Хей, хей, в днешния блог пост ще ви науча как да си приготвяте сами лесно и бързо домашна прясна паста, при това ВЕГАН. Може би сте запознати с произхода на пастата, която е един от традиционните италиански специалитети от векове. Сигурно знаете, че се приготвя с яйца, но в действителност в самото начало когато са я създали за първи път, познайте какво! Точно така, древната италианска паста се е приготвяла без яйце! В последствие с развитието на животновъдството и забогатяването на хората са решили да добавят яйце в рецептата. Но, в крайна сметка оригиналът е един, и той е постен!
Рецептата за тази паста е изключително лесна, бърза и непретенциозна. Отнема не повече от 30-40 минути, след което можете да си забъркате вкусно веган болонезе или друг вид паста, която обожавате! С въпросното тесто можете да приготвите всякакъв вид паста, включително спегети, равиоли, талиатели и др. Днес ние ще приготвим талиатели, тъй като аз не разполагам със специалната машина за паста, която оформя тънките спагети, също не разполагам и с преса, която изтънява тестото до желаната дебелина от по малко от милиметър, така че днес ще ви споделя как приготвям автентична паста само с двете си ръце + вилица и точилка! Ако сте готови, да запретнем ръкави и да започваме!

ДОМАШНА ПРЯСНА ВЕГАН ПАСТА
Оборудване
- точилка
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 300 г бяло брашно "Екосем" *
- 75-100 мл вода на телесна температура
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. куркума
- 1 ч.л. зехтин
Инструкции
- Брашното се изсипва в купа и се прави кладенче по средата.
- Всички съставки се изсипват в кладенчето, като се започва със 75 мл от водата. Запазват се останалите 25 мл, които се добавят в процеса на месене, ако е необходимо.
- Разбъркват се първо с вилица, после с ръце. Ако тестото е ронливо се добавя още от водата докато е възможно да се оформи меко гладко тесто, което не залепва по пръстите. Меси се за около 5-10 минути и се оставя да престои 10-20 минути, покрито с мокра кърпа.
- Разделя се на 2 половини, едната се оставя под кърпата. С помощта на точилка се разточва във формата на правоъгълник възможно най-тънко. Поръсва се малко брашно и се навива внимателно по дължина в цилиндрична форма и се нарязва на много тънки дискове.
- После се развиват тези дискчета в красива дълга паста.
- Вари се във вряла вода за около 3-4 минути.
видео
Бележки
- За безглутенов вариант можете да използвате безглутеново бяло брашно.
