Високопротеиново Къри с Боб Мунг и Темпе | Веган

Хей, хей, БОХО семейство! В днешния прохладен есенен ден усещам все повече нужда от топла храна, която да създава чувство за комфорт и да стопля душата. След като ви показах как сами можете да си приготвите домашно темпе (повече за темпето можете да прочете тук) в последното видео в YouTube, е време да споделя и рецептата за едно страхотно протеиново веган къри, което ще съм сигурна, че ще ви промени представите за растителната храна. Гледайте цялото видео тук:

https://youtu.be/O0YuE_CpfxE

Рецепта за Къри с Боб Мунг и Темпе

СЪСТАВКИ

*за марината на темпето:

  • 1 см парче пресен джинджифил, настъргано на ситно ренде
  • 2 смачкани скилидки чесън
  • 1 с.л. соев сос или сос тамари
  • 1 с.л. фъстъчено масло
  • 1 с.л. вода
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1/4 ч.л. лют червен пипер
  • 250 г темпе

*за кърито:

  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 1 см парче пресен джинджифил, настъргано на ситно ренде
  • 2 смачкани скилидки чесън
  • 1 морков, нарязан на ситно
  • 1 люта чушка, нарязано на ситно (*може да пропуснете, ако не обичате люто)
  • 1/4 сух лют червен пипер
  • 1 ч.л. къри
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 чаша боб мунг, предварително сварен
  • 1 кен кокосово мляко
  • 1 чаша вода
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. тапиока или царевично нишесте
  • 1 с.л. лимонов сок

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

*темпето:

  1. Темпето се нарязва по дължина на парчета с дебелина около 1 см. и се поставя в стъклен съд с капак.
  2. Всички съставки за марината на темпето се смесват и се изсипват върху парчетата темпа, затваря се съда и се разклаща добре, така че марината да отиде навсякъде и да покрие добре темпето. Прибира се в хладилник поне за 30 мин. или дори за цяла вечер.
  3. Маринованото темпе се запича в загрята фурна за около 10-15 минути на 200 градуса.

*кърито:

  1. Лукът, чесънът, джинджифила, моркова, чушката и лютият червен пипер се изсипват в нагорещен тиган, намазнен с 1 с.л. зехтин или кокосово масло и се задушават до омекване.
  2. Добавя се кокосовото мляко, доматения сок, и всички подправки и се готви около 15 минути, докато зеленчуците са почти напълно сварени и течността се е поизпарила.
  3. Тапиоката или царевичнотно нищесте се разтваря във водата и се добавя към кърито.
  4. Свареният боб мунг се изсипва в тигана, заедно с водата. Разбърква се добре и се оставя да ври под капак за още 10 минути.
  5. Накрая се добавя запеченето темпе, лимоновия сок и се разбърква добре.
  6. Кърито се сервира с ориз басмати, пълнозърнест или обикновен ориз и се поръсва с пресен магданоз. Enjoy!
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!