Хей, хей, БОХО СЕМЕЙСТВО! Искате ли да се научите как да приготвяте свои собствени домашни барчета Twix, които са напълно подходящи за вегани? И освен това здравословни?
Представям ви тази рецепта с хрупкава маслена бисквита, полята отгоре с дебел слой леко осолен карамелен сос, напоен с вкусен шоколад, точно като класическия бар Twix. Навремето толкова много ги обичах, но след като започнах да внимавам с какво се храня ги отказах тотално, защото оригиналът е пълен със захар и вредни съставки! А и пакетираните храни като цяло не са за предпочитане. След като станах изцяло веган открих толкова много здравословни рекреации на нездравословни класически вкусотии, но в пъти по-здравословни от оригинала! Ако и вие обичате Twix, но искате да се храните здравословно без да се лишавате от някои свои любими неща, тази рецепта е за вас!
„Twix bar“ е с бисквитена основа. Затова създадох вкусна, лека и ронлива такава, която е идентична с класическата бисквита в оригинала. На всичкото отгре не използвах бяло брашно, за да я направя БЕЗ ГЛУТЕН и в пъти по-ЗДРАВОСЛОВНА, а любимото овесено брашно от MyProtein, което е без глутен!
Следва вкусен карамелен сос. Моят карамелен сос е създаден изцяло от фурми, бадемово масло, което между другото успешно може да замените с фъстъчено или друго по ваш вкус, вода, ванилия и сол. Абсолютно безгреховен! Споделяла съм рецептата за него преди време в Инстаграм reels.
За да завърша барчетата, ги обливам във висококачествен веган шоколад с минимум 80% съдържание какао, но вие може да използвате и млечен веган шоколад, дори и бял, защото самият Twix се предлага и с бяла шоколадова заливка.
Моите “Twix” барчета са:
⇻ ЗДРАВОСЛОВНИ
⇻ БЕЗ ГЛУТЕН
⇻ УЖАСНО ВКУСНИ
⇻ СЛАДКИ И ХРУПКАВИ
⇻ С МНОГО ШОКОЛАД
⇻ ПЕРФЕКТНА КОМПАНИЯ ЗА ВАШЕТО СЛЕДОБЕДНО КАФЕ
⇻ МОЖЕ ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ В ХЛАДИЛНИКА ДО СЕДМИЦА И СА ПЕРФЕКТНИЯТ СНАК ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНЯ
Време ли е за рецепта? Пригответе си ги още днес!

ЗДРАВОСЛОВНИ ВЕГАН БАРЧЕТА “TWIX”
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
бисквитка
- 200 г овесено брашно *без глутен
- 50 г кокосова захар
- 100 г разтопено кокосово масло
- 1/4 ч.л. ванилия екстракт
карамел
- 200 г обезкостени фурми ~20 бр.
- 125 мл вода 1/2 чаша
- 2 с.л. бадемово масло *или друго ядково масло по избор
шоколад
- 150 г разтопен шоколад с 80% какао или друг по избор
Инструкции
бисквитка
- В голяма купа смесете овесеното брашно и кокосовата захар. Разбъркайте и добавете кокосовото масло и ванилия. Разбъркайте добре и с помощта на ръцете си оформете маслено тесто.
- Разстелете полученото тесто на дъното на правоъгълна или квадратна форма за печене с размери 20 х 20 см. Надупчете с помощта на вилица по цялата повърхност.
- Поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за около 20-25 минути до златисто.
- След като се изпече, извадете от фурната и оставете да се охлади напълно.
карамел
- Поставете в блендер или кухненски робот всички съставки за карамела и блендирайте до пълно хомогенизиране.
- Изсипете получения карамелен сос върху вече охладената основа и разпределете равномерно по цялата повърхност с помощта на силиконова шпатула.
- Приберете във фризера поне за 30 минути да стегне добре.
сглобяване
- Извадете заготовката за барчетата от фризера, и нарежете на правоъгълници с ширина около 2-3 см и дължина 10 см приблизително. На мен ми се получиха около 12 броя.
- Потопете всяко барче в разтопения шоколад и оставете върху хартия за печене да се втвърди, след което полейте с допълнително шоколад по желание за декорация и поръсете с малко едра сол.
- Приберете барчетата в хладилник за около 30 минути да стегне шоколада, след което са готови за консумация. Enjoy!


