Привет, БОХО семейство! Днес споделям с вас една рецепта за лешниково шоколадова гранола, която приготвих миналата седмица и се изяде буквално за броени дни, защото се полчуи толкова съвършено добра! През годините съм изпробвала много рецепти за гранола, но повярвайте ми тази е една от най-добрите ми попадения досега. Може и да съм пристрастна, защото обожавам комбинацията шоколад и лешници, спечелила славата си заради Нутелла-та, така че ако и вие я обичате, тогава тази лешниково-шоколадова гранола ще ви стане любима. Ако искате да хапнете нещо здравословно, хрупкаво и с вкус на Нутелла за закуска – това е вашето нещо!

От както приготвих за първи път домашна гранола преди повече от 10 години и се убедих колко е лесно, никога повече не съм купувала от магазина. Дразни ме факта, че тази, която се продава в магазините винаги съдържа захар и други вредни съставки, които въобще не са здравословни. Ако имате 10-20 минутки време, което да прекарате в кухнята, не се колебайте да приготвите своята гранола сами, защото освен, че ще знаете какво съдържа, ще бъде и много по-вкусна и здравословна от купената, ще издържи до 3 седмици в килера ви, прибрана в буркан с херметическо затваряне.
Готиното е, че не е задължително да се придържате към конкретна рецепта всеки път! Изпробвала съм какви ли не комбинции и съчетания и винаги се получава страхотно и без грешка (като тази класическа рецпта за гранола, която беше първата, която опитах, както и тази тропическа изсуителна гранола с вкус на “pina-colada”). Домашната гранола е повече от лесно да се направи, също така е перфектен начин да се използват всякакви продукти, които са на свършване и не знаете какво да приготвите с тях, а стоят в килера ви, и най-приятната част е, че докато я печете и дълго след това, къщата ви ухае невероятно. Плюс това, кой не обича да си похапва хрупкава, вкусна и приятно подсладена гранола като снак направо от буркана, още докато е топла?

И така, да се върнем към нашата лешниково-шоколадова гранола!
За да я приготвите са ви необходими само 10 минути: всичко, което трябва да направите, е да смесите продуктите в купа и след това да прехвърлите в тавичка и да печете за около 25 минути. Накрая обичам да добавям малко шоколадов чипс и да запека за още 5 минутки, докато се разтопи. Когато шоколадовите парченца се разтопят се сливат с гранолата и я правят още по-шоколадова, богата на какаов вкус, хрупкава и вкусна. Ако избягвате добавянето на захар, можете да изберете шоколадов чипс без захар или да пропуснете напълно.
Тайната съставка, която прави тази гранола още по-хрупкава е наличието на ПРЕСОВАНИ ЯДКИ ОТ ЕЛДА (в случая използвах тези на lagarone), които са без глутен и са страшно вкусни и хрупкави и се съчетават страхотно с лешниците и какаото! Също така, тази гранола може да бъде изцяло БЕЗГЛУТЕНОВА, ако използвате безглутенови овесени ядки като тези, които използвам винаги на MyProtein. Така ще имате не просто ЗДРАВОСЛОВНА гранола, а такава БЕЗ ЗАХАР, БЕЗ ГЛУТЕН и пълна с фибри, полезни вещества, витамини и богат шоколадово-лешников вкус наподобяващ Нутелла и ще можете да си я похапвате без притеснения когато ви се прияде нещо толкова вкусно по всяко време!
КАК ДА КОНСУМИРАТЕ И СЪХРАНЯВАТЕ ГРАНОЛАТА СИ
Обичам да съхранявам тази лешниково-шоколадова гранола в бурканче с херметическо затваряне в килера или в хладилника, ако е по-топло в стаята, така че да остане свежа за по-дълго. Обожавам да я поръсвам върху смути купички, овесени каши, да я гарнирам с бадемово, овесено или друго ядково мляко, да я ползвам като украса за десерти, хрупкава база за чийзкейк или просто да я похапвам директно от буркана като здравословен следобеден снак.

Ако решите да приготвите тази лешниково-шоколадова гранола, не забравяйте да ме тагнете в инстаграм и да използвате #zdravoslovenjivotsanna , за да мога да открия вашите произведения и да ги сподел. Оставете ми и коментар по-долу, това ще ме зарадва страшно много! Надявам се да ви хареса рецептата толкова, колкото и на мен! И така, да преминаваме към нея!
РЕЦЕПТА ЗА НАЙ-ВКУСНАТА ЛЕШНИКОВО-ШОКОЛАДОВА ГРАНОЛА

СЪСТАВКИ
- 1 чаша безглутенови овесени ядки MyProtein
- 1 чаша пресовани ядки от елда Lagarone
- 1/2 чаша едро натрошени лешници
- хималайска сол
- ванилия
- 1/4 чаша какао на прах
- 1/3 чаша кленов сироп
- 1/4 чаша разтопено кокосово масло
- 50 г парченца черен шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- В голяма купа изсипете безглутеновите овесени ядки, пресованите ядки от елда, едро натрошените лешници, щипка хималайска сол, ванилия и разбъркайте добре.
- В по-малък съд смесете какаото на прах, кленовия сироп , разтопеното кокосово масло, ванилия и щипка сол и разбъркайте добре до пълно хомогенизиране.
- Прибавете шоколадовата смес към сухите съставки в голямата купа и разбъркайте добре с помощта на шпатулка.
- Прехвърлете в тавичка с размери 20х20 см приблизително или в кръгла тавичка с диаметър, постлана с хартия за печене. Притиснете хубаво гранолата с помощта на силиконова шпатула, така че да залепне добре към дъното и да няма въздух между отделните парченца, за да може да се разтопят съставките и да се карамелизира добре при печенето.
- Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 20 минути.
- Извадете и поръсете с около 50 г парченца черен шоколад и отново върнете във фурната за още 5 минутки само докато се разтопи шоколада.
- Извадете от фурната, прехвърлете върху плота или решетка и разделете гранолата с помощта на шпатула, оформяйки големи вкусни парченца от това вкусно изкушение.
- Изчакайте да изстине и прехвърлете в голям стъклен буркан с херметическо затваряне и съхранявайте в шкаф или килер до 2-3 седмици или в хладилник до месец. Enjoy!

