Хей, хей, БОХЕМИ! Как ви се отразява месец юни? Доста е променливо временцето, нали? Ту е слънчево, ту вали, но важното е какво е в душите ни, нали?! Плюс това винаги можем да си изпечем нещо вкусно, когато навън е мрачно и да си доставим това изключително удоволствие за небцето и сетивата!

След като споделих в сторитата си в Инстаграм тези апетитни черешови мъфини, мнозина от вас ми писаха с молба да издам рецептата, но за съжаление тогава не успях да ги снимам още от първия път, защото заминавахме за морето (о, да, вече имам първа баня и плаж, макар че според мен си е рано и студеничко още)…Така че се наложи да ги приготвя втори път, защото първият път изчезнаха за нула време и така най-накрая успях да ги приготвя отново и да ги снимам този път, за да мога да споделя тази божествена рецепта с вас! Повярвайте ми, няма по-вкусни мъфни. Не се хваля, просто наистина не съм правила по-добри и апетитни кексчета от тези! Надявам се и на вас да ви харесат толкова колкото на мен и цялата банда, която успях да почерпя на плажа миналия уикенд! Още ме питат за тях, наистина! 🙂

Обичате ли череши? Ако и вие като мен сте луди по тях, значи тези мъфини ще ви допаднат ужасно много, защото са изключително сочни и вкусни, а когато ги печете в къщата ви се носи райски аромат на ванилия, череши, канела, банан…мммм! Като се има в предвид, че са и ВЕГАН, ЗДРАВОСЛОВНИ, БЕЗ ДОБАВЕНА ЗАХАР и с опция да бъдат БЕЗГЛУТЕНОВИ, не мисля, че има нещо, което би ви спряло да ги приготвите и да си ги хапнете с най-голямо удовослтвие! А вие как мислите? Да преминаваме ли направо към рецептата? Ами, и аз мисля така!
След като приготвите тези мъфни, не забравяйте да ме тагнете в инстаграм и да използвате #zdravoslovenjivotsanna , за да мога да открия вашите произведения и да ги сподел. Оставете ми и коментар по-долу, това ще ме зарадва страшно много! Надявам се да ви хареса рецептата толкова, колкото и на мен! И така, да преминаваме към нея!
РЕЦЕПТА ЗА ВЕГАН ЧЕРЕШОВИ МЪФИНИ

СЪСТАВКИ
- 2 много добре узрели банана + 1/2 за декорация
- 1 чаша обезкостени череши + 1/2 чаша за декорация
- 1/4 чаша кокосово масло
- 1/4 чаша фъстъчено масло
- 1/4 чаша мед (кленов сироп, агаве)
- 1/2 чаша бадемово мляко
- 2 ванилии
- 2 ленени (или чия) яйца (2 с.л. ленено семе / чия , накиснати за 10 мин. в 5 с.л. вода)
- 1/2 чаша натрошени орехи
- 1 чаша овесено брашно (може да използвате безглутеново, а ако не разполагате с овесено брашно да си направите такова, като смелите овесените си ядки в бледнер)
- 3/4 чаша бадемово брашно (или друго безглутеново – елда, оризово)
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- щипка сол
- 50 г. стафиди (може и др. сушени плодове по избор)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Включете фурната да загрява на 175 градуса Целзий и си пригответе най-добре силиконови формички, защото хартиените ще залепнат и няма да се отделят лесно. Ако не разполагате със силиконови, използвайте формата за мъфини без хартийките, като я намазните предварително с кокосово масло.
- Започнете с приготвянето на ленените яйца като смесите лененото семе с водата. Оставете настрана за 5-10 минути.
- Намачкайте единия банан с помощта на вилица в дълбока купа. Другият нарежете на парченца (половинки или четвъртинки).
- Добавете кокосовото масло, фъстъченото масло, меда, бадемовото мляко, ленените яйца и ванилията и разбъркайте добре с помощта на бъркалка. Прибавете банана нарязан на парченца. Разбъркайте отново.
- В средно голяма купа смесете всички сухи съставки (брашната, орехите, бакпулвера, канелата, солта), разбъркайте с помощта на бъркалка.
- Прибавете сухите към мокрите съставки и разбъркайте с помощта на шпатула бавно, като не прекалявате.
- Накрая добавете стафидите и пресните черешки и разбъркайте още вднъж внимателно.
- Прехвърлете сместа във формичките за печене и декорирайте с половината останал банан, нарязан на кръгчета и останалата 1/2 чаша череши за декорация като ги притиснете леко с пръсти.
- Печете за около 25-35 минути на вентилатор в зависимост от мощността на вашата фурна и проверявайте с клечка най-добре, Тя никога няма да излезе напълно суха, защото тези мъфини са по-скоро сочни и леко влажни, защото съдържат доста пресни плодове. Гледайте отгоре да за запечени добре до златисто.
- Извадете когато са готови и оставете да изстинат напълно преди консумация. Enjoy!


