Кремообразно Ризото от Киноа със спанак и гъби

Хей, хей, БОХО СЕМЕЙСТВО! Нямам търпение да споделя с вас днешната рецепта, която е за нещо още по-кремообразно, вкусно и сочно от ризото, а именно ризото от киноа! Знам, че много хора вярват, че този продукт е прехвален и скъп, но това не е точно така и си има причина да бъде толкова харесван. Киноата е богата на антиоксиданти суперхрана и е много по-подходяща от ориза както за деца, така и за всеки, който иска да се храни по-здравословно. Основната разлика между двете зърнени храни е, че киноата е с по-високо съдържание на белтъчини и мазнини и в пъти по-ниско съдържание на въглехидрати от ориза, което я прави и много по-подходящ избор и за диабетиците. Тя е и сред много малкото растителни култури, които съдържат цялата комбинация от незаменими аминокиселини – нещо, което важи предимно за животинските храни. Напоследък се опитвам да я интегрирам все повече в менюто си и да заменя ориза с нея в почти всяка рецепта, която го позволява и съм повече от доволна от резултатите!

Ето защо все повече експериментирам с този продукт в своите рецепти и от няколко месеца приготвям редовно “ризото” с киноа, вместо с ориз. В моята книга “Здравословно, Вкусно БОХО с Анна” имам също рецепта за кремообразна киноа със сушени домати, която стана любима на всеки, който вече я е опитал. Лесно, бързо и вкусно е, а и здравословно! Днешната рецепта е за кремообразна киноа, в компанията на класическото комбо спанак и гъби, която ще задоволи очакванията и на най-капризните.

Това ястие ще ви отнеме точно 30 минути от начало до край, ще ви засити за часове наред и ще ви накара да си оближете пръстите, гарантирам ви! Освен киноа, спанак и гъби, в соса използваме и бял боб, който набавя допълнително протеини, фибри, желязо, фосфор, калций и още много полезни вещества към останалите богати на нутриенти съставки в това ястие. Кремообразно, ароматно, сочно и толкова вкусно, че ще стане любимо на вас и вашите деца от първа хапка! Ако сте готови, нека преминаваме към рецептата!

Кремообразна Киноа със спанак и гъби

Кремообразно Ризото от Киноа със спанак и гъби

Трябва да опитате тази рецепта! Кремообразно, вкусно и много лесно за приготвяне ястие, което ще ви отнеме само 30 минути от начало до край!
Подготовка 30 mins
ОБЩО 30 mins

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  

за киноата
  • 100 г киноа
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 200 г гъби печурка
  • 30 мл бяло вино или 1 ч.л. мисо паста
за соса
  • 400 г консерва сварен маслен бял боб
  • 3 с.л. кокосова сметана или йогурт
  • 125 мл зеленчуков бульон
  • 3 с.л. хранителна мая
  • 1 с.л. тамари или соев сос
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • шепа пресен копър
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. тапиока

Инструкции
 

  • Киноата се вари в съотношение 1:3 с вода. Добавете я заедно с 3 чаши вода в тенджера , малко сол и я сварете.
  • Накълцайте лука и чесъна на ситно и ги запържете в тиган с малко зехтин до златисто около 4-5 минути.
  • Добавете гъбите и разбъркайте, оставете да се готвят около 10 минути.
  • През това време прибавете всички съставки за соса в блендер и разбийте до гладкост.
  • Изсипете соса към омекналите вече гъби и лук. Добавете и сварената киноа и намалете котлона. Разбърквайте непрестанно докато се сгъсти и при необходимост добавете още зеленчуков бульон. Когато получите желаната гъстота отдръпнете от котлона.
  • Накрая поръсете с малко пресен лук и сервирайте ястието топло.
Keyword бял боб, веган, веган вечеря, веган меню, веган обяд, веган основно ястие, веган рецепта, веган солени ястия, веган ястие, вегански манджи, гъби, зеленчуков бульон, киноа, кокосов йогурт, лесни веган рецепти, печурки, ризото, спанак, хранителна мая
Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Recipe Rating




Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!