Хей, хей, прекрасни БОХЕМИ! Включвам ви се с поредната лесна, бърза и ужасно вкусна идея за веган и здравословна вечеря, която можете да си приготвите за нула време у дома. Тя е перфектна за забързаните делнични дни, защото отнема около 30 минути, за да се приготви. Освен това е чудесно предложение за сезонно хранене, имайки се в предвид, че в момента все още се опитваме да избутаме зимата. Става въпрос за фантастични стекове, но не от месо, а от целина!

Ако досега сте подценявали този кореноплоден зеленчук, е време да промените нагласата си към него и да опитате това предложение. Разбира се, аз го обожавам и под формата на пюре, в комбинация със земна ябълка примерно, но днес сме на тема гурме. Именно заради това ще го хапваме под формата на стек. А за гарнитура ще приготвим чудесен розов хумус, за да ни е още по-гурме! Тайната съставка, която ще направи традиционния хумус, който е добре познат на всички е отново сезонен кореноплоден зеленчук, а именно цвеклото! Ще го запечем във фурната, за да освободи ароматите и вкусовете си, след което ще го сложим във блендера, заедно със всичко останало, за да оцвети хумуса ни в нежни цикламено-розови нюанси! Развълнувах ли ви? Ако сте готови, нека преминем към рецептата!

СТЕК ОТ ЦЕЛИНА С ГАРНИТУРА ОТ РОЗОВ ХУМУС
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за стековете
- 1 голяма глава целина
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. пушен червен пипер
за розовия хумус
- 1 глава червено цвекло
- 350 г сварен нахут
- 1 скилидка чесън
- 2 с.л. сусамов тахан
- сокът от един лимон
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. кимион
- 1 с.л. зехтин
Инструкции
за стековете
- Загрейте фурна на 200 градуса.
- Обелете целината с помощта на белачка и я нарежете на дискове с дебелина около 1 см.
- Намазнете всеки диск със зехтина като можете да използвате силиконова четка или пръстите на ръцете си. Овкусете добре с подкправките. Важи и за двете страни.
- В нагорещен и намазнен тиган поставете стековете и запечатайте за около 2-3 минути. Повторете и от другата страна.
- Поставете ги в тава, постлана с хартия за печене, заедно с цвеклото, което е добре да бъде разполовено и дори нарязано на четвъртинки, за да се приготви по-бързо. Приберете във фурната и ги печете за около 15 минути до готовност.
- Извадете стековете, а ако цвеклото е все още твърдо го върнете във фурната за още 10-15 минути.
за розовия хумус
- Поставете всички компоненти по изброения ред в блендер или кухненски робот.
- Блендирайте до пълно хомогенизиране.
за сервиране
- Поднесете стековете от целина в чиния, добавете от розовия хумус и гарнирайте със свежи сезонни салатки по избор.
- Да ви е сладко!
видео

