Хей, хей, БОХО СЕМЕЙСТВО! И тази седмица съм ви подготвила много изненади и чакам с нетърпение подходящия момент да ви споделя всяка една от тях! Миналата седмица ви споделих моята интерпретация на класическите кифлички “scones”, които се сервират с английския следобеден чай, която може да откриете тук. Бях на елиминация и трябваше да приготвим класически скони и именно те ме спасиха и запазиха мястото ми в играта. Ако сте гледали вчерашния епизод, значи сте наясно, че за 3-ти пореден път бях на изпитание за умения и издръжливост на психиката вчера и отново отървах кожата със що-годе прилично изпълнение на задача за СТРЕСТЕСТ, по време на който за 30 минути, трябваше да приготвим крем-карамел и омлет. И колкото и да ми се искаше, не посмях да експериментирам с ВЕГАН версия на класическия френски десерт и заложих на оригиналната рецепта, в която се включват яйца и мляко. Ако сте изпуснали епизода, може да го гледате тук.


Така ми се искаше да веганизирам тази вкусотия, но със сигурност щях да бъда дисквалифицирана и да си гарантирам напускане на състезанието. Това обаче, не означава, че не мога да си експериментирам колкото си искам в собствената кухня, така че тези дни направих именно това и създадох тази чудесна ВЕГАНИЗИРАНА версия на крем-карамел!

Готови ли сте за нея? Ако да, нека преминаваме направо към рецептата!

Веган Крем Карамел
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за крема
- 300 мл бадемово мляко (1 и 1/4 чаша)
- 30 г захар (1/4 чаша)
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1 ч.л. агар-агар
- 1/2 ч.л.. есенция ванилия
за карамела
- 3 с.л. кокосова захар
- 1 с.л. вода
Инструкции
- Поставете захарта, заедно с водата на дъното на тенджера с дебело дъно и загрейте. Когато започнат да се появяват балончета и да се сгъстява и променя цвета си леко към по-тъмен махнете от огъня.
- Сипете по равно количество от получения карамел на дъното на 3-4 формички за крем-карамел. Оставете да изстине някъде на хладно.
- В друга тенджера разбъркайте всички съставки за крема и загрейте на средна температура. Когато заври бъркайте непрестанно около 2 минути докато агара се активира. Отдръпнете от котлона.
- Разпределете получения крем по равно във формичките, след което приберете в хладилник поне за 4 часа преди консумация.

