СУРОВ ВЕГАН ШОКОЛАДОВО-ФЪСТЪЧЕН ЧИЙЗКЕЙК

Отдавна ми се искаше да направя чийзкейк, съчетaващ любимата ми комбинация от вкусове: ШОКОЛАД И ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО. Ето че и този момент настъпи! Представям ви най-вкусния и здравословен СУРОВ ШОКОЛАДОВО-ФЪСТЪЧЕН ЧИЙЗКЕЙК, който е ВЕГАН, БЕЗ ЗАХАР, БЕЗ ГЛУТЕН, БЕЗ МЛЕЧНИ, ПАЛЕО. Можете да го похапвате по всяко време без чувство за вина и да го споделите с хората, които обичате, ако не ви се досвиди!

Кремът е толкова нежен и топящ се в устата, че само 1 хапка никога няма да ви е достатъчна! Комбинацията от фъстъчено масло и какао е невероятна, а канелата само го прави още по-неустоим! Блатът е толкова ядков и мек, че наподобява шоколадово бисквитено тесто. Ягодките, с които е украсен са абсолютно по желание, но те някак си придават завършен вид на цялата композиция от вкусове! Можете да опитате и с банан, малини или къпини, сигурна съм, че вкусът ще бъде все така неустоим!

За приготвянето на този чийзкейк ще са ви необходими мощен блендер или кухненски робот (над 900 W). С по-обикновен също ще стане, но ще ви отнеме доста повече време, особено приготвянето на блата и ще се налага доста често да спирате и разбърквате, както и да добавяте допълнително вода или бадемово мляко, но ще стане. Приготвяла съм не една сурова торта и чийзкейк със стария си блендер, който беше с мощност от около 400-600 W и с много упоритост ставаше! Разбира се, сега ми е доста по-лесно, защото използвам блендер с мощност 1400 W и разликата е осезаема.

*БЕЛЕЖКИ

Важно е да накиснете кашуто предварително във вода за 1 вечер, но ако сте забравили или нямате толкова време, не се притеснявайте! Накиснете го за 30 минути до час във вряла вода.

В тази рецепта като подсладител за крема използвам тази стевиола на прах, която е с текстура на захар и подслажда 1:1 като бялата захар и няма този вкус на стевия, който много хора не харесват. Разбира се, ако не разполагате с такава можете да използвате обикновена стевия на прах или течна стевия, ако спазвате КЕТО режим, просто четете етикета на колко се равнява 1 с.л. като сладост спрямо захарта. Също така, разбира се, може да използвате добрия стар кленов сироп, агаве или мед, както и кокосова захар, кафява захар или мусковадо. Просто пробвайте крема на сладост и ако трябва добавяйте постепенно допълнително докато уцелите точната сладост по ваш вкус. На мен ¼ чаша стевиола, равняваща се на обикновена бяла захар по сладост ми беше перфектна като количество за сладост. Убедена съм, че този чийзкейк ще ви стане любим и ще го приготвяте често! Но стига толкова хвалби, оставям ви сами да се уверите и ви споделям рецептата!

РЕЦЕПТА ЗА СУРОВ ВЕГАН ШОКОЛАДОВО-ФЪСТЪЧЕН ЧИЙЗКЕЙК

СЪСТАВКИ

За блата:

  • 1 чаша орехи
  • 1/2 чаша бадемов пулп (или сурови бадеми)
  • 1 чаша обезкостени фурми (15 бр.)
  • 1/2  чаша какао на прах
  • 1/4  чаша фъстъчено масло
  • 1 ч.л. канела
  • ванилия
  • щипка сол
  • 2 с.л. разтопено кокосово масло
  • 1/4 чаша бадемово мляко (*ако е необходимо за по-лесно смилане)

За крема:

  • 200 грама сурово кашу , предварително накиснато във вода за 1 нощ и отцедено
  • 1 кен пълномаслено кокосово мляко (400 мл)
  • 1/2 чаша какао на прах
  • 1/4 чаша стевиола на прах (кокосова захар/ кленов сироп/агаве/мед)
  • 1/3 чаша фъстъчено масло
  • 2 с.л. разтопено кокосово масло
  • ванилия
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. хималайска сол

За декорация по желание:

  • Няколко ягодки, нарязани на парченца
  • Допълнително фъстъчено масло
  • 1-2 с.л. натрошени какаови зърна

ИНСТРУКЦИИ

  1. В кухненски робот или блендер изсипете орехите, бадемовия пулп и блендирайте докато се смелят почти на брашно. После добавете фурмите, какаото, фъстъченото масло, канелата, ванилията, солта, разтопеното масло и блендирайте до получаване на тесто. От време на време спирайте, за да оберете от стените и ако се налага добавете 1/4 чаша или няколко супени лъжици бадемово мляко или вода, за да се смелят по-лесно.
  2. Във форма за торта с диаметър около 20см. прехвърлете полученото тесто и притиснете леко с пръсти, за да залепне добре по дъното и малко по стените. Приберете във фризер.
  3. В блендер изсипете накиснатото предварително кашу, кокосовото мляко, какао, стевията (кокосова захар/ кленов сироп/агаве/мед), фъстъченото  масло, разтопеното кокосово масло, ванилията, канелата и солта. Отново блендирайте до получаването на гладък крем.
  4. Извадете блата във формата за торта от фризера и изсипете крема отгоре. Приберете отново във фризера поне за 2 часа докато стегне.
  5. Извадете чийзкейка от фризера 15-30 минути преди консумация, внимателно отделете формата и декорирайте с парченца ягоди, допълнително фъстъчено масло и натрошени какаови зърна по желание. Консумирайте веднага или приберете отново в хладилника. Enjoy!
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!