Хей, хей, БОХО семейство! В днешния прохладен есенен ден усещам все повече нужда от топла храна, която да създава чувство за комфорт и да стопля душата. След като ви показах как сами можете да си приготвите домашно темпе (повече за темпето можете да прочете тук) в последното видео в YouTube, е време да споделя и рецептата за едно страхотно протеиново веган къри, което ще съм сигурна, че ще ви промени представите за растителната храна. Гледайте цялото видео тук:
Рецепта за Къри с Боб Мунг и Темпе

СЪСТАВКИ
*за марината на темпето:
- 1 см парче пресен джинджифил, настъргано на ситно ренде
- 2 смачкани скилидки чесън
- 1 с.л. соев сос или сос тамари
- 1 с.л. фъстъчено масло
- 1 с.л. вода
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/4 ч.л. лют червен пипер
- 250 г темпе
*за кърито:
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 см парче пресен джинджифил, настъргано на ситно ренде
- 2 смачкани скилидки чесън
- 1 морков, нарязан на ситно
- 1 люта чушка, нарязано на ситно (*може да пропуснете, ако не обичате люто)
- 1/4 сух лют червен пипер
- 1 ч.л. къри
- 1 ч.л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- 1 чаша боб мунг, предварително сварен
- 1 кен кокосово мляко
- 1 чаша вода
- 1 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. тапиока или царевично нишесте
- 1 с.л. лимонов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
*темпето:
- Темпето се нарязва по дължина на парчета с дебелина около 1 см. и се поставя в стъклен съд с капак.
- Всички съставки за марината на темпето се смесват и се изсипват върху парчетата темпа, затваря се съда и се разклаща добре, така че марината да отиде навсякъде и да покрие добре темпето. Прибира се в хладилник поне за 30 мин. или дори за цяла вечер.
- Маринованото темпе се запича в загрята фурна за около 10-15 минути на 200 градуса.
*кърито:
- Лукът, чесънът, джинджифила, моркова, чушката и лютият червен пипер се изсипват в нагорещен тиган, намазнен с 1 с.л. зехтин или кокосово масло и се задушават до омекване.
- Добавя се кокосовото мляко, доматения сок, и всички подправки и се готви около 15 минути, докато зеленчуците са почти напълно сварени и течността се е поизпарила.
- Тапиоката или царевичнотно нищесте се разтваря във водата и се добавя към кърито.
- Свареният боб мунг се изсипва в тигана, заедно с водата. Разбърква се добре и се оставя да ври под капак за още 10 минути.
- Накрая се добавя запеченето темпе, лимоновия сок и се разбърква добре.
- Кърито се сервира с ориз басмати, пълнозърнест или обикновен ориз и се поръсва с пресен магданоз. Enjoy!
