Хей, хей, Бохеми! Замисляли ли сте се някога да си приготвяте сами веган сирене или моцарела? Ако досега сте смятали, че това е твърде трудно или изисква кой знае какви специални продукти, то е време да променя вашите представи изцяло! И аз в началото бях скепчитно настроена, но след като пробвах да си направя веган сирене (вижте видео рецептата ми в тук в Инстаграм), се престраших да премина на следващо ниво като опитам моцарела! Доста ми се хапваше пица маргарита, която максимално да се доближава до оригинала, така че реших да запретна ръкави, а резултатът ме остави БЕЗ ДУМИ!
Има една вълшебна съставка, която боготворя и тя се нарича АКВАФАБА. Това е течността от консерва с нахут или по-точно, течността, в която се е варил нахута. Приготвям си я понякога сама, като просто запазвам водата след като сваря нахута си (предварително го накисвам за една вечер и сменям водата преди това), а понякога когато бързам използвам течността от консервата. И в двата случая рецептите с аквафаба винаги се получават и тази не беше изключение! Вече съм пробвала да приготвя какво ли не като този шоколадов мус само с две съставки, протеинов мус, безглутенови блатове за торта , веган майонеза и много други неща! Точно тази магична съставка придава плътната и кремообразна текстура на моцарелата, а тапиоката е другата ключова съставка, която я прави по-лепкава и разтапяща се.
Вече съм изпробвала тази моцарела в суров вид, както за любимата ми салата “Капрезе”, така и запечена върху пица и смея да твърдя, че се върнах назад във времето, когато бях вегетарианка и все още си похапвах млечни (а това бяха именно продуктите, които ми беше най-трудно да изключа). Просто няма разлика с оригинала! Освен това е БЕЗ ГЛУТЕН! Доверете ми се и да пристъпваме към рецептата!

РЕЦЕПТА ЗА НАЙ-ЛЕСНАТА И ВКУСНА ВЕГАН МОЦАРЕЛА
СЪСТАВКИ
- 1/4 чаша сурово кашу, накиснато за 15 мин. във вряла вода
- 1 чаша аквафаба
- 2 с.л. тапиока
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. хранителна мая
- 6 с.л. растопено кокосово масло без аромат (или др. растителна мазнина)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Блендирайте накиснатото предварително кашу, заедно с аквафабата на висока степен докато се смели напълно. Ако е необходимо прецедете и след това върнете обратно в блендера.
- Добавете тапиоката, хранителната мая, солта и отново блендирайте до пълно усвояване.
- Накрая добавете и кокосовото масло и отново блендирайте за 30-тина секунди.
- Прехвърлете получената смес в малка тенджерка и загрейте на среден огън като постоянно разбъркавате с помощта на силиконова шпатула . Като започне да се сгъстява и отлепя по краищата е готово. Консистенцията много наподобява тази на топено сирене. Не трябва да е твърде гъста. Отдръпнете от котлона.
- Намазнете подходящ съд (аз използвах кръгла купичка) и изсипете готовата смес. Изчакайте да изстине и приберете в хладилник за около 2 часа.
- Извадете внимателно като я обърнете в чиния. Моцарелата е готова! Enjoy!
ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО, ЗА ДА ВИДИТЕ НАГЛЕДНО КАК СЕ ПРИГОТВЯ ТАЗИ ВКУСОТИЯ!


