Хей, хей, прекрасно БОХО СЕМЕЙСТВО! Надявам се, че сте добре и в настроение за нещо много интересно и вкусно, което ви бях обещала да споделя преди няколко дни! Днешните рецепти са много специални, защото отново са вдъхновени от участието ми в MasterChef , но този път от един невероятен Мастърклас, на който имах щастието и удоволствието да присъствам. Ако сте гледали епизод номер 9, навярно сте разбрали, че Алекс и Стилян ме избраха да участвам заедно с тях в мастърклас. За мой късмет се падна да го води именно Шеф Силвена Роу, която толкова много харесвам и ми е било винаги мечта да се уча от нея лице в лице, за да се осъвършенствам във веган кулинарията! Ако сте пропуснали този епизод, можете да гледате съкратена версия на мастъркласа тук.


В този прекрасен Мастърклас шеф Роу приготви чудесен шоколадов тарт с веган маршмелоу и домашен веган мед, което беше истинско откритие за мен! Даже не подозирах, че можем сами да си приготвим домашен мед! Уау! Готвих с такова удоволствие, че времето излетя неусетно за мен, но за съжаление, тъй като бях избрала по-малкия накрайник за направата на моите маршмелоус, които според мен се получиха доста фини за размера на мини тарта, не спечелих този клас. Просто визията не беше 1:1, за разлика от тази на Алекс, който се беше справил безупречно, избирайки правилният накрайник! Браво на Алекс! Въпреки това, шеф роу възкликна “Красота!”, разрязвайки моя тарт, което ми бе достатъчно, за да съм удовлетворена с моя резултат! Прилагам и снимка на моето изпълнение:

Още тогава се бях зарекла, че в първия момент щом се добера до своята кухня, ще пробвам отново да приготвя всичко, което научих по време на този мастърклас. Тъй като, обаче в рецептата на шеф Роу се използваше бяла захар и пудра от бяла захар за направата на меда, основата на тарта и маршмелоуса, както и бяло брашно, реших, че ще заменя тези компоненти със здравословни алтернативи – кокосова захар, пудра от еритритол и овесено брашно, вместо бяло. Също така, за направата на ганажа шеф Роу използва веган шоколад с портокалов аромат, а аз реших да ползвам своите етерични масла и да придам ментов вкус на моя шоколад. Аз използвам тези на doTERRA и съм 100% сигурна, че ментовото масло е ядливо. Така, че ви съветвам, ако вие разполагате с друго първо да се уверите дали може да се консумира по този начин.

По-голямото предизвикателство при рекреацията на тези рецепти бе, че не разполагах с точните количества на отделните съставки и се наложи да експериментирам и напасна точните пропорции, според уменията, които съм придобила през годините и смятам, че ми се получи! Също така, както забелязахте тарта, който приготвихме по време на мастъркласа в МастърШеф е мини, а аз реших да приготвя голям, така че да стигне за повече порции и да почерпя семейството си с него. Използвах форма за тарт с диаметър около 22-24 см, но вие може да използвате няколко малки формички, за да направите мини тартове! Бих искала да добавя, че не е задължително да приготвяте меда си специално, за да го ползвате в основата на тарта. Може да го приготвите просто така и да го ползвате за подслаждане на каквото си поискате. Ако сте готови, да преминаваме към рецептите! 🙂

ВЕГАН ШОКОЛАДОВ ТАРТ С МАРШМЕЛОУ И ДОМАШЕН ВЕГАН МЕД
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
веган мед
- 1 чаша прясно изцеден ябълков сок
- 1/2 чаша кокосова захар
- 3 пакетчета чай от лайка* (*или друг по избор)
- лимонова кора от половин лимон
веган маршмелоу
- 1/2 чаша аквафаба (течността от консерва нахут)
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. ксантан
- 1 чаша пудра от еритритол* (*смила се в кафемелачка или може да се използва стевия на прах)
- 1/4 чаша царевично нишесте
- 1/4 чаша пудра от еритритол
основата на тарта
- 1/2 чаша (150 грама) веган масло на кубчета
- 1/4 чаша (45 грама) кокосова захар
- 1 с.л. веган мед
- 1 с.л. меласа
- 1/4 чаша (25 грама) бадемово брашно
- 1/4 чаша (25 грама) кокосови стърготини
- 1 и 1/2 чаша (150 грама) овесено брашно* (*без глутен по желание)
за шоколадовия ганаш
- 200 грама веган шоколад *аз смесих бял и натурален, за да получа млечен
- 1/2 чаша (125 мл) бадемово мляко
- 2 капки есенция мента
Инструкции
веган мед
- Прибавете ябълковия сок в касерола и загрейте.
- Добавете кокосовата захар, пакетчетата с чай и лимоновата кора. Оставете да поври около 10 минути така на среден огън.
- Премахнете чая и лимоновата кора и оставете да къкри и да се редуцира за още около 10-15 минути като го наглеждате и разбърквате от време на време.
- След като достигнете желаната гъстота, но не бива да е прекалено гъст, прехвърлете меда в бурканче и оставете да изстине. След като изстине, медът ще се сгъсти още повече.
веган маршмелоу
- В голяма купа изсипете аквафабата и започнете да разбивате с миксер.
- Щом се образува пяна добавете лимоновия сок на няколко части като непрестанно разбивате.
- Добавете ксантана докато разбивате и ще заебелжите, че аквафабата веднага ще започне да се сгъстява.
- Започнете да прибавяте и пудрата еритритол на части като непрестанно разбивате.
- Когато получите перфектната гъстота на меренг е готово. Може да обърнете купата надолу, за да проверите дали е готово. Ако не се стича и не помръдва, значи всичко е наред.
- Прехвърлете полученият меренг в пош с широк кръгъл накрайник и приберете в хладилника за 20-30 минути докато приготвяте основата на тарта.
основата на тарта
- В дълбока купа изсипете маслото, което трябва да е студено. Започнете да го разбивате с миксера.
- Добавете кокосовата захар докато разбивате.
- След минутка добавете меда и меласата като непрестанно разбивате.
- След още около минута добавете бадемовото брашно, след това и кокосовите стърготини. Разбийте добре.
- Накрая добавете овесеното брашно и след това отстранете миксера и започнете да месите с ръце. След като оформите гладко тесто го приберете в хладилника да почива за около 20-30 минути.
маршмелоус
- През това време пригответе маршмелоуса като изсипете 1/4 чаша царевично нишесте и 1/4 чаша пудра еритритол в тавичка. Пригответе си и чаша вода и нож.
- Започнете да оформяте маршмелоусите с поша като ги правите с около 2 см дължина. Потапяйте ножа във водата и ги изрязвайте с него.
- След като половината от съда е покрит с маршмелоу започнете да го тръскате леко, така че да се овалят с нишестето и пудрата еритритол.
- Прехвърлете ги в цедка и с леки потупвания ги освободете от излишния полепнал материал, след което продължете да оформяте маршмелоус докато приготвите достатъчно, така че да покрие тарта и повтаряйте всяка стъпка. Аз употребих цялото количество.
основата на тарта
- Извадете охладеното тесто от хладилника и го рзсточете с помощта на точилка като използвате хартия за печене, която поставите под него, за да не залепне.
- Прехвърлете го във формата за тарт и притиснете по дъното и краищата, така че да придобие характерните къдрички по страните. Гледайте видеото, за да добиете представа. Тестото е доста крехко, така че работете бързо.
- Накрая го надупчете с вилица по цялата повърхност и го поставете в предварително загрята фурна. Печете около 15-20 минути до златисто на 160 градуса. Наглеждайте го след 10-тата минута.
- След като се изпече го оставете да се охлади докато приготвите ганаша.
за шоколадовия ганаш
- Разтопете шоколада, заедно с млякото на водна баня.
- Добавете 2 капки от ментовата есенция след като се разтопи и разбъркайте добре.
- Оставете да се охлади около 10-тина минути.
сглобяване на тарта
- Изсипете изстиналия и сгъстилия се леко ганаш върху вече охладената основа за тарт.
- Приберете го във фризер за 15-20 минути, за да стегне добре.
- Накрая извадете тарта от фризера и поставете маршмелоусите отгоре. С помощта на горелка ги запечете леко, така че да се получи лек загар. Споделете с любим човек и да ви е сладко!
видео

В заключение бих искала да изкажа огромната си благодарност на шеф Роу, че ни показа тази уникална рецепта и се надявам, че моята интерпретация се е доближила максимално до оригинала, с някои леки промени. Истинска късметлийка съм, че имах уникалната възможност да готвя лице в лице с нея и да науча толкова тънкости и интересни неща! Благодаря! Надявам се, че и вие ще опитате тази вкусотия! Очаквам с нетърпение вашите отзиви! Споделете ми ги тук в коментар и не забравяйте да ни тагнете в Инстаграм, ако опитате рецептата!

