Веган Солени Кексчета с Коприва и Левурда

Хей, хей, прекрасно БОХО СЕМЕЙСТВО! Христос Воскресе! Бъдете здрави и благословени всички! Светлина и топлина в сърцата и домовете ви и не спирайте да се стремите да бъдете най-добрата си версия всеки ден! Днес ви представям още една страхотна пролетна рецепта за страшно вкусни, богати на желязо и много други минерали кексчета, които приготвих с едни от най-прекрасните сезонни продукти, които в момента може да откриете на пазара. Те са сочни, апетитни, страшно ароматни и вкусни! Приготвят се буквално за нула време, а най-хубавото е, че всичко се смесва в една голяма купа, разпределя се във форма за кексчета и се пече за 20-тина минути, след което имате чудесна закуска, следобедна закуска, дори предястие или компания към някоя сезонна гозба.

Тези вкусни солени кексчета са вдъхновени от соления ми пай с коприва, лапад и левурда, който приготвих наскоро. Искаше ми се да създам безглутенов вариант на нещо вкусно и бързо с тази прекрасна сезонна храна, с която разполагаме. Преди време съм правила нахутени мъфини, към които прибавях зеленчуци, сирене и яйца и се сетих, че мога да приготвя нещо подобно, само че вместо сирене да използвам тофу, да пропусна яйцата и за зеленчуци да използвам прясна коприва и левурда, току що набрани от планината. Разбира се, може да добавите и лапад, както съм направила в случая с пая. Ако пък тези дарове от природата са извън сезон и не можете да ги откриете, може да използвате спанак или манголд. Получават се с всякакви зеленолистни благинки. Тези солени кексчета са:

⤀ ПОСТНИ

⤀ БЕЗ ГЛУТЕН

⤀ БЪРЗИ И ЛЕСНИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

⤀ С ЛОКАЛНИ СЕЗОННИ ПРОДУКТИ

⤀ ПЕРФЕКТНИЯТ СНАК ИЛИ ЗАКУСКА

⤀ ОТНЕМАТ САМО 30 МИНУТИ, ЗА ДА СЕ ПРИГОТВЯТ

Сигурна съм, че тази вкусотия, ще се хареса не само на вас, а и на по-малките, в частност вашите деца. Докато ги печете, цялата къща ще ухае невероятно и ще ви питат какво приготвяте с нетърпение да бъде опитано! Смятам, че приготвяйки за тях полезна и вкусна храна, създадена от сезонни и локални продукти е повече от прекрасна инвестиция в здравето им. Със сигурност си струва отделеното време за подготовката на един вкусен обяд или закуска за училище, а тези кексчета са повече от удачни за целта. Не веднъж сте ме питали за подходящи рецепти за деца и смятам, че тази е една от тях, така че действайте! 🙂 Ако вече нямате търпение да разберете как се приготвят, нека преминаваме към рецептата!

Солени Постни Кексчета с Коприва, Левурда и Тофу

Тези безлутенови постни кексчета са перфектната закуска и снак за вас и децата ви. Създадени с богати на минерали и витамини сезонни продукти, те са не само страшно вкусни, а и здравословни. Приготвят се за нула време и ще бъдат заобичани от всички вкъщи.
Подготовка 10 minutes
ГОТВЕНЕ 20 minutes
ОБЩО 30 minutes

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

сухи съставки:
  • 175 г нахутено брашно
  • 3 с.л. хранителна мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. сол "кала намак"
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
мокри съставки:
  • 250 мл вода 1 чаша
  • 50 г тофу
  • 250 г попарена и нарязана коприва
  • 100 г ситно нарязан пресен лук
  • 50 г едро нарязана прясна левурда
  • 60 мл зехтин 1/4 чаша

Инструкции
 

  • Включете фурна на 180 градуса с вентилатор и подгответе форма за кексчета като я намазните и наръсите леко с брашно.
  • В дълбока купа смесете първо сухите съставки и ги разбъркайте добре.
  • Към сухите съставки добавете една по една мокрите съставки в изброената последователност и разбъркайте, така че всички продукти да се смесят добре.
  • Разпределете получената смес във формата за кексчета. На мен ми се получиха точно 12 броя.
  • Печете за 20-тина минути или до готовност, като проверявате с клечка. Ако излезе суха, значи са готови.
  • Изчакайте да изстинат 10-15 минути и им се насладете!
Keyword веган меню, веган обяд, веган рецепта, веган солени ястия, веган ястие, веганна, вегански манджи, зеленчукови кексчета, зеленчукови мъфини, зеленчуци, кексчета, коприва, лапад, левруда, мъфини, постна храна, постно ястие, сезонна храна, сезонни храни, сезонно хранене, солени кексчета, солени ястия, солено предястие, спанак
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!