Хей, хей, БОХО СЕМЕЙСТВО! Отдавна ви бях обещала рецептата за тази торта, след като ви я показах в стори в Инстаграм и много от вас ме помолиха да я споделя. Моментът настъпи, а понеже преди 3 дни бях рожденичка, нека това е повода да ви почерпя виртуално с нея! Черешки още се намират на пазара, така че, надявам се, не съм закъсняла! Но, побързайте, защото скоро ще са трудни за откриване. Добрата новина е, че ако сте си замразили като мен, може да използвате и замразени черешки за направата й, а също става и с домашно сладко от череши, така че силно се надявам, че няма да бъдете затруднени и ще си я приготвите още днес!

Тази торта е една от най-добрите ми досега. Идеята се роди в главата ми, след като бях поканена на черешобер и имах около 10 кг череши в щайгичка, които бях събрала собственоръчно от градините на мой близък в с. Научен, в близост до Сливен. Чудех се какво да правя с тях, пуснах ви въпросник в сторитата ми в Инстаграм и голяма част от вас предложиха тортичка! Вече бях споделила рецепта за сладолед “Шоколадова Череша”, която можете да откриете тук в моя reels, бях очарована от комбинацията шоколад и свежи череши и реших, че трябва да я пробвам незабавно и под формата на тортичка! Резултатът не разочарова разбира се и бързам днес да го споделя с вас! 🙂

Тази торта е:
⇻ СУРОВА И ВЕГАН
⇻ БЕЗ ЗАХАР
⇻ БЕЗ ГЛУТЕН
⇻ ЛЕКА И КРЕМООБРАЗНА
⇻ БЪРЗА И ЛЕСНА ЗА ПРИГОТВЯНЕ
Ако съм успяла да ви заинтригувам, нека преминаваме към рецептата! 🙂

СУРОВА ВЕГАН ТОРТА “ШОКОЛАДОВА ЧЕРЕША”
Оборудване
- Блендер / Кухненски Робот
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
Блат
- 135 г предварително накиснати бадеми 1 чаша
- 100 г предварително накиснати фурми 1/2 чаша ~ 20 бр.
- 1 с.л. сурово какао на прах
- 1 щипка сол
- 1 с.л. кокосово масло
- 2 с.л. кокосови стърготини 1/4 чаша ~ 20-30 г
Крем
- 200 г предварително накиснато кашу
- 400 г пълномаслено кокосово мляко само твърдата част
- 200 г обезкостени череши може и замразени
- 65 мл разтопено какаово масло 1/4 чаша
- 125 мл кленов сироп 1/2 чаша
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 1 щипка сол
- 2 с.л. сурово какао на прах
Инструкции
Блат
- Блендирайте всички съставки за блата до получаване на лепкава смес.
- Прехвърлете я във форма за торта с отделящо дъно и диаметър 20-22 см.
- Притиснете с помощта на лъжица или пръстите си по дъното и краищата докато се разпредели равномерно и приберете във фризера.
Крем
- Блендирайте всички съставки без какаото.
- Разделете сместа на 2 равни части и изсипете само 1/2 от получения крем в купа и приберете в хладилник.
- Към останалия крем в блендера добавете 2 с.л. какао и блендирайте отново.
- Изсипете получения шоколадов крем върху вече стегналата основа и приберете във фризера поне за 2 часа докато стегне напълно.
- След като шоколадовия слой е напълно втвърден, може да излеете и черешовия крем вурху него.
- Отново приберете във фризера поне за 2 часа докато тортата стегне напълно.
- Извадете 15 мин. преди консумация и декорирайте със свежи или замразени черешки и какаови зърна по желание. Да ви е сладко!


