ми нещо беше да отида на гости на баба, а там тя да ме гости с вкусен прясно изпечен зелник. Признавам си, че можех да го ям всеки ден, без да ми омръзне! Не случайно се казва, че при баба винаги е най-вкусно и каквото и да ми е сервирала, винаги е било изключително, но ЗЕЛНИКЪТ НА БАБА е ястието, вкусът на което никога няма да забравя!

Мислех си, че когато премина на изцяло растителна диета никога повече няма да опитам баница, нито зелник, но съм грешила. За пореден път се уверих, че за всяко нещо се намира веган алтернатива, която почти не отстъпва по нищо на оригинала. Да, разбира се във веган диетата не присъстват сирене и масло и нищо не би могло да замени класическата българска баница или зелника на баба, но това, което аз успях да постигна, приготвяйки здравословните и безглутенови оризови банички с лапад и тофу, за които ще ви разкажа днес, несъмнено се доближава максимално до вкусът по спомените от деството ми!

Преди няколко седмици имах щастието да попадна на тази рецепта за банички с оризови кори на талантливата Ани, която имам щастието да познавам от инстаграм пространството, където се сблъсквам с ужасно талантливи и интересни хора всеки ден, след което попаднах и на тази нейна рецепта за цяла баница със спанак и сирене и това грабна интереса ми веднага. По-късно открих и веган интерпретацията с лапад и коприва на прекрасната Рада, където тя умело е заменила сиренето с Тофу, което аз бях опитвала досега не веднъж, за да приготвя веган “миш-маш”, използвайки натрошено тофу вместо бъркани яйца, но не бях пробвала да го приложа и в баница! Гениално! Те двете ме вдъхновиха ужасно много да се развихря в кухнята и да сътворя и своя веган версия, която нямаше как да не споделя с вас, защото се получи умопомрачително!

Тези оризови банички с лапад и тофу са новата ми любима закуска, обяд, следобедна закуска и дори вечеря! Напомнят ми толкова много на зелника на баба, защото тя го правеше почти без сирене, за да се усеща повече присъствието на лапада, затова и вкусът им наистина е почти същият! Приготвят се за нула време, а са толкова вкусни, апетитни и леки, че изчезват за половин ден! БУКВАЛНО! Не е за вярване, че вкъщи ги чакаме с нетърпение да излязат от фурната, за да ги хапнем за отрицателно време! Приготвих ги вече 3 пъти в рамките на 1 месец и ви уверявам, че стават без грешка! Просто ще си оближете пръстите! Те са:

ЗДРАВОСЛОВНИ

БЕЗ МЛЕЧНИ

БЕЗ ЯЙЦА

БЕЗ ГЛУТЕН

АПЕТИТНИ И СОЧНИ

За да бъдат безглутенови и толкова леки, използваме оризови кори, същите като тези, които се използват за направата на “пролетни рулца” или така наречените “spring rolls”. Такива кори можете да откриете в Kaufland или Metro със сигурност, като моите са от Kaufland и са по-малък размер, който не е подходящ за направата на една голяма баница, а по-скоро за малки отделни банички. Ето ги и тях:

Как се работи с тях? Ще ви е необходима една чиния пълна с топла вода, в която трябва да потапяте корите, за да омекнат преди да ги напълните с плънката и да ги сгънете. Наистина е много лесно и бързо, вижте как става в следващите няколко кадъра:

Следващата стъпка и особеност е сгъването на баничките. Отново ще разберете как става това в следващите няколко стъпки, заснети в кадри:

Аз винаги поставям баничката с прегънатата част надолу, а отгоре оставям равната част, за да предотвратя разтваряне на пакетчето по време на печене. Относно приготвянето на плънката – в това няма нищо сложно! Просто трябва да почистите лапада от средната му жилка и нарязвате на лентички, а тофуто натрошавате предварително:

Следващата стъпка е задушаването на предварително нарязания пресен лук до златисто. После добавяте лапада към него, после натрошеното тофу, доматеното пюре, подправките и всичко е готово за по-малко от 10 минути! Вижте стъпките една по една, за да добиете представа до какво ниво се готвят лапада и останалите съставки в тигана:

Виждате ли? Няма нищо сложно! Ако сте готови и вече си представяте изкушаващия вкус на тези уникални банички, значи е време да пристъпим към рецептата!

Много бих се радвала, ако опитате тези веган оризови банички с лапад и тофу да ми оставите в коментар отзивите си отдолу, както и да ги споделите в Инстаграм, като ме тагнете @annas_wholesomeboholife и използвате хаштаг #zdravoslovenjivotsanna , за да мога да го открия и споделя по всяко време вашето творение! А сега е време за рецептата!

Рецепта за Веган Безглутенови Банички с Лапад и Тофу

СЪСТАВКИ

за приблизително 15 бр.

  • 2 пакета оризови кори
  • 2 връзки лапад
  • 1/2 връзка пресен лук
  • 1 пакетче тофу 200-250 гр. (*аз използвам тофу с босилек, което се предлага в Lidl, защото стават още по-зелени и чудни баничките)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. джоджен
  • сол и черен пипер на вкус
  • веган масло за намазване на баничките (*по желание, защото и без него стават достатъчно вкусни и хрупкави)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Почистете лапада от средната жилка и нарежете листата на ситни ивици. Нарежете и пресния лук на ситно, а тофуто натрошете с помощта на ръцете си в купичка.
  2. Загрейте 1 ч.л. зехтин в дълбок тиган и задушете лука до златисто. После добавете лапада и намалете малко котлона, като разбърквате докато обемът му спадне и потъмнее леко (*виж инструкциите в снимки по-горе). След това добавете доматеното пюре, натрошеното тофу и подправките и разбъркайте за още 2-3 минути на среден огън.
  3. Напълнете дълбока чиния с топла вода и потапяйте всяка оризова кора за няколко секунди, след което я извадете, поставете я на плота или в голяма чиния и напълнете с 2 с.л. от плънката. Прегънете внимателно от всеки един край като плик (*виж инструкциите в снимки по-горе), след което поставете в тава, постлана с хартия за печене с прегънатата част надолу. Повторете докато изхабите сместа и използвате приготвените за целта кори.
  4. Намажете баничките с веган масло отгоре с помощта на силиконова четчица, по желание. Печете ги в предварително загрята на 160 градуса фурна за 20-тина минути или до златисто. Наглеждайте ги, защото оризовите кори са много тънки и се запичат бързо.
  5. Извадете от фурната, изчакайте да изстинат и им се насладете в компанията на веган йогурт, веган майонеза, свежа салатка или просто така докато са топлички! Enjoy!
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!