Най-вкусният Веган Козунак на конци

Хей, хей, Бохо Семейство! Още в края на март ви бях обещала рецепта за веган козунак и преди около 2 седмици я споделих в YouTube. Броени дни преди Великден реших да я кача и тук в блога, за да я имате пред очите си нагледно и да можете да приготвите възможно най-лесно и бързо козунаците си, ако решите да бъдат постни тази година! 🙂 Ако пък и вие като мен постите по цяла година, то тази рецепта я посвещавам на вас! Още от първата хапка, ще се върнете в детството си, когато баба ви или майка ви е приготвяла най-вкусния домашен козунак, нямащ нищо общо с този на магазина и дори в повечето от пекарните в момента.

Впрочем, това ме навежда на мисълта как напоследък стана “модерно” да се говори за това как козунакът не е здравословен. Ами не съм съгласна. Както една моя мъдра приятелка и жена, на която се възхищавам, обучаваща се за хранителен терпавет сподели: “Щом е домашен, значи е здравословен.” Подкрепям напълно тази идея, да ви кажа, тъй като щом приготвяме само този традиционен празничен сладък хляб, ние много добре знаем точно какви продукти слагаме вътре, както и от къде сме се сдобили с тях! Освен това няма значение дали козунакът е постен или не, важен е произходът на продуктите и точка! Тук е мястото да ви призова и помоля за пореден път, ако все още не сте се сблъскали с тази информация относно яйцата, МОЛЯ ВИ, НЕ КУПУВАЙТЕ ЯЙЦА С КОД 3. Избягвайте и дори код 2 и ако е възможно търсете код 0 или 1. Тези кодови обозначения говорят за начина, по който кокошките са отглеждани, за да снесат тези яйца. Код 3 е възможно най-нехуманния и означава, че кокошките са отглеждани клетъчно, докато код 0 сочи, че кокошката, която е снесла яйцето, по всяка вероятност е свободно отглеждана и има достъп до открити площи и полянки. Научете повече за този ПРОБЛЕМ тук и помнете, ние сме промяната!

След това леко отклонение, нека се върнем към веган козунака, който ви предлагам днес. Този е мекичък, на конци, приготвя се с пшенично българско брашно, смляно на каменна мелница, домашно веган “масло” и бадемово домашно мляко, с накиснати в бренди стафидки и кокосова захар. Разбира се, вие може да замените кокосовата захар с друга по ваш избор, като ви съветвам да избягвате бялата, веган маслото с кокосово масло, зехтин, олио или друга растителна мазнина, пшеничното брашно с пълнозърнесто или лимецово такова, а може и да добавите портокалови или лимонови корички, шоколад или друг любим пълнеж по ваш избор. Ако все пак сте решили, че искате максимално да се доближавате до оригинала, но не ви се дават куп пари за веган масло от био магазините, то моята рецептата ще откриете в Инстаграм тук под формата на рийлс.

Предизвиквам ви да почерпите някой, който не спазва пост и не е на растителна диета с този козунак, без да му споделяте, че е веган и наблюдавайте реакцията му. Гарантирам ви, че няма да познае! И за финал, понеже доста от вас ме попитаха за безглутенов вариант, със сигурност мисля, че с това безглутеново брашно, кеото съм виждала и на био щанда в Метро, най-много бихте се доближили до търсената крайна цел. Сега, ако сте готови и нямате търпение в дома ви да заухае на прясно изпечени козунаци и Великден, нека преминаваме към рецептата! 🙂

Веган Козунак

Това е най-вкусният постен козунак на конци, който някога сте опитвали! Приготвя се лесно и се доближава максимално до оригинала! Опитайте го за този Великден (както и преди или след него)! 🙂

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

*за стартера
  • 1 пакетче мая 7 г
  • 1 ч.л. кокосова захар
  • 2 с.л. пшенично брашно „Екосем”
  • 100 мл растително мляко (бадемово, овесено или др.)
за тестото:
  • 700 г пшенично брашно „Екосем” + допълнително по време на месенето
  • 150 мл растително мляко (бадемово, овесено или др.)
  • 200 г кокосова захар
  • 125 г веган масло (кокосово масло, зехтин или олио)
  • 1/2 ч.л. ванилова есенция
  • 1 щипка сол
  • 150 г стафиди
  • 50 мл бренди
за глазирането:
  • 1 с.л. кленов сироп или агаве
  • 1 с.л. растително мляко (бадемово, овесено или др.)
  • 1 с.л. зехтин

Инструкции
 

*за стартера
  • Смесете всички съставки за стартера в средно голяма купа и разбъркайте добре с вилица. Температурата на растителното мляко трябва да е телесна, около 37 градуса.
  • Оставете настрана докато се активира и удвои или утрои обема си за около 10-15 минути.
за тестото:
  • Изсипете брашното в дълбока купа и добавете щипка сол и кокосовата захар. Разбъркайте добре и направете кладенче по средата.
  • В кладенчето изсипете маслото на стайна температура, растителното мляко на стайна температура, ванилията и активирания вече стартер. Започнете да разбърквате с вилица, след което с ръце.
  • Прехвърлете на плота и започнете да месите с ръце около 15 минути, добавяйки още до 50 г брашно, ако е небхофимо. Докато месите е важно да прилагате техника на месене с разтягане на тестото. За по-точни инструкции, да се запознаете с техниката гледайте видеото по-долу. Именно това ще спомогне да се образуват т.нар. "конци" в козунака. Ако разполагате с планетарен миксер би било още по-добре за вас и крайния резултат. Аз не разполагам и затова го правя на ръка.
  • Върнете омесеното вече тесто в набрашнената купа и покрийте с торбичка или силиконов капак. Оставете да втасва някъде на топло. В най-добрият случай, ако температура в дома ви е над 24 градуса, то козунакът ще втаса за около час-два. Ако е по-хладно, може да отнеме и 4-5 часа. Когато го правих за втори път беше облачно и студено време навън и се наложи да го прибера дори за цяла вечер в хладилника да втасва. На другия ден беше готов. Ще познаете, че е готова, ако е тестото е удвоило обема си.
  • Накиснете стафидите в брендито за около 30 минути.
  • Когато тестото е втасало, го разделете на две равни части, в случай, че искате да приготвите 2 отделни козунака, както направих аз. Добавете по равно от вече напоените стафиди и омесете внимателно, така че да се разпределят добре в тестото.
  • Оформете козунаците според инстуркциите във видеото. Аз направих с половината тесто един венец, а с другата сплетох като плитка.
  • Оставете оформените козунаци върху тава, постлана с хартия за печене да втасат повторно за около час, покрити с фолио или подходящи торбички.
за глазирането:
  • Смесете всички съставки, които ще играят ролята на белтъка и намажете козунаците с помощта на четчица. Поръсете с малко кокосова захар по желание.
  • Поставете козунаците в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете 20 минути. После преместете на най-ниската възможна позиция и продължете да печете още около 5-10 минути или до готовност като проверявате с клечка. Ако видите, че козунаците започват да загарят отгоре, но все още не са изпечени добре, покрийте с алуминиево фолио и продължете да печете до пълна готовност.
  • Извадете козунаците и изчакайте да изстинат. Насладете им се в компанията на вашите любими хора! 🙂

видео

Keyword веган козунак, Великден, Великден 2021, Великденски козунак, Великденски рецепти, домашен козунак, здравословен козунак, козунак, козунак на конци, лесна рецепта за козунак, постен козунак, сладък хляб
Follow:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!