Рецепта за Веган Кроасани | Лесно домашно Бутер Тесто

Хей-хей, БОХО СЕМЕЙСТВО! Искате ли да се научите да си приготвяте домашни невероятно вкусни и хрупкави кроасани, които са версия на оригиналните френски кроасани, но без яйца, без млечни продукти и само със 7 съставки на растителна основа? Те са перфектни за закуска, следобедна закуска или уикенд брънч, а добавите ли им сладко, разтопен шоколад или мармалад отгоре, ще се озовете в рая. Разбира се, можете да ги хапвате и със соленичко, който както предпочита!

Преди обожавах кроасани и обичах да си взимам поне един когато мина покрай пекарна и ми ухае на прясно изпечени такива, или сутрин на закуска когато съм на почивка и видя на бюфета. Най-любимото ми беше да си топвам крайчето в кафето с мляко и да отхапвам с удоволствие…Но от както съм веган, не съм отривала кроасани, които да са без яйца и без млечни, съответно не бях вкусвала с години, докато не опитах да ги приготвя сама у дома с растителни съставки. Ако и вие сте като мен, обожавате кроасани, но не откривате такива във веган вариант или просто сте алергични към лактозата или не консумирате яйца, то тази рецепта е за вас!

Рецептата не е многокомпонентна, но изисква малко търпение, защото има няколко стъпки на изпълнение, които ако следвате, няма как да сбъркате с крайния резултат! Затова се заредете с малко повечко желание и търпение и ви обещавам, че услията ще са си стрували накрая, когато отхапите първате си хапка от тези хрупкави, с наситен вкус на масло кроасани! Още когато усетите неустоимия аромат, който ще изпълни кухнята ви, ще си кажете, че си е заслужавало цялото усилие! Сигурна съм, че видеото, което добавих тук, ще ви е много полезно и в помощ, за да разберете как трябва да изпълните правилно рецептата стъпка по стъпка, следвайки инстуркциите по-долу.

Какво представляват кроасаните?

Кроасанът (на френскиcroissant, букв. „полумесец“) е кифла от многолистно тесто, с краве масло във формата на полумесец. В тази рецепта аз замених този основен продукт с такъв на растителна основа и използвах маслото на Violife, което придаде абсолютно същия ефект, аромат и вкус като на оригинала!

Дори и да се твърди, че кроасаните на 100% са измислени във Франция, историята разказва, че за първи път кроасани се изпичат през във Виена по време на турската обсада през 1686 г. и навярно са били адаптирани от австрийските “kipferl” (подобно на нашите кифлички). Но която и да е истината, безспорно кроасаните са невероятно вкусни!

Как се правят веган кроасани?

Подобно на бутер тестото, тестото за кроасани се приготвя с техниката ламиниране. Разликата е, че бутер тестото не съдържа мая, а чрез многократното точене и прегъване се получават много тънки пластове и когато маслото се разтопи по време на печенето, всички тези слоеве стават хрупкави и леки. Освен това се получава и един невероятен карамелен и маслен вкус! Не се притеснявайте, че процесът на правене е дълъг, защото повечето от времето тестото почива в хладилника, а общото време на работа е не повече от час!

Различни вариации на Кроасани – Сладко и солено

Както вече споменах, можете да похапвате кроасаните както с любимото сладко, мармалад или шоколад, така и с резенче веган кашкавал, сиренце или друго. Ето как се хапват по света. Във Франция кроасанът се сервира топъл и намазан с масло, в САЩ го заливат със сладък топинг като шоколад или карамел или пък го правят с плънка от спанак. В Австрия, Германия и Швейцария пък, го приготвят с шоколадова плънка и го завиват по различен начин и го наричат “pain au chocolat” или така наречените шоколадини. В този блог пост и видеото, ще ви науча как да приготвяте и тях! С две думи, чувствайте се свободни да бъдете креативни с тази базова рецепта и да развихрите въображението си когато дойде момента да ги комбинирате с любимите си храни! 🙂

Какви Съставки да използвате за направата на веган кроасаните?

Аз използвам натуралното бяло пшенично брашно на Екосем, смляно на каменна мелница. То съдържа достатъчно глутен, който да спомогне процеса на неколкократното разточване и прегъване, но можете да го замените и с пълнозърнесто или лимецово брашно, ако се притеснявате от консумацията на твърде много глутен. Както знаете в брашното от лимец или спелта, се съдържа в пъти по-малко.

Веган маслото е важно да бъде твърдо като това на Violife, което аз използвах, защото в противен случай, ако се разтопи по време на ламинирантео, просто няма да се получи желаният ефект. Първият път пробвах да приготвя кроасаните с моето домашно веган масло и отново се получиха вкусни, но със сигурност имаше какво да се желае повече за текстурата. Вторият път вече заложих на гореспоменатия бранд и кроасаните се получиха повече от перфектни!

Маята която използвах е тази на “Biovegan”, която съм откривала в Кауфланд и dm. Напоследък кавото и да опитвам с по-комерсиализираните видове суха мая, не се получава, затова заложете на тази. Тя се добавя директно към сухите съставки, затова не препоръчвам употребата на прясна мая за тази рецепта.

Тези домашни веган кроасани са:

⇻ Без яйца

⇻ Без млечни

⇻ Хрупкави отвън и мекички отвътре

⇻ Перфектни за закуска, брънч или следобедна закуска с кафето

⇻ Неустоими и невероятно вкусни!

Опитайте и тези веган рецепти, които са перфектни за закуска, брънч и следобедна закуска:

Ако опитате тази рецепта за веган кроасани или някоя друга от моите рецепти, които споделям с такава любов тук за вас, моля оставете ми коментар под поста. Това ме прави истински щастлива и винаги се радвам да чуя вашата обратка връзка! Ако пък успеете да снимате произведението си, ще се радвам да го споделите с мен в Инстаграм като ме тагнете @annas_wholesomeboholife и използвате хаштага #веганпредизвикателство , за да сте сигурни, че няма да пропусна да го видя! Приятно печене!

Домашни Кроасани

Научете се да приготвяте домашни невероятно вкусни и хрупкави кроасани, които са версия на оригиналните френски кроасани, но без яйца, без млечни продукти и само със 7-8 съставки на растителна основа! Те са перфектни за закуска, следобедна закуска или уикенд брънч, а добавите ли им сладко, разтопен шоколад или мармалад отгоре, ще се озовете в рая. Разбира се, можете да ги хапвате и със соленичко, който както предпочита!
Подготовка 1 d
ГОТВЕНЕ 25 mins

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

За тестото
  • 500 г бяло пшенично брашно "Екосем"
  • 50 г органична тръстикова захар
  • 7 г пакетче био мая "Biovegan"
  • 1 ч.л. сол
  • 300 мл вода със стайна температура
За намазване
  • 250 г веган масло "Violife"
За пълнеж
  • 50 г черен шоколад
За намазване
  • 1/4 чаша соево мляко

Инструкции
 

  • Започнете с приготвянето на тестото от предната вечер или рано сутринта. В купа смесете брашното, захарта, солта, маята и водата. Месете докато тестото стане еластично и гладко.
  • Поставете полученото тесто в купа, покрийте го с фолио и оставете да втасва за една вечер (по възможност) или поне 5-6 часа в хладилник.
  • Сега е време да приготвите масления блок. Аз предварително подготвих голям лист хартия за печене и прегънах, така че да се получи квадрат с размери 20 х 20 см. Нарежете маслото на четири филийки и ги поставете една до друга върху листа хартия и отново прегънете по получените чрез прегъването прдварително размери. След това увийте добре маслото с хартията и с помощта на точилка разточете на идеално равен квадрат, така че да се получи точно 20 х 20 см. Приберете в хладилника.
  • На следващия ден или когато са минали поне 5-6 часа, извадете тестото от хладилника и го оформете (с ръце или точилка) в квадрат с размери 25 x 25 см. После използвайте точилка, за да го разточите на правоъгълник с размери 45 x 25 см.
  • Извадете от хладилника, отстранете хартията за печене и поставете блокчето масло с размери 20 х 20 см от едната страна на правоъгълника, например долната. Сгънете другата страна на тестото нагоре и поставете върху тази с маслото. Притиснете леко по краищата, така че маслото да остане в центъра и да не излиза по време на разточването.
  • Сега внимателно разточете тестото, образувайки правоъгълник с размери 45 x 25 см.
  • Хванете долния край на тестото и го сгънете на ¾ от дължината му по посока нагоре по правоъгълника. След това вземете долната половина и я сгънете до останалата ¼ от дължината му, докато двата края се срещнат. След това сгънете дългата част върху късата като книга, така че да се образуват общо 4 слоя под формата на дълъг правоъгълник.
  • Увийте получения правоъгълник в хартия за печене и го поставете за 1 час в хладилник или за 30 минути във фризера, ако желаете да ускорите процеса.
  • Разопаковайте тестото и го разточете, образувайки голям правоъгълник с размери 60 x 25 см. Хванете долния край на тестото и го сгънете до ⅓ от дължината на правоъгълника по посока нагоре. След това хванете останалата горна част и я сгънете, така че да покрие напълно вече сгъната част. Сега трябва да имате получен квадрат. Увийте го в хартия за печене и поставете в хладилник за още 1 час или 30 минути във фризера.
  • Извадете от хладилника или фризера и след това с точилка оформете бавно и внимателно тестото така че да се получи формата на квадрат с размери 40 х 40 см и разрежете наполовина по дължина с нож за пица или остър нож, за да направите 2 еднакви правоъгълника. Изрежете по 6 триъгълника на правоъгълник, така че да получите общо 12 триъгълника, ако правите само кроасани. Ако искате да направите и "pain au chocolat" шоколатини, можете да постъпите като мен и да разрежете общо 6 триъгълника, а останалите правоъгълници разполовите така че да се получат общо 6 еднакви по-малки правоъгълника както показвам на видеото.
  • Внимателно издърпайте триъгълника леко по дължина и изрежете малък прорез в средата на широката страна. Разтеглете леко и навийте по посока към тесния връх.
  • За направата на "pain au chocolat" шоколатините поставете в центъра на правоъгълниците тънко парче черен шоколад по цялата дължина на по-късата страна и започнете да навивате от нея навътре като руло.
  • Поставете получените кроасани и "pain au chocolat" шоколатини върху тава, покрита с хартия за печене като оставите малко разстояние между всеки кроасан и ги минете отгоре с четчица напоена със соево мляко или вода, за да не изсъхват и ги оставете да втасат за още 30-60 минути някъде на топло.
  • Междувременно загрейте фурната до 220 °C. След като мине времето за втасване отново намажете кроасаните със соевото мляко. След това ги сложете в предварително загрятата фурна, намалете температурата до 200 °C и печете около 20-30 минути, в зависимост от размера им и ги наблюдавайте. Когато получат желания златист загар, са готови.
  • Изчакайте да изстинат 15-тина минутки и им се насладете в компанията на любимите си топинги като мармалад, сладко или течен шоколад, а защо не и сиренце или кашкавал. Да ви е сладко!

видео

Бележки

Уверете се, че сте гледали видеото, за да добиете по-ясна представа за изпълнението на всяка стъпка и ви препоръчвам да използвате кухненска везна.
Keyword Violife, без глутен, без захар, без млечни, бисквитки, брауни, брауни бисквитки, бързи рецепти, веган, веган десерт, веган рецепта, закуска, здравословен снак, кукис, курабийки, следобедна закуска, без млечни, без яйца, бирена мая, брънч, бутер тесто, веган брънч, веган закуска, веган кроасан, веган масло, домашни кроасани, кифличка, кифлички, кроасан, кроасан с масло, кроасан с шоколадова плънка, кроасани, кроасани от бутер тесто, ламиниране, мая без глутен, печива с тиква, печиво, следобедна закуска, тесто с мая, френски кроасан, шоколадини, шоколатини

Рецептата е адаптирана от тук и тук.

Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!