Хей-хей, прекрасни хора! Най-накрая успях да изпълня най-чаканата рецепта, а именно тази за веган и безглутенов козунак. Това бе истинско предизвикателство за мен, защото да си призная, никога не съм опитвала такъв, но смея да твърдя, че щом го споделям тук, се получи, при това доста задоволителен краен резултат! Хареса ми вкусът, по нищо не отстъпва на оригинала, наду се, изпече се чудесно и ви гарантирам, че няма да съжалявате, ако заложите на този вариант за празника.
Този здравословен козунак е без яйца, без млечни, без захар, без ядки и без глутен, което го прави изключително подходящ за всеки, защото не съдържа никакви алергени.
Брашното, което използвах за направата му е на марката Doves Farm (точно този модел). В състава му присъстват брашно от ориз, картоф, тапиока, царевица и елда. Не очаквах, че ще сработи толкова добре, но според мен това е най-доброто брашно, с което може да бъде заместено обикновеното бяло пшеничко брашно почти във всяка една рецепта. Маята, на която се спрях също е без глутен и съм много доволна от нея.

Това е и рецептата, която ползвах като базова за безглутеновия козунак, но с леки промени и корекции в пропорциите, тъй като исках да направя само един, а не цели два козунака.
Това, което направих различно в тази рецепта е, че следвах инструкциите на опаковката на маята и вместо да я оставя да шупне първо, смесвайки я със затоплена вода или мляко, директно я смесих с брашняната смес и сработи отлично! Това значително улеснява самата рецепта и времето за приготвянето на този козунак.
Този път реших да използвам вместо кора от портокал или лимон, етерично масло на doTERRA “Citruss Bliss”, разполагам и с лимона, но предпочетох този път да заложа на портокаловия аромат и стана наистина чудесно! Разбира се, ако вие не разполагате с етерични масла, преспокойно можете да замените като настържете кората на един лимон или портокал вместо това.
Веган маслото, което използвах в тази рецепта приготвих лесно и бързо у дома с минимални усилия и за нула време. Така ми излезе доста по-изгодно, а рецептата ще откриете тук. В случай, че нямате желание да го приготвяте сами, можете да използвате този изпитан продукт.
Като подсладител заложих на кленовия сироп, защото много от вас ме попитаха за рецепта без захар, но ако искате изцяло да изключите подсладителите, съдържащи въглехидрати, можете да заложите на течна стевия или дори на ксилитол или еритритол, които съдържат 0 калории и захар.
За пълнеж на козунака има най-различни варианти – мармалад, сладко, лукум, шоколад, но аз предпочетох да заложа на стафидите и да го оставя по-семпъл. Вие, разбира се можете да експериментирате според вашите предпочитания и вкус, както и да пропуснете и стафидите, ако искате да намалите още повече захарта в рецептата.

Преди да пристъпя към рецептата, искам да споделя с вас, че класическите козунаци се получават доста въздушни и на конци. Този ефект, за съжаление няма как да се постигне при безглутеновите печива, тъй като именно глутенът е основната причина за това. Не случайно сме чували и знаем, че колкото повече се меси или “бие” тестото, толкова по-добър е крайният резултат. Това е така, защото именно тогава глутенът се активира още повече и това допринася за повече конци! Но, в крайна сметка, вкусът и формата на безглутеновия козунак са толкова добри и задоволителни, че няма да усетите кой знае каква разлика. Има все повече хора, които поради здравословни причини не могат да консумират глутен, млечни продукти и дори яйца. Ето защо с голямо удоволствие споделям тази рецепта за всички вас, които попадате в тази група, а и защо не за всеки, който просто е любопитен и желае да опита нещо различно.

Веган Козунак Без Глутен
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 125 мл растително мляко на стайна температура (соево или друго, например: бадемово или овесено)
- 125 мл кленов сироп
- 2-3 капки етерично масло портокал или кората от един портокал
- 100 г веган масло разтопенo
- 500 г безглутенов микс от брашна Doves Farm
- 7 г безглутенова мая
- 1 щипка сол
- 100 г стафиди накиснати предварително за 2 часа в ром
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. кленов сироп
Инструкции
- В купа смесете растителното мляко, кленовия сироп, етеричното масло и разтопеното веган масло. Разбъркайте с телена бъркалка.
- В друга купа смесете брашното, маята и щипката сол. Разбъркайте.
- Започнете да разбивате с миксер и да добавяте брашняната смес към мокрите съставки на 3-4 части до получаването на тесто. След това можете да помесите малко с помощта на ръцете си.
- Покрийте купата и оставете някъде на топло да втасва поне за 1-2 часа докато тестото удвои обема си. Ако у вас е твърде ниска температурата, можете да включите фурната на лампа, да покриете с алуминиево фолио и да оставите купата вътре да втасва.
- След това прехвърлете тестото на плота, добавете отцедените предварително накиснати стафиди и омесете хубаво. Разделете на 3 еднакви части и оформете 3 еднакви на форма фитила, след което ги сплетете на плитка.
- Оставете оформеня вече козунак върху тава, постлана с хартия за печене да втаса повторно за около час, покрит с фолио (може отново във фурната на лампа).
- Смесете кленовия сироп и зехтина и намажете козунаците с помощта на четчица, за да ги глазирате.
- Поставете козунака в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете 20 минути. После преместете на най-ниската възможна позиция и продължете да печете още около 5-10 минути или до готовност като проверявате с клечка. Ако видите, че козунакът започва да загаря отгоре, но все още не е изпечен добре, покрийте с алуминиево фолио и продължете да печете до пълна готовност.
- Извадете козунака и изчакайте да изстине напълно върху решетка. Насладете се в компанията на любимите хора и без никакви притеснения! 🙂


