Хей-хей, прекрасни хора! Днес се включвам с една интересна и много любопитна рецепта. Представям ви веган дъмплинги или гьоза, които представляват най-общо казано тесто, разточено в кръг на тънко, напълнено със зеленчукова плънка, след което сгънато по специален начин и сготвено на пара. Това ястие произхожда от Китай и ако сте гледали “Кунг Фу Панда”, именно това е лакомството, което пандата си похапваше сладко-сладко! Също е характерно не само за Китай, а и в други Азиатски държави, където се приготвя на Нова Година по традиция от цялото семейство, като всеки член си има различна роля – един приготвя сместа, друг тестото, трети пълни и сгъва гьозите, а четвърти ги приготвя на котлона. Може да се сервират с пикантен соев сос, задушен лук, пресен лук или друго по избор като допълнение. Много популярен е пълнежът с кайма, но в случая ще ви представя моята интересна интерпретация, която е веган.
За първи път опитах тази вкусотия на последното ни пътешествията из Азия точно преди пандемията. Бяхме в Малайзия, на блок маса в един от хотелите и имаше огромен избор от най-различни видове, дори и сладки, и цветни. Сладките бяха с пълнеж от червен боб и кокосова захар, а сред солените имаше и зеленчукови. Беше ми супер интересно да опитам това странно красиво изглеждащо парче храна. След като се прибрах в България, опитах да приготвя у дома дъмплиги няколко пъти и останах повече от очарована, че съм се доближила максимално до вкуса на оригинала. Сега ми се хапват все по-често. В началото ми изглеждаха трудни за направа, да не кажа невъзможни и сложни, но истината е, че след петото сгънато парче тесто около зеленчуковата смес, вече всичко става много по-лесно и техниката се усвоява сравнително бързо.
В по-големите градове в някои азиатски магазини като AlexFish се предлагат готови тестени листа за гьоза, така че можете да си спестите месенето и точенето, ако имате достъп до този магазин. Аз лично, винаги предпочитам сама да приготвям храната си от-до, така че в случая постъпих отново така. Използвах, между другото био лимецово брашно от спелта на VanaVita от GymBeam, с което се получиха прекрасно! Разбира се, вие можете да използвате бяло пшенично или безглутеново обикновено брашно. Тофуто, което използвах е на същата марка, а ако все още не сте разбрали с код VEGANNA5 можете да се възползвате от 5% отстъпка в техния сайт на всички продукти!
За пълнежа използвах интересни гъби “сребърно ухо”, които са откриваеми в МЕТРО и в китайските магазини за хранителни стоки отново в по-големите градове. Разбира се, вие може да замените тази гъба с печурка, кладница, ветрогонова гъба, дори и да пропуснете изцяло. Можете да пробвате вместо гъби и с джак фрут, което мисля да опитам следващия път. Да преминаваме към рецептата!
Рецепта за Веган Дъмплинги | Гьоза
ВЕГАН ГЬОЗА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за тестото
- 300 г брашно
- 1/2 ч.л. сол
- 160 мл гореща вода
за пълнежа от зеленчуци
- 1-2 с.л. сусамово олио
- 200 г твърдо тофу притиснато предварително за 15 минути с няколко книги
- 100 г гъби по избор *аз използвах сушена гъба "сребърно ухо", която накиснах във топла вода за 10 минути предварително
- 1/2 връзка пресен лук
- 1/2 средно голяма глава прясно зеле
- 1 голям морков
- 1/2 ряпа дайкон
- 2 скилдки чесън
- 1/2 глава лук
- 2 см парче пресен джинджифил
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. оризов оцет
- 1 ч.л. самбал олек
за соса
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. оризов оцет
- 1 с.л. кленов сироп
- 1 ч.л. самбал олек
допълнително
- 2-3 с.л. сусамово олио
- 1-2 стръка ситно нарязан пресен лук
- 1-2 с.л. царевично нишесте или брашно за набрашняване на плота
- 5 с.л. вода за мокрене на тестото за гьоза
Инструкции
за тестото
- В купа смесете брашното със солта, разбъркайте и добавете водата.
- Започнете да месите до получаване на гладко тесто.
- Увийте го със стреч фолио и го приберете в хладилника да почива за 30 минути.
за пълнежа от зеленчуци
- Накълцайте лука, зелето, чесъна, джинджифила на ситно. Настържете ряпата и моркова, натрошете тофуто, а гъбите накъсайте с ръце или нарежете.
- В дълбок тиган загрейте сусамовото олио и добавете лука, чесъна и джинджифила. Сотирайте около 2-3 минути до омекване на среден огън.
- В последствие добавете и останалите зеленчуци, соевия сос, оризовия оцет, самбала и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете да се готви докато зелето спадне и всичко поомекне добре за около 15 минути.
тестото – за тази стъпка гледайте видеото, за да добиете по-точна представа
- Извадете тестото от хладилника и го поставете върху набрашнен плот. Направете дупка по средата и започнете да го разточвате внимателно с помощта на пръстите си все едно оформяте геврек, но гледайте да е гладко и равно навсякъде. Отрежете в единия край с нож и започнете да разстилате като въже тестото докато се получи диаметър около 1-2 см. След това разрежете на 18-20 еднакви парчета с нож.
- Вземете едното парче и започнете да го разточвате като набрашнявате добре от двете страни с допълнително брашно или царевично нишесте. Целта е да се получи равен кръг с диаметър около 8-9 см и дебелина 2-3 мм.
- Вземете в ръка готовия кръг и поставете една лъжица от зеленчуковия пълнеж в центъра. Потопете два пръста във водата и намокрете по края, след което хванете от единия край и го долепете към срещуположния му като бурито. След това започнете да прегъвате от центъра навън от единия край като теглите към центъра като захващате през 5 мм. Повторете и от другата страна. Гледайте видеото, за да добиете по-ясна представа за техниката на прегъване. Накрая прещипете от двата края леко, така че да залепнат добре.
готвене на дъмплингите
- Поставете един по един получените дъмплинги в загрят с 1-2 с.л. сусамово олио дълбок тиган. Гледайте да оставяте по малко разстояние между тях, за да не залепнат по време на готвенето. Гответе около 30 секунди докато получат лек и приятен златист загар отдолу. След това налейте малко вода, колкото да покрие дъното около 1/2 пърст и покрийте с капак тигана.
- Оставете да се готвят 5 минути на пара и на среден огън, за да сте сигурни, че няма да останат сурови, след което отделете капака и изчакайте още малко докато водата съвсем се изпари, за да се получи чудесната златна коричка отдолу на гьозите около минута. След това прехвърлете в подходящ съд и повторете с останалите.
за соса
- В малка купичска смесете всички съставки за соса и разбъркайте добре.
сервиране
- Сервирайте дъмплингите в чиния, като поръсите с малко пресен лук по желание. Гарнирайте със соса и споделете с любим човек. Да ви е сладко!