Хей, хей, прекрасно БОХО СЕМЕЙСТВО! Днес ви представям една разчупена версия на любим мой класически десерт, която ще ви извиси до небето от щастие, особено ако сте фенове на матчата! Нека ви запозная по-отблизо с моето МАТЧАМИСУ, което е веган, без захар и без глутен!

Може би щеше да е по-логично първо да ви представя рецепта за класическо тирамису, само че веганизирано, разбира се, но аз реших отново да не изневерявам на стила си и да се вслушам в интуицията си. А тя ми нашепваше през цялото време, че трябва да започна първо с матчамисуто! Та ето го и него! След като ви бях обещала рецептата в Instagram и Tik-Tok, съм щастлива най-сетне да ви я предоставя!
⇻ Ако пък желаете да опитате класическо тирамису, само че под формата на сурова торта, можете да видите тази любима моя рецепта.

Ако обичате тирамису, но искате да се разнообразите малко или да опитате нещо различно и ново, то това предложение е точно за вас! Моето матчамису е:
⇻ БЕЗ ЗАХАР
⇻ БЕЗ МЛЕЧЕНИ
⇻ БЕЗ ГЛУТЕН
⇻ ПЪЛНО С АНТИОКСИДАНТИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАТЧАТА
⇻ ЧУДЕСНА БЕЗКОФЕИНОВА АЛТЕРНАТИВА НА КЛАСИЧЕСКАТА ВЕРСИЯ
⇻ ВСЕ ТАКА ВКУСНО И НЕУСТОИМО
⇻ ИЗВИСЯВА ТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ В ОБЛАЦИТЕ ОТ ЩАСТИЕ
Най-готиното е, че сами ще си изпечем бишкотите, което е едно от най-лесните и вкусни неща, които някога съм правила! За направата им използвам безглутеново брашно от овесени ядки, което може да замените с обикновено, в случай, че нямате нужда да избягвате глутена. Същото важи и за бакпулвера, както и за содата бикарбонат!
С две думи, перфектният десерт, с който да зашеметите и впечатлите приятелите и семейството си, които едва ли ще го очакват! Така че, ако сте готови, да преминаваме към рецептата!
РЕЦЕПТА ЗА ВЕГАН МАТЧАМИСУ | ТИРАМИСУ С МАТЧА

СЪСТАВКИ
*сухи съставки за бишкотите:
- 2 ленени яйца (2 с.л. ленено семе + 5 с.л. вода)
- 200 г (2 чаши) овесено брашно *без глутен
- 150 г (1 чаша) оризово брашно
- 1 супена лъжица бакпулвер *без глутен
- 1 чаена лъжичка сода *без глутен
- щипка сол
- 150 г (3/4 чаша) еритритол (ксилитол или стевия на прах)
*мокри съставки за бишкотите:
- 370 мл (1 и 1/2 чаша) бадемово мляко
- ванилия
- 60 г (1/4 чаша) кокосово масло
- 1 супена лъжица ябълков оцет
*за крема:
- 400 мл кенче пълномаслено кокосово мляко
- 50 г (1/4 чаша) еритритол (ксилитол или стевия на прах)
- 300 г копринено тофу “silk tofu”
- 100 г сурово кашу, накиснато предварително поне за 2 часа
- 60 мл (1/4 чаша) бадемово мляко
- 80 г (1/4 чаша) кленов сироп или агаве
- ванилия
- щипка сол
*за накисване на бишкотите и поръсване накрая:
- 1 и 1/3 чаша гореща вода
- 2 супени лъжици матча + още за поръсване отгоре
МЕТОД НА ПРИГОТВЯНЕ
*за бишкотите:
- Загрейте фурна на 175 градуса и подгответе две квадратни форми около 20х20 см, като ги застелите с хартия за печене.
- В голяма купа смесете всички сухи съставки, а в отделен съд смесете всички мокри съставки.
- Добавете мокрите към сухите съставки и разбъркайте добре.
- Разпределете сместа по равно в двата предварително подготвени съда за печене.
- Печете около 20-25 минути до златисто.
- След като изстинат, нарежете блатовете за бишкотите на равни правоъгълни форми.

*за крема:
- Отделете в дълбока купа само твърдата част, от кенчето с кокосово мляко, като трябва предварително то да е стояло поне 1 вечер в хладилник за по-сигурно. Добавете еритритола и разбийте с миксер до получаването на пухкава кокосова сметана.
- В блендер или кухненски робот смесете и разбийте всички останали съставки за крема, след което ги добавете към кокосовата сметана, като разбърквате внимателно компонентите с помощта на силиконова шпатула по метода с вкарване на въздух, за да не спадне.
*сглобяване:

- Смесете горещата вода с 2 супени лъжици матча и започнете да потапяте всяка бишкота в нея, след което да подреждате в подходящ съд с размери около 20х20 см.
- Първият цял ред трябва да е от бишкоти, след което поставяме 1/2 от крема върху тях и повтаряме отново ред бишкоти и накрая завършваме с останалото количество от крема.
- Накрая поръсете обилно с допълнително 1-2 супени лъжици матча с помощта на фина цедка. Приберете готовия десерт в хладилник за една нощ и му се насладете на следващия ден в подходяща компания. Да ви е сладко!


