Хей, хей, Бохо семейство! Преполовихме месеца и новата учебна година стартира! Лятото е към своя край и не мога да повярвам колко бързо мина всичкото това време! За пореден път се убеждавам, че животът тече на много бързи обороти и трябва да се научим да натискаме бутона за пауза от време на време и да се наслаждаваме на малките моменти като това да изпратим детето си за първи или пореден път на училище, да помедитираме сутрин преди всички останали да са се събудили или просто да си приготвим вкусно парфе, с което да се възнаградим за добре свършената работа следобед в компанията на чаша кафе или чай.
Днешното предложение е точно такова! Награда за сетивата, вълшебен вкус без вредни и изкуствени съставки, подходящо за деца и порастнали деца, освен това е изцяло:
ВЕГАН
БЕЗ ЗАХАР
БЕЗ ГЛУТЕН
БЕЗ МЛЕЧНИ
БЕЗ ЯДКИ!
Дами и господа, на вашето внимание – ПРАСКОВЕНО ПАРФЕ, което вътрешно ми идва да нарека “Късно лято”, незнам защо, но може би защото остава по-малко от седмица до края на любимото ми време от годината, а праскови все още се намират на пазара. Така че се възползвайте, докато все още ги има, макар че този десерт би могъл да се приготви с всеки един ваш любим плод, който може да се пасира.
Това парфе е перфектно за вас, ако имате алергия към ядки, тъй като не съдържа нито 1 в цялата рецепта. Знаете, че по принцип повечето сурови и веган десерти се приготвят на основата на много ядки, предимно кашу и бадеми, но в тази рецепта не използваме никакви! Тайната съставка е сгъстяващият агент агар-агар (желиращ агент от растителен произход, създаден изцяло от водорасли), който стяга целия крем, а блатът този път е в комбинация от черници и фурми, вместо ядки и фурми и вкусът му е като най-сладкоро бонбонче, което можете да си похапвате и просто така, но аз ви съветвам да го използвате като блат, защото сладостта му се балансира перфектно от умерено сладкия ароматен крем! Ако вече успях да събудя сетивата ви и да грабна интереса ви, да не губим повече време и да преминаваме директно към рецептата!
РЕЦЕПТА ЗА Прасковено Парфе

СЪСТАВКИ
*за блата:
- 1 и 1/4 чаша фурми* (около 20 фурми)
- 1 чаша бели сушени черници
- 1 ч.л. цейлонска канела
- щипка хималайска сол
*за крема:
- 1 добре узряла праскова
- стръкче свежа мента
- 1 с.л. тапиока
- 1 ч.л. цейлонска канела
- ванилия
- щипка хималайска сол
- 1/3 чаша ксилитол или друг подсладител на прах (еритритол/стевия)
- 1 чаша кокосово мляко на прах (*може да замените с 2 чаши ядково мляко и да пропуснете водата)
- 2 чаши питейна вода
- 1 с.л. агар-агар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Пригответе блата като блендирате всички съставки в мощен кухненски робот или блендер. Ако е необходимо спирайте и разбърквайте от време на време или добавете съвсем малко водичка. Не е проблем и да останат някои по-едри парченца. Прехвърлете във форма за торта с размер до 20 см. и притиснете леко с пръсти, така че хубаво да залепне по дъното. Приберете в хладилника докато приготвяте крема.
- За крема блендирайте всички съставки на крема до хомогенна смес и след това прехвърлете в тенджера. Загрейте сместа на котлон на средна температура и разбърквайте редовно, така че да не загори. След около 10-тина минути кремът трябва да се е сгъстил. Преместете го от котлона и оставете да се охлади за половин час.
- Прехвърлете полученият крем във формата за торта като го изсипете върху вече стегналата основа от фурми и черници. Приберете в хладилника за една вечер или минимум 4 часа.
- След като го извадите на следващия ден можете да отстраните стените внимателно и да декорирате с допълнително праскови, мента, боровинки и други горски плодове. Експериментирайте смело и творете! 🙂 Насладете се на този десерт като го споделите с любимите си хора!



