Кокосово Къри с Плантайн

Хей-хей, честит ни юни, прекрасно БОХО СЕМЕЙСТВО! Ей така, неусетно почти, отново премина и месец май, а аз поради редицата вълнуващи пътешествия в последните 2 месеца (Тунис и Сейшели), съвсем изчезнах, без да съм го планирала, уви! Последната споделена блог статия е била в началото на месец май (малко повече от месец), така че този месец съм твърдо решена да наваксам и да се реванширам с няколко чудесни рецепти, които се понасъбраха и които подготвям в последните седмици. Съвсем не възнамерявам да зарязвам това ценно пространство тук и тепърва започвам с летните рецепти! Готови ли сте?

Стартираме с това чудесно кокосово къри с банани за готвене плантайн. Плантайн опитах за първи път може би в Бали, Тайланд или Филипини, дори не помня точно къде от всичките екзотични дестинации, на които съм била, защото това е характерен плод именно за тропиците. Вирее навсякъде близо до Екватора в изобилие и с него обикновено се приготвя чипс (сходен на нашия картофен чипс), но също може да се използва за направата на брашно (да, брашно от зелени банани като това на GymBeam, което наскоро си закупих и нямам търпение да тествам за някой сладкиш или солени печива, ако и вие решите да го опитате, използвайте кода ми VEGANNA5 за 5% отстъпка), както и за направата на къри! Именно това е и рецептата, която ще споделя днес!

По време на пътуването ни из Сейшелите точно преди месец, се запознах с една местна дама, която ми разказа как приготвя къри с плантайн от градината на баща си. Там вирее в изобилие и повярвайте ми, макар че тя сподели рецептата за направата на това къри с участието на пилешко месо, през цялото време си го представях в мой си постен вариант, със сладък картоф, нахут или черен боб дори вместо протеина от животински произход, кокосово мляко за екзотична нотка и много подправки! Тази рецепта тук се роди, вдъхновена точно от този ни разговор! Знаех си, че веднага щом се приберем, ще приготвя това къри! Разбира се, не бях сигурна дали ще открия плантайн в България, но слава богу успях – в магазини МЕТРО, така че със сигурност и вие ще откриете лесно. Ако случайно не успеете, дамата от Сейшелите ни увери, че и с по-зелени (неузрели още) банани от обикновените, също ще се получи! Докато бяхме там си купих подправка къри, която приготвят по автентичен начин и в нея има цели листенца къри, които също може да се закупят и тук. Потърсете в интернет и ще откриете несъмнено, но и само с обикновена подправка къри на прах, ще се получи отлично.

Ако нямате търпение вече за тази реца, запретнете ръкави и да започваме! 🙂

Веган кокосово къри с банани сорт плантайн

Кокосово Къри с Плантайн

Това къри е вдъхновено от пътуването ми до Сейшелите. Рецептата ми сподели местна дама от остров Махе и нямах търпение да пресъздам това традиционно ястие, но във веган вариант. Лесно, бързо и вкусно. Опитайте го!
5 from 1 vote
Подготовка 10 minutes
ГОТВЕНЕ 30 minutes
ОБЩО 40 minutes

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 1 с.л. подправка къри
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • 1 ч.л. лимонова трева на прах *по желание
  • 1 ч.л. лют кайенски пипер
  • 2 скилидки ситно нарязан чесън
  • 1 парче джинджифил колкото палец, ситно нарязано
  • 1 бр. люта чушка, разполовена
  • 1 бр. червена чушка, нарязана на ситно
  • 1 бр. сладък картоф, нарязан на кубчета
  • 350 г сварен черен боб от консерва
  • 2 бр. банани за готвене сорт плантайн нарязани на кръгчета
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 1 бр. кенче пълномаслено кокосово мляко 400 мл
  • сол и черен пипер на вкус
  • свеж магданоз за поръсване

Инструкции
 

  • Загрейте 1-2 с.л. зехтин в нагорещен тиган и добавете лука. Гответе 1-2 минути до омекване и добавете всички подправки. Привключете на средна температура и гответе до златисто докато подправките освободят ароматите си за 4-5 минути.
  • Прибавете ситно нарязания чесън и джинджифил, лютата чушка и разбъркайте за около 1-2 минути.
  • Добавете ситно нарязаната червена чушка, сладък картоф, боба, нарязаните на кръгчета банани, разбъркайте и залейте с бульона. Добавете и кокосовото мляко. Захлюпете с капак и оставете кърито да се готви на среден огън за около 20-30 минути.
  • Когато зеленчуците омекнат, кърито е готово. През това време можете да запържите останалите банани в малко кокосова мазнина на тиган от двете страни до златисто и да сварите ориз, с който да сервирате кърито.
  • Подправете със сол и черен пипер на вкус и сервирайте кърито с гарнитура от ориз, запържените до златисто банани плантайн и поръсете обилно със свеж магданоз.
Keyword банан, банани, банани за готвене, веган вечеря, веган къри, веган меню, веган обяд, веган основно ястие, веган рецепта, веган солени ястия, вегански манджи, високопротеинови веган рецепти, зелен банан, зелени банани, кокос, кокосово къри, къри, къри със сладък картоф, лесни веган рецепти, плантайн, плантейн, постна манджа, постно ястие, сейшели, сейшелска кухня, сладък картоф, храна от сейшелите, черен боб
Follow:
0

5 Comments

  1. Цвети
    септември 20, 2023 / 8:54 am

    5 stars
    Може ли да напишете и оригиналния вариант на рацептата? Не-вегетарианският, за любителите на месцето? Рецептата звучи супер и бих искала да я пробваме с месо, ако кажете какво месо и кога и как се приготвя. Благодаря!

    • Anna Stoykova
      Автор
      септември 22, 2023 / 9:23 am

      Привет, нямам оригиналната рецепта, жената, с която говорих, просто ми сподели, че си прави кърито с пилешко. Предполагам, че може да го добавите или да замените черния боб с него. 🙂

      • Цвети
        октомври 4, 2023 / 7:40 pm

        Благодаря! 🙂

  2. Цвети
    октомври 22, 2023 / 6:28 pm

    Ястието стана изключително вкусно и с пиле (сложих заради синчето), но на мен повече ми допаднаха зеленчуците и соса без пиле. 🙂 Адски вкусно стана!
    Нямах пълномаслено кокосово мляко и сложих 17%, не сложих люта чушка само кайнески пипер малко повече. Май само това модифицирах, и пилето.
    Пилето го мариновах в някаква кури подправка за кокосово пиле, която случайно намерих, но имаше по-лек вкус и добавих допълнително и друго къри, повечко млян джинджифил и кориандър. Нямах пресен джинджифил за съжаление иначе щеше да стане още по-хубаво.
    Ще пробвам и другите Ви рецепти тази стана отлична.

    • Anna Stoykova
      Автор
      октомври 29, 2023 / 7:26 pm

      Много се радвам да го чуя, Цвети! Прекрасна обратна връзка! Очаквам и за другите рецепти, които решите да опитате! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!