Люляково-Лимонова Веган Торта

Хей, хей, Бохо семейство! Пролетта е в разгара си, на мен дори ми се струва, че лятото вече е дошло! Природата е магична и будна, птичките пеят навън, всичко се раззеленява, цветята цъфтят, а с тях най-сетне дойде и сезона на любимия ми люляк! Обожавам го! Имам чудесни спомени от детството, когато прибирайки се от село по пътя отбивахме колата, за да може мама да набере букет от безбройните диворастящи люлякови храсти покрай пътя. После цялта къща ухаеше на райски цветен парфюм с дни наред! От тогава и аз не пропускам, дойде ли пролетта, да си набера букет и да върна тези мили спомени. Освен, че обожавам уханието на люляка, наскоро открих, че е ядливо цвете и се вдъхнових подобно на теменужените ми експерименти, да създам нещо уникално и много вкусно с аромата на това райско растение! И знаете ли какво? Ами, получи се! Получи се райска торта, с пухкави блатове с дъх на люляк и лимон! А в комбинация с лимона от градината резултатите са приказни! Кремът е от кашу, кокос, с лимонов аромат и е толкова лек и ефирен, че е чудесно допълнение към тази прелест! Този десерт е изцяло ВЕГАН и БЕЗ ГЛУТЕН, както и абсолютно здравословен! Нямам търпение да ви споделя рецептата!

Но преди това искам да ви споделя, че за пръв път използвах планетарен миксер в собствената си кухня, който ми бе незаменим помощник в приготвянето на тази торта! От BOSCH ми изпратиха да тествам тяхната кухненска машина от серията MUM, а именно MUM5 с 1000 W мощност и останах очарована! Най-много ми хареса факта, че уредът разполага с вградена кухненска везна и таймер, което улеснява процеса толкова много! Определено ще снабдя кухнята си в най-скоро време с това бижу! Можете да гледате видео рецептата в моя Instagram и сами да се уверите колко плавно и лесно се получи всичко с помощта на BOSCH MUM5! А сега, към рецептата за тази прелест!

Люляково-Лимонова Веган Торта

Тази торта е лека, ефирна и елегантно неустоима! Носеща дъха на пролетта, разказваща приказка за настъпващото постепенно лято, тя заслужава да бъде опитана! 🙂
Подготовка 1 hour
ГОТВЕНЕ 30 minutes
ОБЩО 1 hour 30 minutes

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

люлякова захар
  • 100 г кокосова или тръстикова захар
  • 1/2 чаша люлякови цветчета (без зелената част от цветчетата)
инфузирано люляково мляко
  • 120 мл бадемово мляко
  • 1/2 чаша люлякови цветчета (без зелената част от цветчетата)
за тортата
  • 50 г веган масло на стайна температура или само 110 г кокосово масло / зехтин
  • 60 г кокосово масло
  • 120 мл инфузирано люляково мляко
  • 60 мл аквафаба
  • 60 мл прясно изцеден лимонов сок
  • 1-2 с.л. лимонова кора
  • 120 г люлякова захар
  • 1/2 ч.л. ванилова есенция
  • 50 г бадемово брашно
  • 160 г овесено брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
за фростинга
  • 100 г накиснато предварително кашу
  • 1 кенче кокосово мляко само твърдата част
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. лимонова кора
  • 2 с.л. кленов сироп
  • 1/4 ч.л. ванилова есенция

Инструкции
 

люлякова захар
  • В блендер поставете захарта и добре почистените и измити люлякови цветчета и блендирайте с опция пулс за около 30 секунди.
  • Изсипете получената люлякова захар върху лист хартия за печене и оставете да изсъхне напълно.
инфузирано люляково мляко
  • Загрейте млякото в тенджера докато кипне и спрете котлона. Отдръпнете тенджерата от огъня и добавете почистените люлякови цветчета.
  • Колкото по-дълго оставите цветчетата да инфузират горещото мляко, толкова повече ще е ароматно то.
  • Прецедете щом изстине и изтискайте добре всяка капка от цветчетата, за да извлечете максимално аромата.
за тортата
  • Загрейте фурна на 180 градуса.
  • Добавете лимоновия сок към люляковото мляко, за да се получи мътеница.
  • В купа на миксер изсипете аквафабата и започнете да разбивате до получаване на пухкав сняг около 2-3 мин. Прехвърлете в друг съд и приберете в хладилника.
  • В същата купа започнете да разбивате маслото и кокосовото масло заедно с люляковата захар докато се хомогенизират.
  • Добавете на бавна струя получената мътеница от люляковото мляко, последвана от лимоновата кора и ванилия.
  • Започнете да добавяте постепенно брашната, започвайки от бадемовото, после добавете овесеното брашно и бакпулвера и солта.
  • Разбивайте до получаването на хомогенно тесто.
  • Спрете да разбивате и добавете разбитата предварително на сняг аквафаба. Инкорпорирайте я в сместа с помощта на силиконова шпатула.
  • Не бъркайте прекалено дълго, за да може да се запази обема на получената смес.
  • Прехвърлете във форма за печене на торти с отделящо дъно, предварително намазнена и набрашнена или постлана с хартия за печене.
  • Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 20-30 мин.
за фростинга
  • Поставете всички съставки в блендер и блендирайте до пълно хомогенизиране.
  • Приберете получения фростинг в хладилника да стегне за около 30 минути.
  • Когато тортата е изпечена и напълно изстинала може да се намаже с фростинга обилно.
  • Добре е да изчакате тортата да изстине напълно, за да не се разтопи самия фростинг.
  • Отгоре може да декорирате с допълнително люлякови цветчета и малко настъргана лимонова кора. Enjoy!
Keyword български ядливи цветя, веган, веган десерт, веган меню, веган рецепта, веган торта, веган фростинг, вкусни и лесни веган рецепти, здравословен десерт, кашу, лимон, лимонова торта, люляк, люлякова торта, постен десерт, постна храна, постно ястие, пролет, пролетна рецепта, пролетно ястие, рецепта за торта, сезонна храна, сезонни храни, сезонно хранене
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!