Хей, хей, БОХО СЕМЕЙСТВО! Нямам търпение да споделя с вас днешната рецепта, която е за нещо още по-кремообразно, вкусно и сочно от ризото, а именно ризото от киноа! Знам, че много хора вярват, че този продукт е прехвален и скъп, но това не е точно така и си има причина да бъде толкова харесван. Киноата е богата на антиоксиданти суперхрана и е много по-подходяща от ориза както за деца, така и за всеки, който иска да се храни по-здравословно. Основната разлика между двете зърнени храни е, че киноата е с по-високо съдържание на белтъчини и мазнини и в пъти по-ниско съдържание на въглехидрати от ориза, което я прави и много по-подходящ избор и за диабетиците. Тя е и сред много малкото растителни култури, които съдържат цялата комбинация от незаменими аминокиселини – нещо, което важи предимно за животинските храни. Напоследък се опитвам да я интегрирам все повече в менюто си и да заменя ориза с нея в почти всяка рецепта, която го позволява и съм повече от доволна от резултатите!

Ето защо все повече експериментирам с този продукт в своите рецепти и от няколко месеца приготвям редовно “ризото” с киноа, вместо с ориз. В моята книга “Здравословно, Вкусно БОХО с Анна” имам също рецепта за кремообразна киноа със сушени домати, която стана любима на всеки, който вече я е опитал. Лесно, бързо и вкусно е, а и здравословно! Днешната рецепта е за кремообразна киноа, в компанията на класическото комбо спанак и гъби, която ще задоволи очакванията и на най-капризните.

Това ястие ще ви отнеме точно 30 минути от начало до край, ще ви засити за часове наред и ще ви накара да си оближете пръстите, гарантирам ви! Освен киноа, спанак и гъби, в соса използваме и бял боб, който набавя допълнително протеини, фибри, желязо, фосфор, калций и още много полезни вещества към останалите богати на нутриенти съставки в това ястие. Кремообразно, ароматно, сочно и толкова вкусно, че ще стане любимо на вас и вашите деца от първа хапка! Ако сте готови, нека преминаваме към рецептата!
Кремообразна Киноа със спанак и гъби

Кремообразно Ризото от Киноа със спанак и гъби
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за киноата
- 100 г киноа
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 200 г гъби печурка
- 30 мл бяло вино или 1 ч.л. мисо паста
за соса
- 400 г консерва сварен маслен бял боб
- 3 с.л. кокосова сметана или йогурт
- 125 мл зеленчуков бульон
- 3 с.л. хранителна мая
- 1 с.л. тамари или соев сос
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/4 ч.л. черен пипер
- шепа пресен копър
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. зехтин
- 1 с.л. тапиока
Инструкции
- Киноата се вари в съотношение 1:3 с вода. Добавете я заедно с 3 чаши вода в тенджера , малко сол и я сварете.
- Накълцайте лука и чесъна на ситно и ги запържете в тиган с малко зехтин до златисто около 4-5 минути.
- Добавете гъбите и разбъркайте, оставете да се готвят около 10 минути.
- През това време прибавете всички съставки за соса в блендер и разбийте до гладкост.
- Изсипете соса към омекналите вече гъби и лук. Добавете и сварената киноа и намалете котлона. Разбърквайте непрестанно докато се сгъсти и при необходимост добавете още зеленчуков бульон. Когато получите желаната гъстота отдръпнете от котлона.
- Накрая поръсете с малко пресен лук и сервирайте ястието топло.

