Веган Дъмплинги | Гьоза

Хей-хей, прекрасни хора! Днес се включвам с една интересна и много любопитна рецепта. Представям ви веган дъмплинги или гьоза, които представляват най-общо казано тесто, разточено в кръг на тънко, напълнено със зеленчукова плънка, след което сгънато по специален начин и сготвено на пара. Това ястие произхожда от Китай и ако сте гледали “Кунг Фу Панда”, именно това е лакомството, което пандата си похапваше сладко-сладко! Също е характерно не само за Китай, а и в други Азиатски държави, където се приготвя на Нова Година по традиция от цялото семейство, като всеки член си има различна роля – един приготвя сместа, друг тестото, трети пълни и сгъва гьозите, а четвърти ги приготвя на котлона. Може да се сервират с пикантен соев сос, задушен лук, пресен лук или друго по избор като допълнение. Много популярен е пълнежът с кайма, но в случая ще ви представя моята интересна интерпретация, която е веган.

За първи път опитах тази вкусотия на последното ни пътешествията из Азия точно преди пандемията. Бяхме в Малайзия, на блок маса в един от хотелите и имаше огромен избор от най-различни видове, дори и сладки, и цветни. Сладките бяха с пълнеж от червен боб и кокосова захар, а сред солените имаше и зеленчукови. Беше ми супер интересно да опитам това странно красиво изглеждащо парче храна. След като се прибрах в България, опитах да приготвя у дома дъмплиги няколко пъти и останах повече от очарована, че съм се доближила максимално до вкуса на оригинала. Сега ми се хапват все по-често. В началото ми изглеждаха трудни за направа, да не кажа невъзможни и сложни, но истината е, че след петото сгънато парче тесто около зеленчуковата смес, вече всичко става много по-лесно и техниката се усвоява сравнително бързо.

В по-големите градове в някои азиатски магазини като AlexFish се предлагат готови тестени листа за гьоза, така че можете да си спестите месенето и точенето, ако имате достъп до този магазин. Аз лично, винаги предпочитам сама да приготвям храната си от-до, така че в случая постъпих отново така. Използвах, между другото био лимецово брашно от спелта на VanaVita от GymBeam, с което се получиха прекрасно! Разбира се, вие можете да използвате бяло пшенично или безглутеново обикновено брашно. Тофуто, което използвах е на същата марка, а ако все още не сте разбрали с код VEGANNA5 можете да се възползвате от 5% отстъпка в техния сайт на всички продукти!

За пълнежа използвах интересни гъби “сребърно ухо”, които са откриваеми в МЕТРО и в китайските магазини за хранителни стоки отново в по-големите градове. Разбира се, вие може да замените тази гъба с печурка, кладница, ветрогонова гъба, дори и да пропуснете изцяло. Можете да пробвате вместо гъби и с джак фрут, което мисля да опитам следващия път. Да преминаваме към рецептата!

Рецепта за Веган Дъмплинги | Гьоза

ВЕГАН ГЬОЗА

Това е една веган интерпретация на вкусното китайско традиционно ястие дъмплинги или гьоза, която си заслужава да опитате.
Подготовка 45 minutes
ГОТВЕНЕ 15 minutes
ОБЩО 1 hour

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

за тестото
  • 300 г брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 160 мл гореща вода
за пълнежа от зеленчуци
  • 1-2 с.л. сусамово олио
  • 200 г твърдо тофу притиснато предварително за 15 минути с няколко книги
  • 100 г гъби по избор *аз използвах сушена гъба "сребърно ухо", която накиснах във топла вода за 10 минути предварително
  • 1/2 връзка пресен лук
  • 1/2 средно голяма глава прясно зеле
  • 1 голям морков
  • 1/2 ряпа дайкон
  • 2 скилдки чесън
  • 1/2 глава лук
  • 2 см парче пресен джинджифил
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. оризов оцет
  • 1 ч.л. самбал олек
за соса
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. оризов оцет
  • 1 с.л. кленов сироп
  • 1 ч.л. самбал олек
допълнително
  • 2-3 с.л. сусамово олио
  • 1-2 стръка ситно нарязан пресен лук
  • 1-2 с.л. царевично нишесте или брашно за набрашняване на плота
  • 5 с.л. вода за мокрене на тестото за гьоза

Инструкции
 

за тестото
  • В купа смесете брашното със солта, разбъркайте и добавете водата.
  • Започнете да месите до получаване на гладко тесто.
  • Увийте го със стреч фолио и го приберете в хладилника да почива за 30 минути.
за пълнежа от зеленчуци
  • Накълцайте лука, зелето, чесъна, джинджифила на ситно. Настържете ряпата и моркова, натрошете тофуто, а гъбите накъсайте с ръце или нарежете.
  • В дълбок тиган загрейте сусамовото олио и добавете лука, чесъна и джинджифила. Сотирайте около 2-3 минути до омекване на среден огън.
  • В последствие добавете и останалите зеленчуци, соевия сос, оризовия оцет, самбала и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете да се готви докато зелето спадне и всичко поомекне добре за около 15 минути.
тестото – за тази стъпка гледайте видеото, за да добиете по-точна представа
  • Извадете тестото от хладилника и го поставете върху набрашнен плот. Направете дупка по средата и започнете да го разточвате внимателно с помощта на пръстите си все едно оформяте геврек, но гледайте да е гладко и равно навсякъде. Отрежете в единия край с нож и започнете да разстилате като въже тестото докато се получи диаметър около 1-2 см. След това разрежете на 18-20 еднакви парчета с нож.
  • Вземете едното парче и започнете да го разточвате като набрашнявате добре от двете страни с допълнително брашно или царевично нишесте. Целта е да се получи равен кръг с диаметър около 8-9 см и дебелина 2-3 мм.
  • Вземете в ръка готовия кръг и поставете една лъжица от зеленчуковия пълнеж в центъра. Потопете два пръста във водата и намокрете по края, след което хванете от единия край и го долепете към срещуположния му като бурито. След това започнете да прегъвате от центъра навън от единия край като теглите към центъра като захващате през 5 мм. Повторете и от другата страна. Гледайте видеото, за да добиете по-ясна представа за техниката на прегъване. Накрая прещипете от двата края леко, така че да залепнат добре.
готвене на дъмплингите
  • Поставете един по един получените дъмплинги в загрят с 1-2 с.л. сусамово олио дълбок тиган. Гледайте да оставяте по малко разстояние между тях, за да не залепнат по време на готвенето. Гответе около 30 секунди докато получат лек и приятен златист загар отдолу. След това налейте малко вода, колкото да покрие дъното около 1/2 пърст и покрийте с капак тигана.
  • Оставете да се готвят 5 минути на пара и на среден огън, за да сте сигурни, че няма да останат сурови, след което отделете капака и изчакайте още малко докато водата съвсем се изпари, за да се получи чудесната златна коричка отдолу на гьозите около минута. След това прехвърлете в подходящ съд и повторете с останалите.
за соса
  • В малка купичска смесете всички съставки за соса и разбъркайте добре.
сервиране
  • Сервирайте дъмплингите в чиния, като поръсите с малко пресен лук по желание. Гарнирайте със соса и споделете с любим човек. Да ви е сладко!
Keyword азиатска кухня, веган зеленчуков омлет, веган основно ястие, гъба сребърно ухо, гъби, гьоза, дайкон, джинджифил, дъмплинги, интернационална кухня, интернационални ястия, китайска кухня, китайска храна, морков, парено тесто, пресен лук, ряпа дайкон, самбал олек, соев сос, тофу, фюжън
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!