Веган Ферментирало Сирене | Вегануари 2022 г.

За много години, любими хора! Желая ви здраве, споделеност и много сбъднати мечти и през новата 2022-ра година! Днес се включвам с първата рецепта за януари, която много се вълнувам да споделя с вас! Както знаете в момента тече международното движение “вегануари”, което от години предизвиква хора от цял свят да се пробват да консумират единствено растителна храна в рамките на целия първи месец от годината. Аз лично познавам много такива, които в последствие решават да продължат така завинаги, заради факта, че са се почувствали прекрасно, особено след преяжданията често с вредни и тежки за обработка от организма ни храни по празниците. Знаете, че аз самата съм инициатор на #ВЕГАНПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО в Инстаграм всяка година, но не случайно избирам винаги края на годината, например септември-октомври, за да дам шанс на всички, които не са се включили през яунари в междунароното предизвикателство, да си дадат шанс, защото никога не е късно да опитаме да променим навиците си към по-добро! А за мен растилтеното хранене е здравословно и много вкусно!

Тук съм да ви помагам по време на това приключение по всяко време и през цялата година и да споделя с вас всичко научено до момента, като по този начин ви мотивирам да бъдете своята най-добра версия всеки ден и да се чувствате прекрасно. Ето защо, както тук в блога ми, така и в Инстаграм, Тик Ток и YouTube канала ми ще откриете доста рецепти и идеи свързани с този начин на живот и хранене. Също така създадох 3 книги – 2 електронни и една физическа (най-голямото ми постижение за 2022-ра!), с които се гордея много и в тях също ще откриете ценна и полезна информация за преминаване към този начин на хранене и също безброй лесни, вкусни и здравословни веган рецепти! Специално по случай новата година и в името на свежия здравословен старт, комбинирах всичките си книги в един общ комплект на ПРОМО цена от 45 лв., като реалната стойност е 62,90 лв., така че пестите 18 лв., и ако все още не сте се сдобили с моите книги, сега е перфектният момент да го направирте поръчвайки от тук!

И така, мисля, вече можем да преминем по същество към днешната рецепта, с която много се гордея! Още преди нова година реших да пробвам да приготвя веган сирене, което максимално да се доближава до българското саламурено и след няколко опита, се получи и то приказно! Текстурата е кремообразна, вкусът невероятен! Опитах го вече с пълнозърнеста юфка от лимец, а следва да го опитам и на баница. Не изисква кой знае какви умения и странни продукти, а няколко основни за веган кухнята и един хубав блендер / кухненски робот. Ако и вие сте нетърпеливи да узнаете рецептата, нека преминаваме към нея вече! 🙂

Ферментирало Сирене от Бадеми

Ферментирало Веган Сирене от Бадеми

Това сирене наподобява вкусът на българското саламурено сирене. Пригответе си го още днес, защото не е трудно, а е невероятно вкусно!
Подготовка 30 minutes
ГОТВЕНЕ 5 minutes
Ферментация 1 day 12 hours
ОБЩО 1 day 12 hours 35 minutes

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 300 г сурови бадеми *по възможност белени
  • 2 капсули веган пробиотик *ProViotic
  • 1 ч.л. морска сол *аз използвах френска келтска сол
  • 3 с.л. хранителна мая
  • 250 мл филтрирана вода
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 и 1/2 ч.л. агар-агар
  • 120 мл филтрирана вода

Инструкции
 

  • Залейте бадемите с гореща вода за 30 минути. След това изплакнете и по този начин ще отделите много лесно люспите им. Ако използвате белени бадеми, по-добре е да ги накиснете от предната вечер с вода на стайна температура и можете да съхраните до следващия ден в хладилник.
  • Поставете бадемите, солта, хранителната мая, вода, лимонов сок и изсипете съдържанието на капсулите в блендер. Блендирайте на висока степен до получаването на паста. Ако е необходимо добавете още малко вода, но не надвишавайте 270 – 280 мл. Сместа трябва да е гъста.
  • Прехвърлете в стъклен съд, най-добре с дървен капак и оставете да ферментира някъде на топло. В зависимост от температурата на помещението, ферментацията може да отнеме 1,2 или 3 дни. При мен беше около 25 градуса и съответно получих желаната киселинност за ден и половина. Отваряйте капака, разбърквайте по 1-2 пъти на ден сиренето и опитвайте. Щом получите желания вкус е готово.
  • Последната стъпка за постигане на добра консистенция е да загреете 120 мл вода в тенджерка като разтворите в нея агара. След като се загрее, но без да кипва, отдръпнете от огъня и добавете към ферментиралото вече сирене. Разбъркайте добре и поставете сиренето в стъкления съд, чиято форма то ще заеме. Приберете в хладилник и съхранявайте до 2 седмици с плътно затворен капак. Да ви е сладко! 🙂
Keyword агар, агар-агар, бадеми, българска кухня, веган вариант на сирене, веган рецепта, веган сирене, веганизиране, накисване на ядки, накиснати бадеми, пробиотик, пробиотици, сирена, сирене, ферментация, ферментиране, хранителна мая
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!