Хей, хей, Бохеми! Имаме повод за празненство! Днес стартира първото по рода си 7-дневно предизвикателство под хаштаг #ВЕГАНПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО в Инстаграм, с което ви предизвикавам да се храните изцяло с растителна храна в рамките на седмица! Всеки ден ще подарявам награди за допълнително стимул и ще споделям всичко в стори, а във Вайбър групата ни вече се е заформило страхотно общество от близо 200 прекрасни човека, подкрепящи се взаимно и споделящи своя опит във веганството. Така че, ако и вие сте някой, който иска да опита този начин на живот, ви предизвиквам да се включите в предизвикателството като споделяте вашето меню под хаштага в Инстаграм и ме тагвате, за да мога да го видя, както и в групата ни във Вайбър тук. Ако все още не сте ме последвали, ще ме откриете тук.
Вторият повод за празненство е, че в Инстаграм вече сме над 10 хиляди прекрасни БОХЕМИ и нашето семейство вече е наистина голямо и пълно с уникални позитивни подкрепящи се хора, за което съм ви страшно благодарна и не мога да повярвам!!! Знам, че цифрите нямат значение, защото дори и на 10 от вас да бъда полезна и да откривате мотивация в ежедневните ми вдъхновения за здравословни веган рецепти, любов към планетата, природата, пътешествия и йога, за мен това ще бъде достатъчно възнаграждение за всичкия труд, който полагам. БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ, че сте тук!!! Оставете ми коментар от долу от кога ме следите, без значение дали четете само блога ми, гледате видеата ми в YouTube или ме следвате само в Инстаграм. Ще бъде много приятно за мен да науча повече за това какво ви мотивира в това специално кътче!

И такааа, време да преминаваме към звездата на деня, а именно невероятният Веган Чийзкейк с Тиква, с който искам да ви почерпя за всички тези прекрасни неща, които се случват в момента и да ви поканя да си го приготвите, за да празнуваме заедно, макар и виртуално (надявам се, че един ден това ще се случи и на живо!). Този чийзкейк нарекох “Тиквен Пай”, защото вкусът му е точно на тиквен пай, а в същото време текстурата е толкова нежна и кремообразна, че се топи в устата! Днешният ВЕГАН ЧИЙЗКЕЙК “ТИКВЕН ПАЙ” е:
ВЕГАН
БЕЗ ПЕЧЕНЕ
БЕЗ ЗАХАР
БЕЗ МЛЕЧНИ
БЕЗ ГЛУТЕН
С АРОМАТ НА ТИКВА С КАНЕЛА И ОРЕХИ
ЛЕСЕН ЗА ПРИГОТВЯНЕ И ВПЕЧАТЛЯВАЩ
ПЕРФЕКТЕН ЗА ВСЯКАКВИ ПОВОДИ
Направен е от три съвършени слоя, като първият е прекрасна сладка и леко хрупкава основа от фурми, орехи и бадеми с дъх на канела, вторият е фин, кремообразен, ароматен, с вкус на тиква с крема сирене, а третият е кремообразен, сочен, вкусен, топящ се в устата с нежна текстура и аромат на прясно изпечен тиквен пай с орехи и наситен оранжев цвят! Най-отгоре за пълен разкош чийзкейкът е декориран с красиви “сметанови” форми, създадени с помощта на шприц, а кремчето е меко, нежно, гъсто и отново се топи в устата. В основата му са кашу, тофу и кокосова сметана, а ванилията придава перфектният завършек на цялата симфония от вкусове!

Освен, че вкусовете са неописуемо добри, този чийзкейк се приготвя само в блендера, става страшно лесно и единственото, което ще отнеме малко време е престоя във фризера, докато се втвърди всеки слой, преди да бъде поставен следващия, но именно това ви дава възможност да правите други неща докато изчаквате по 1-2 часа между слоевете. И така, ако сте готови и нямате търпение вече да си го приготвите, нека преминаваме към рецептата!
РЕЦЕПТА ЗА ВЕГАН ЧИЙЗКЕЙК “ТИКВЕН ПАЙ”

СЪСТАВКИ
*база:
- 1 чаша орехи
- 1/2 чаша бадеми
- щипка сол
- ванилия
- 1 ч.л. канела
*първи слой:
- 1 чаша предварително накиснато за 1 вечер кашу (150 г)
- 200 г натурално тофу
- 250 г печена обелена тиква
- 1 чаша кокосово мляко от кен
- 1/4 чаша кокосово масло
- 1/4 чаша агаве, суров мед или кленов сироп
- 1 ч.л. ванилова есенция
- щипка сол
- 1 ч.л. канела
*втори слой:
- 1 чаша орехи
- 350 грама печена обелена тиква
- 1/2 чаша кокосово мляко от кен
- 1/4 чаша агаве, суров мед или кленов сироп
- 1 ч.л. ванилова есенция
- щипка сол
- 1 ч.л. канела
*топинг:
- 1 чаша предварително накиснато за 1 вечер кашу (150 г)
- 150 г натурално тофу
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. ванилова есенция
- 1 с.л. агаве, суров мед или кленов сироп
МЕТОД НА ПРИГОТВЯНЕ
*база:
- Поставете ядките в блендер или кухненски робот и разбийте почти до брашно с опция пулс.
- Добавете фурмите и останалите съставки и разбивайте с опция пулс докато се получи лепкава смес.
- Прехвърлете и разстелете с помощта на ръцете си получената база за чийзкейка на дъното на кръгла форма с отделящо дъно или ринг с размери около 22-24 см.
- Приберете във фризера, за да стегне докато приготвите първия слой.
*първи слой:
- Блендирайте всички съставки едновременно в мощен блендер или кухненски робот до пълно хомогенизиране.
- Извадете вече втърдилата се база от фризера и залейте с получения първи слой.
- Приберете във фризера отново поне за 1-2 часа докато стегне напълно.
*втори слой:
- Блендирайте всички съставки едновременно в мощен блендер или кухненски робот до пълно хомогенизиране.
- Извадете формата за чийзкейк с втвърдения вече първи слой от фризера и залейте с получения втори слой. Нанесете равномерно с помощта на силиконова шпатула.
- Приберете във фризера отново поне за 1-2 часа докато стегне напълно.
*топинг:
- Блендирайте всички съставки едновременно в мощен блендер или кухненски робот до пълно хомогенизиране.
- Извадете формата за чийзкейк с стегналия напълно вече чийзкейк от фризера и оформете красиви кремообразни “розички” с помощта на шприц или пош.
- Отново приберете във фризера поне за 2 часа или вечер. Преди консумация извадете поне 30-тина минути по-рано, за да се отпусне леко. Насладете му се по всяко време и споделете с любимите хора! Enjoy!


