ЧИЙЗКЕЙКЪТ, КОЙТО МИ ОСИГУРИ МЯСТО В МАСТЪРШЕФ СЕЗОН 7 “СОЛЕН КАРАМЕЛ” | ВЕГАН

Хей, хей, БОХО СЕМЕЙСТВО! С голямо вълнение пиша тези редове веднага след като разкрих дълго пазената от вас тайна, а именно, че тази година се впуснах в едно от най-незабравимите приключения в живота ми, наречено MasterChef. От години гледам формата и си мечтая да бъда на мястото на участниците един ден и ето, че дълго бленуваната престилка вече е моя! И това е още едно доказателство, че мечтите се сбъдват, стига да вярваме силно в тях и да ги преследваме безотказно до край!

Мястото си в MasterChef спечелих с любим не само на приятеля ми, който е доста критичен, десерт, а и на всеки, който го е опитвал! Това е произведение, с което се гордея и чиято рецепта разработих и споделих точно преди една година за рекламна кампания с ядки в Instagram. Една година по-късно, реших да подобря рецептата и да се впусна в това приключение именно с нея! Благодарна съм безкрайно на любимия мъж, който не спираше да ме убеждава, че именно това е моят специалитет “запазена марка”, който ще ми осигури мястото в предаването. Послушах го и не съжалявам и за миг!

Днес, най-накрая с гордост и много вълнение съм тук да споделя рецептата и с вас и силно се надявам да го опитате, защото буквално ще ви изпрати в космоса! Този чийзкейк солен карамел е експлозия от вкусове! Съчетаващ сладост и лека солена нотка, гарантирано ще ви отнесе в рая и ще ви накара да се влюбите още от първа хапка. Екзотичната макадамия го пренася на едно друго ниво, а в комбинация с кокоса, ще ви накара да се почувствате, че сте в близкия изток, в някой луксозен ресторант, похапвайки този здравословен десерт.

Ще се радвам да ми споделите отзивите си, ако го направите, знаете къде да ме намерите! От тук нататък за мен предстои едно приключение, пътят към което не е лек, изпълнен с много изненади и трудни за мен решения, така че се надявам да го следите с мен и да ме подкрепяте! Впускам се в дълбокото и през глава, вярвайки, че ще ме отведе до нещо прекрасно, много позитивно и незабравимо! Можете да проследите развоя всеки вторник и сряда от 21:00 ч. по БТВ. Още веднъж, благодаря ви, че сте тук!

Веган Чийзкейк “Солен Карамел”

Anna Stoykova
Пригответе се за експлозия от вкусове, които буквално ще ви "изстрелят в космоса" с този чийзкейк. Най-хубавото е, че е здравословен и веган и можете да му се насладите без абсолютно никакво чувство за вина!
Подготовка 4 hours 45 minutes
ГОТВЕНЕ 15 minutes

Оборудване

  • блендер
  • Ринг за торта с диаметър 20-24 см.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

за основата
  • 120 грама обезкостени фурми ( 1/2 чаша – около 10-15 бр.)
  • 100 грама макадамия
  • 50 грама орехи
  • 100 грама кокосови стърготини (1 чаша)
за чийз крема
  • 350 грама сурово кашу, накиснато предварително за 30 минути във вряла вода
  • 170 грама кленов сироп (1/2 чаша)
  • 70 грама разтопено кокосово масло (1/3 чаша)
  • 220 грама пълномаслено кокосово мляко (1 чаша)
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1/2 ч.л. ванилия есенция
  • щипка морска сол
за карамеления сос
  • 50 грама кокосова захар
  • 4 бр. обезкостени фурми
  • 1 с.л. царевично нишесте / тапиока
  • 1/4 ч.л. морска сол
  • 1/4 ч.л. ванилия есенция
  • 50 грама пълномаслено кокосово мляко (1/4 чаша)
  • 115 грама кокосова сметана (твърдата част от кен кокосово мляко) (1/2 чаша)

Инструкции
 

за основата
  • Поставете всички компоненти в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на почти еднородна лепкава смес. Спирайте от време на време, ако е нобходимо, за да обирате от стените и продължавайте докато е готово.
  • Получения блат разстелете на дъното на форма за торта като притискате леко с пръсти. Приберете във фризера докато приготвяте крема.
за чийз крема
  • Поставете всички съставки за крема в блендер или кухненски робот и блендирайте до пълно хомогенизиране и получаване на гладък крем.
  • Изсипете крема върху вече стегналата основа, загладете леко повърхността с помощта на шпатула и приберете във фризера поне за 2 часа.
за карамеления сос
  • Изсипете кокосовата захар в тиган и добавете 2 с.л. вода. Пуснете котлона на висока степен и изчакайте захарта да се разтопи и да започне да се карамелизира.
  • През това време блендирайте всички останали съставки без кокосовата сметана.
  • Когато захарта се превърне в карамел с приятен цвят на амбър и усетите лек карамелен аромат, веднага прибавете разбитите в блендера съставки и бъркайте с помощта на шпатулка.
  • Спрете котлона и добавете и кокосовата сметана и разбъркайте добре. Карамеленият сос вече трябва да се е сгъстил и го оставете настрана да се охлади.
  • След като сосът е охладен и чийзкейкът се е втвърдил добре можете да го изсипете върху него, след което го върнете отново във фризера за още 2 часа.
за декорация
  • По желание може да направите декорация от карамелизирана макадамия, като потопите няколко ядки в карамел и ги оставите да се охладят.
  • Друга идея за чудесно допълнение към чийзкейка е крамбъл от макадамия, който може да направите като блендирате шепа печена макадамия заедно с 2 с.л. кокосови стърготини, 2 с.л. кокосова захар и след това посипете върху чийзкейка.

Бележки

Чийзкейкът е готов за консумация, след като е престоял поне 4 часа във фризера. Извадете го отвън 30 минути преди да го нарежете и сервирайте с приготвената по желание декорация. Да ви е сладко!
Keyword веган, веган гурме, веган десерт, веган торта, веган чийзкейк, вкусни и лесни веган рецепти, карамел, карамелен сос, кашу, кокос, кокосово мляко, макадамия, солен карамел, суров чийзкейк, сурова торта, фурми, чийзкейк
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!