Хей, хей, БОХО СЕМЕЙСТВО 🌈, Честит Свети Валентин! Пожелавам ви много ЛЮБОВ и споделеност, но най-вече ЛЮБОВ КЪМ СЕБЕ СИ 💗!Днес ви споделям една веганизирана версия на класически мексикански десертен специалитет, който се нарича чурос.
Чурос се приготвят от така нареченото парено тесто “паташу” (от френски Pâte à Choux) и са изключително популярни, не само в Мексико, а и в Испания и Португалия. Не съм ги опитвала досега и отдавна ми се искаше, но тъй като в оригиналната рецепта се използват масло й яйца за направата им, както и бяла захар, която избягвам от години, единственият начин да ги опитам, бе да ги веганизирам и направя част от поредицата ми #ВЕГАНИЗИРАЙТОВА ! и да ги споделя и с вас! Наистина са страшно вкусни! А и са перфектният трийт за Св. Валентин! Дори и да си нямате друга валентинка днес, пригответе ги за себе си, стават наистина изключително лесно и бързо, с мининамли усилия и продукти!
Да не говорим колко са вкусни! Тези чурос са:
♡ ВЕГАН
♡ БЕЗ БЯЛА ЗАХАР
♡ БЕЗ МЛЕЧНИ
♡ С ОПЦИЯ БЕЗ ГЛУТЕН
♡ ПЕРФЕКТНИЯТ БЪРЗ ТРИЙТ ЗА ВСЕКИ ДЕН
За приготвянето на тези вкусотии аз използвам бяло брашно от Екосем, което е смелено на каменна мелница и на практика е като пълнозърнесто. То ми е любимо брашно на пазара, но вие можете да замените с безглутеново бяло брашно или пълнозърнесто! Ще се получи по същия начин! Не пропускайте тези изкушения! Навих ли ви вече да ги опитате? Ако е така, нека да преминаваме към рецептата!
Веган Чурос Сърца ♡
Оборудване
- Фурна
- Тиган
- Кухненска везна
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
Пата Шу
- 125 грама обикновено брашно *без глутен
- 1 ч.л. бакпулвер *без глутен
- 1 щипка сол
- 1/2 ч.л. канела
- 1 с.л. кокосова захар
- 250 мл вряща вода
- 1 с.л. кокосово масло разтопено
За овалване
- 1 ч.л. канела
- 1/4 чаша кокосова захар
За гарниране
- 60 грама шоколад по избор бял/млечен/черен
- 2 с.л. ядково мляко
Инструкции
Пата Шу
- В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре.
- Прибвате към тях врящата вода и кокосовото масло и разбъркайте с помощта на шпатула.
- Оставете пареното тесто да почива около 10 минути.
- Поставете тестото в пош с голям накрайник по ваш избор.
- За класическия вариант на приготвяне трябва да сте загрели около 500 мл растително олио по избор в дълбок тиган (рапично, слънчогледово или друго). С помощта на пош внимателно оформете чуросите върху малки парчета хартия за печене под формата на сърце или класическа права форма. Поставете в мазнината като обърнете внимателно и отделите хартията за печене от горна страна. След като се потопят в мазнината, хартията се отделя изключително лесно, но трябва да е от горна страна. Вижте видеото за повече инструкции. Запържвайте около минута от всяка страна докато придобият златист цвят. Извадете внимателно и поставете да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия.
- За по-здравословния вариант на приготвяне оформете чуросите с помощта на поша върху тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 15 минути или до златисто. Проверявайте ги редовно след 12-тата минута.
За овалване
- В дълбока чиния или друг съд смесете кокосовата захар и канелата и оваляйте готовите чуроси докато са още топлички един по един.
За гарниране
- В купа поставете шоколада и ядковото мляко и разтопете на водна баня. Гарнирайте чуросите с получения шоколадов сос и се насладете на тази вкусотия! Enjoy!