Хей, хей, прекрасно БОХО СЕМЕЙСТВО! Добре дошли отново в света на Веганна! Днес ви споделям още едно ястие от поредицата #ВЕГАНИЗИРАЙТОВА ! , която се случва във всичките ми социални мрежи в момента, най-вече в Instragram и YouTube. Надявам се, че ви е интересно да виждате веганизираните ми версии на рецепти от цял свят, защотот това ще бъде темата ми за тази година, а и занапред!
Днес съм ви подготвила веган версия на едно чудесно традиционно японско ястие, наречено Окономияки. Ястието представлява “палачинка”, която се приготвя с яйца, вода, брашно и зеленчуци, характерни за азиатската кухня, като основни са пресния лук, джинджифил, чесън, китайско зеле и всяко едно добавено нещо е в плюс! Това, което прави това ястие различно от обикновения омлет със зеленчуци е, че се полива със специален “окономияки сос” и майонеза. Днес ще приготвим заедно всичко това, но изцяло ВЕГАН, а на всичкото отгоре и БЕЗ ГЛУТЕН, като пропуснем яйцето и заменим обикновеното брашно с такова от елда. Накрая поръсваме с веган бекон, рецептата за който ще откриете в това клипче в моя TikTok (последвайте ме и там, ако все още не сте).

Това вкусно японско ястие се приготвя лесно и бързо и може да се превърне в любимата ви вечеря за забързаните делнични дни, когато наистина не ви се мисли какво тепърва да приготвите. Ако вече нямате търпение да разгледате рецептата и да се снабдите с необходимите продукти, за да си приготвите вкусно окономияки за нула време у дома, да преминаваме напред!

Веган Окономияки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за палачинката
- 1 голям картоф
- 1 с.л. брашно от тапиока
- 1 ч.л сол
- 1 връзка пресен лук
- 1 средно голямо китайско зеле
- 4-5 бр. гъби
- 2 см парче пресен джинджифил
- 2 скилидки чесън
- 1/2 чаша брашно от елда
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/3 чаша вода
- 2 с.л. зехтин
за окономияки соса
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. соев сос / сос "Тамари"
- 1 с.л. чили
- 1 с.л. кленов сироп
за веган майонезата
- 1/4 чаша аквафаба (течността от косерва с нахут или боб)
- 1/4 ч.л. сол
- 1 ч.л. горчица
- 1 скилидка чесън
- 1/2 чаша зехтин екстра върджин
- 1/2 чаша олио
Инструкции
за палачинката
- Настържете картофа на ренде и го поставете в дълбока купа. Добавете тапиоката, разбъркайте и оставете така да престои докато подготвите зеленчуците.
- Нарежете на ситно всички зеленчуци. Върнете се към картофа, добавете солта и разбъркайте отново.
- Добавете брашното от елда и черен пипер на вкус към картофената смес и разбъркайте, след което започнете да добавяте наситнените зеленчуци един след друг.
- Накрая добавете водата и разбъркайте добре с помощта на ръцете си.
- В нагорещен тиган добавете зехтина, след което изсипете половината от получената смес за окономиякито и с помощта на дървена или силиконова шпатулка оформете кръгла палачинка. Оставете да се готви на средна температура под капак за около 6-7 минути до златисто. След което обърнете внимателно с помощта на чиния от другата страна и оставете за още толкова време.
за окономияки соса
- В купичка разбъркайте всички съставки за окономияки соса и оставете настрана.
за веган майонезата
- Вариант 1: В тесен и висок съд поставете всички съставки без олиото и започнете да пасирате с пасатор. Постепенно започнете да наливате олиото докато се оформи гъста и гладка майонеза. Отнема около 2-3 минути.
- Вариант 2: В блендер поставете всички съставки без олиото и блендирайте. Постепенно налейте и олиото на части, като спирате и започвате след всяко наливане. Отнема около 3-4 минути.
за сервирането
- Поставете окономиякито в чиния и намажете обилно с приготвения окономияки сос.
- "Изрисувайте" прави линии по дължина в една посока с майонезата с разстояние около 1 см между всяка. Използвайте бутилка за сос, за да ви е по-лесно да оформите тънка струя. После с помощта на дървено шишче или клечка за зъби оформете характерната за ястието шарка като минете перпендикулярно в обратната посока през изрисуваните вече линии.
- Поръсете с малко пресен лук и веган кокосов бекон. Да ви е сладко!
видео

