Хей, хей, прекрасно БОХО СЕМЕЙСТВО! Христос Воскресе! Бъдете здрави и благословени всички! Светлина и топлина в сърцата и домовете ви и не спирайте да се стремите да бъдете най-добрата си версия всеки ден! Днес ви представям още една страхотна пролетна рецепта за страшно вкусни, богати на желязо и много други минерали кексчета, които приготвих с едни от най-прекрасните сезонни продукти, които в момента може да откриете на пазара. Те са сочни, апетитни, страшно ароматни и вкусни! Приготвят се буквално за нула време, а най-хубавото е, че всичко се смесва в една голяма купа, разпределя се във форма за кексчета и се пече за 20-тина минути, след което имате чудесна закуска, следобедна закуска, дори предястие или компания към някоя сезонна гозба.

Тези вкусни солени кексчета са вдъхновени от соления ми пай с коприва, лапад и левурда, който приготвих наскоро. Искаше ми се да създам безглутенов вариант на нещо вкусно и бързо с тази прекрасна сезонна храна, с която разполагаме. Преди време съм правила нахутени мъфини, към които прибавях зеленчуци, сирене и яйца и се сетих, че мога да приготвя нещо подобно, само че вместо сирене да използвам тофу, да пропусна яйцата и за зеленчуци да използвам прясна коприва и левурда, току що набрани от планината. Разбира се, може да добавите и лапад, както съм направила в случая с пая. Ако пък тези дарове от природата са извън сезон и не можете да ги откриете, може да използвате спанак или манголд. Получават се с всякакви зеленолистни благинки. Тези солени кексчета са:
⤀ ПОСТНИ
⤀ БЕЗ ГЛУТЕН
⤀ БЪРЗИ И ЛЕСНИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
⤀ С ЛОКАЛНИ СЕЗОННИ ПРОДУКТИ
⤀ ПЕРФЕКТНИЯТ СНАК ИЛИ ЗАКУСКА
⤀ ОТНЕМАТ САМО 30 МИНУТИ, ЗА ДА СЕ ПРИГОТВЯТ

Сигурна съм, че тази вкусотия, ще се хареса не само на вас, а и на по-малките, в частност вашите деца. Докато ги печете, цялата къща ще ухае невероятно и ще ви питат какво приготвяте с нетърпение да бъде опитано! Смятам, че приготвяйки за тях полезна и вкусна храна, създадена от сезонни и локални продукти е повече от прекрасна инвестиция в здравето им. Със сигурност си струва отделеното време за подготовката на един вкусен обяд или закуска за училище, а тези кексчета са повече от удачни за целта. Не веднъж сте ме питали за подходящи рецепти за деца и смятам, че тази е една от тях, така че действайте! 🙂 Ако вече нямате търпение да разберете как се приготвят, нека преминаваме към рецептата!

Солени Постни Кексчета с Коприва, Левурда и Тофу
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
сухи съставки:
- 175 г нахутено брашно
- 3 с.л. хранителна мая
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сол "кала намак"
- 1/2 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. бакпулвер
мокри съставки:
- 250 мл вода 1 чаша
- 50 г тофу
- 250 г попарена и нарязана коприва
- 100 г ситно нарязан пресен лук
- 50 г едро нарязана прясна левурда
- 60 мл зехтин 1/4 чаша
Инструкции
- Включете фурна на 180 градуса с вентилатор и подгответе форма за кексчета като я намазните и наръсите леко с брашно.
- В дълбока купа смесете първо сухите съставки и ги разбъркайте добре.
- Към сухите съставки добавете една по една мокрите съставки в изброената последователност и разбъркайте, така че всички продукти да се смесят добре.
- Разпределете получената смес във формата за кексчета. На мен ми се получиха точно 12 броя.
- Печете за 20-тина минути или до готовност, като проверявате с клечка. Ако излезе суха, значи са готови.
- Изчакайте да изстинат 10-15 минути и им се насладете!

