Хей, хей, Бохо Семейство! Включвам ви се днес с една страхотна свежа лятна рецепта за лека и много вкусна веган торта с авокадо! Да, точно така, тази торта е сладка, с авокадо, а може би не знаехте, но авокадото не е зеленчук, а плод! Подобно на домата, който също е плод, но много от нас не го знаят и често се изненадват щом научат! 🙂
Основата на тортата е от шам-фъстък, фурми и кокос, които са прекрасно допълнение към авокадово-кокосовия копринен крем. Но изненадата се крие в сърцевината на този десерт, а именно домашно приготвеното сладко от череши с чиа и без захар, което е готово само за 5-10 минутки.
Този приказен десерт е:
⇻ ВЕГАН
⇻ БЕЗ ЗАХАР
⇻ БЕЗ ГЛУТЕН
⇻ ЛЕК И ЕФИРЕН
⇻ БЪРЗ И ЛЕСЕН ЗА ПРИГОТВЯНЕ
⇻ ПЕРФЕКТЕН ЗА ЗАКУСКА, ДЕСЕРТ ИЛИ СНАК
Преди да премина към рецептата за тази прелест, искам да ви разкажа за моя опит със снимането на рецепти и видеа като кулинарен фотограф – любител. Често ми задават въпроси как записвам своите видеа и с каква техника. Има много начини да създадем качествено съдържание, без значение дали снимаме с аматьорски или профрсионален фотоапарат или пък със смартфон, винаги можем да създадем изключително красиво съдържание. Съвременните смартфони имат безброй функции, чрез които можем да достигнем високо ниво. В повечето случаи аз снимам със своята камера за средно напреднали, която далеч не е съвършена и не може да извади най-доброто от дадената сцена, която снимам. Именно заради това предизвиках себе си да запиша видео и да създам снимки с новия си смартфон – Nokia X20 и да докажа на себе си и на вас, че е напълно достатъчно да разполагаме с око за детайла, страхотна идея в главата си и мъничко добра светлина, за да достигнем перфектни крайни резултати. Всички кадри и видео съдържание в този блог пост са създадени с този смартфон и хващам бас, че няма да направите разлика с качеството на снимките, в досегашните ми постове и видеа тук и в Инстаграм.

Искам да ви разкажа малко повече за новия Nokia X20 и защо се спрях на него. Това, което ме грабна в този телефон, са не само уникалните параметри и качества на камерата, а и фактът, че идва в комплект с 100% биоразградим кейс, от който е премахнато пластмасовото зарядно и има само USB кабел – това е стъпка по посока намаляване количеството на електронните отпадъци в околната среда. Още от страхотните екстри, които идват с този смартфон са следните:
⇻ Удължена, 3-годишна гаранция + 3 години ъпдейти на Android и на сигурността
⇻ 64MP четворна камера + 32MP предна камера и режим Dual Sight за едновременно заснемане на видео с двете
⇻ 5G връзка
⇻ До 2 дни живот на батерията с едно зареждане
⇻ Фабрично поставен протектор на дисплея
Определено съм щастлива с новата си придобивка и ще снимам голяма част от съдържанието си с този телефон занапред. Ако и вие искате да се сдобиете с него, може да го закупите от тук.
Между другото, в момента тече страхотна ИГРА в моя ИНСТАГРАМ профил и ако се включите до 29.06 включително, вие може да сте късметлията, който ще спечели този невероятен смартфон!!! Побързайте и се включте в този пост СЕГА.
А сега е време за страхотнатa рецепта, която съм ви подготвила и се надявам, че ще опитате този изкусителен фин и ефирен летен десерт.


Веган Торта с Авокадо, Шам-Фъстък и Сладко от Череши с Чиа
Оборудване
- блендер
- Форма за торта 18-20 см
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
За сладкото
- 1 чаша череши (може да направите и микс от ягоди и череши) 200 г
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. чиа семена
За Основата
- 1 чаша суров шам фъстък 150 г
- 1/2 чаша обезкостени фурми 15-20 бр.
- 1/2 чаша кокосови стърготини 30 г
- 2 с.л. кокосово масло
За Крема
- 5-6 бр. добре узряло авокадо
- 1 кен 400 мл пълномаслено кокосово мляко *само твърдата част
- 1/4 чаша какаово масло 65 мл
- 1/4 чаша еритритол или стевиа на прах 60 г
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 1/4 ч.л. сол
Инструкции
За сладкото
- Поставете черешите в загрят тиган и изчакайте да започнат да врят. Намалете огъня на средна температура.
- Добавете лимоновия сок и намачкайте с помощта на вилица или пасирайте.
- Оставете 3-4 минути да се редуцира, след което добавете чиа семената и разбъркайте.
- Бъркайте докато се сгъсти за още 1-2 минутки и отдръпнете от огъня. Прехвърлете в друг съд и оставете да изстине докато приготвите основата на тортата.
За Основата
- Добавете всички съставки в блендер или кухненски робот и пулсирайте докато се разбият добре.
- Прехвърлете на дъното на формата за торта и притиснете с лъжица или помощта на пръстите си така че да залепне хубаво по дъното и съвсем леко по стените на формата.
- Изсипете сладкото от черешите върху основата, като оставите около 1 см разстояние от стените на формата.
- Приберете във фризера да стегне докато приготвите крема.
За Крема
- Блендирайте всички съставки за крема до пълно хомогенизиране и го изсипете във формата за тортата.
- Приберете във фризера поне за 3-4 часа да стене напълно.
- Преди сервиране извадете тортата 20-30 минутки по-рано, за да отпусне. Премахнете внимателно ринга и декорирайте с допълнително черешки, натрошен шам-фъстък, авокадо или друго по ваше желание. Enjoy! 🙂
видео

