Хей-хей, прекрасни хора! Наскоро споделих този коледен десерт в стори в Инстаграм и ви попитах дали е рано за Коледни рецепти или не. 90% от вас гласуваха, че не им е рано и да споделям тази рецепта по-скоро, ако може! Е, как да не може! Веднага превключвам на празнична вълна, все пак сме декември и е напълно допустимо! Искам да създам колкото се може повече прекрасни постни рецепти, които да ви бъдат полезни по време на Коледните пости, както и след това, разбира се! А защо и да не подготвите веган десерт за празничната вечеря или поне за Бъдни Вечер?

Тъкмо навреме идва това предложение за изкусителен Джинджифилов Шоколадово-Портокалов Тарт, който обожавам и приготвям вече втора поредна година, когато започна да усещам духа на Коледа! Той е:
↠ ВЕГАН
↠ БЕЗ БЯЛА ЗАХАР
↠ БЕЗ МЛЕЧНИ
↠ БЕЗ ГЛУТЕН
Щастлива съм да споделя, че моята първа физическа кулинарна книга “Здравословно, вкусно, БОХО с Анна” с над 100 веган и здравословни рецепти, вече е в предпродажба, излиза на 8.12 и можете да я поръчате от тук! Междувременно, ако в момента ви трябват готини идеи за здравословни и постни зимни рецепти, можете да се сдобиете с моята електронна книжка “НЕУСТОИМИ ЗИМНИ ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ” от тук срещу скромно дарение или напълно безплатно, ако нямате възможност за друго.
Преди да преминем към рецептата искам да спомена няколко думи за спонсора на тази публикация днес. Всичко, което искам за Коледа е този божествен тарт и смарт фона Nokia XR20, който изтървах на няколко пъти докато се опитвах да заснема рецептата, а и не само тази. Горкият телефон ежедневно е подложен на изпитания за оцеляване в условията на моята кухня! Често бива заливан с какви ли не течности, засипан с брашна или напръскан с дадени сосове! Редовно го пипам с мокри ръце, понякога изтървам и какво ли още не! Добре че е най-издръжливият смарт фон, с който някога съм боравила! За да го ползвате максимално дълго, Nokia Mobile предлагат този свръх издръжлив смартфон с 3 години гаранция, еднократна БЕЗПЛАТНА подмяна на дисплея през първата година, 4 години ъпдейти на сигурността, актуализации на софтуера за 3 години и светкавична 5G свързаност! Камерата е двойна 48MP, със SpeedWarp режим, който ви позволява да заснемате и подреждате в компактен и вълнуващ монтаж всички кадри от приключенията си, което го прави изключително подходящ за монтаж на видеа за Reels и TikTok! Освен това е с изключително елегантен дизайн, въпреки доказаната си устойчивост, в която се уверявам всеки ден в ежедневието си на кулинарен блогър и фотограф!

Най-готината новина е, че от днес се провежда уникален коледен GIVEAWAY / РАЗДАВАНКА в страницата на Nokia Mobile във Фейсбук, в който можете да спечелите този уникален телефон! Включете се тук и успех! А сега да преминаваме към рецептата, която ви обещах от самото начало на публикацията!
Рецепта за ДЖИНДЖИФИЛОВ ШОКОЛАДОВО-ПОРТОКАЛОВ ТАРТ

ВЕГАН ДЖИНДЖИФИЛОВ ШОКОЛАДОВО-ПОРТОКАЛОВ ТАРТ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за основата:
- 100 г овесено брашно 1 чаша
- 100 г бадемово брашно 3/4 чаша
- 1 с.л. микс коледни подправки 1 ч.л. канела, 1/2 ч.л. джинджифил, 1/4 ч.л. карамфил, 1/4 ч.л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. сода
- 1 щипка сол
- 65 г кокосово масло 1/3 чаша
- 2 с.л. меласа може изцяло да се замени с кокосова захар, ако не разполагате с меласа
- 1 с.л. кокосова захар
- 2-3 с.л. вода ако е необходимо +/- 1
за крема:
- 400 мл пълномаслено кокосово мляко 1 кенче
- 100 г натурален шоколад
- 1 с.л. царевично нишесте или тапиока
- 65 мл бадемово мляко 1/4 чаша
- 2 с.л. портокалов сок
- 1 с.л. портокалова кора
- 2 с.л. меласа може изцяло да се замени с кокосова захар, ако не разполагате с меласа
- 2 с.л. кокосова захар
- 1 с.л. микс коледни подправки 1 ч.л. канела, 1/2 ч.л. джинджифил, 1/4 ч.л. карамфил, 1/4 ч.л. индийско орехче
Инструкции
- Загрейте фурна на 160 градуса. Смесете първо сухите съставки за основата в купа, а после добавете към тях мокрите. Омесете гладко тесто и добавете малко водичка, ако е необходимо.
- Разстелете тестото по дъното и стените на форма за тарт и надупчете с вилица по цялата повърхност. Печете за около 10-12 минути до златисто.
- За крема разбъркайте нишестето с бадемовото мляко. Загрейте кокосовото мляко в тенджерка, заедно с подправките, меласата и портокаловата кора и сок.
- Когато кипне намалете огъня и добавете шоколада. Разбъркайте добре докато се разтопи. Добавете и бадемовото мляко, заедно с царевичното нишесте и бъркайте докато се сгъсти. Изчакайте да изстине и го залейте върху блата.
- Приберете в хладилник да стегне поне 2-3 часа или една вечер. Декларирайте по желание със сушени резенчета портокал, нар или друго. Да ви е сладко!


Анна, благодаря ти за тази рецепта! Супер бързо се получи и беше уникално вкусно. Всички около мен страшно много го харесаха. Продължавай смело напред и очаквам нови рецепти през 2022!
Автор
Много благодаря, скъпа Илияна за позитивната обратна връзка! Очаквайте още много нови рецепти и през новата 2022-ра година! 🙂