Здравейте, прекрасно БОХО СЕМЕЙСТВО! Отдавна не ми е оставало време да се включа тук с готина рецепта, но ето че най-сетне успявам! Доста неща се случиха този месец, сред които и най-голямото ми вълнение, за което нямам търпение да ви споделя! Моята Е-Книга №2 “#ВЕГАНПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: Наръчник за начинаещи в растителното хранене” е вече факт! В нея ще откриете цели 63 ЗДРАВОСЛОВНИ ВЕГАН РЕЦЕПТИ + 7-ДНЕВНО ВЕГАН МЕНЮ, но това което я прави специална е, че тя всъщност е и чудесен наръчник, с над 20 стр. полезна информация за начинаещите в здравословното растително хранене. В нея съм събрала на едно място най-любимите ми лесни веган рецепти, които обожавам да приготвям всеки ден и тя е естественото продължение на вече започнатата от мен инициатива да ви помагам да разнообразявате менюто си с повече растителна храна и сами да се уверите колко лесно и достъпно е това. Включете се във веган предизвикателството без значение кога! Този наръчник ще ви бъде чудесен помощник по време на това приключение! Експериментирайте смело в кунята и се радвайте на нови вкусове и комбинации всеки ден, за да бъдете по-здрави и да се чувствате прекрасно! Повече от щастлива съм да споделя, че вече може да я закупите от сайта ми тук!
Есента настъпва бавно, но сигурно, което ме вдъхновява да ескпериментирам все повече с най-различни вкусотии в своята кухня и все по-малко да мисля за плаж и почивки. Не знам само аз ли съм, но ми се стори, че това лято продължи по-дълго от миналото, което е супер готино и съм благодарна за безбройните слънчеви дни! Навлизаме в сезона на тиквата и аз съм напълно готова за това, но преди да премина към рецептите с тиква, ми се иска да отделя един специален блог пост на чиа пудинга. Понякога ми се струва, че не е достатъчно оценен и често, дори аз, предпочитам да си приготвя овесена каша вместо чиа пудинг. Но знаете ли всъщност колко полезни са чиа семената? Освен това са чудесен избор не само за закуска, а и за десерт и следобедна закуска. Те съдържат 13 грама въглехидрати, от които обаче 11 грама са фибри (уау!), което означава, че те не се превръщат в глюкоза, както е при простите въглехидрати, намиращи се в тестените изделия например. А цели 4 грама в 100 г чиа семена, са чист протеин. Да не говорим колко богати са на полезни мазнини и омега 3 мастни киселини, които са есенциални за организма ни. С две думи: заслужава си да ги включите в ежедневното си меню. Ето защо днес ви предлагам един по-интересен пудинг, а не просто скучен чиа пудинг.

Този чиа пудинг с вкус на тирамису може да се нарече неповторим десерт, който бихте могли да хапвате на закуска или следобедна закуска. Тези 3 супени лъжици чиа семена, които сa в основата му ще ви заситят и ще дадат на тялото ви 1/2 от дневния прием на фибри за жени и 1/3 от дневния прием на фибри за мъже. Със съдържание от 12,5 г фибри и 6 г протеин и 11 грама мазнини, тези 3 супени лъжици чиа семена ще ви държат сити от сутринта до обяд или от следобед до вечерта! Да не говорим и за това колко много полезни минерали и витамини се съдържат в тях като калций, желязо, витамин А и Ц. Стига толкова за хранителните стойности на тази супер храна. Време е да поговорим за вкуса и текстурата на този десерт.
Тирамисуто ми е любимо под всякаква форма и не случайно съм го приготвяла в оригиналния му вариант, само че веган (скоро ще има рецепта и за това), под формата сурова торта, овесена каша, дори съм експериментирала и съм приготвяла матчамису овесена каша и матчамису десерт. Днешната рецепта е отново веган и здравословна, вдъхновена от вкусовете на популярния италиански десерт. С кремообразната си текстура с вкус на кафе и нежния маскарпоне крем, който е заменен от домашен кокосов йогурт, тази вкусотия е безгреховно изкушение, което можете да си похапвате и всеки ден! Този чиа пудинг е:
↠ ЗДРАВОСЛОВЕН
↠ БЕЗ ЗАХАР
↠ БЕЗ МЛЕЧНИ
↠ БЕЗ ГЛУТЕН
↠ ГОТОВ ЗА НУЛА ВРЕМЕ
↠ ПЕРФЕКТНИЯТ ДЕСЕРТ ЗА ЗАКУСКА
↠ ПЪЛЕН С ФИБРИ, ПРОТЕИН, ПОЛЕЗНИ МАЗНИНИ И ОМЕГА 3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ
Ако вече съм ви изкушила достатъчно, нека да преминаваме към рецептата. С нетърпение ще очаквам да видя вашите интерпретации, ако решите да я опитате! Не забравяйте да ме тагнете в Инстаграм и да използвате #веганпредизвикателство , за да я открия и споделя по-лесно! 🙂
Рецепта за ЧИА ПУДИНГ ТИРАМИСУ

ЧИА ПУДИНГ ТИРАМИСУ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за чиа пудинга
- 3 с.л. чиа семена аз използвам тези на MyProtein, тъй като набъбват най-бързо и са чудесно качество
- 6 с.л. вода
- 1 късо еспресо около 20 мл
- 1/2 чаша бадемово мляко 125 мл
- 1 с.л. кленов сироп или агаве
- 1/4 ч.л. ванилова есенция
за маскарпонето
- 50 г кокосов йогурт може и от кашу или соев йогурт
- 1 с.л. кленов сироп или агаве
- 1/4 ч.л. ванилова есенция
топинг
- 1 ч.л. сурово какао на прах аз използвам това на MyProtein, защото качеството е чудесно
Инструкции
за чиа пудинга
- В купичка смесете чиа семената и водата. Разбъркайте с вилица и оставете да набъбнат около 15 минути.
- След това прехвърлете в друг съд и смесете набъбналите чиа семена с всички останали съставки за чиа пудинга. Разбъркайте добре отново с вилица и приберете в хладилник за 2-3 часа.
за маскарпонето
- Разбъркайте всички съставки за "маскарпонето" и приберете в хладилника.
сглобяване
- Време е за най-забавната част! Започнете да сглобявате вашето "тирамису" като в красива чашка започнете с поставянето на 1/2 от чиа пудинга на дъното с помощта на лъжица. Добавете 1/2 от "маскарпонето" и поръсете обилно с какаото с помощта на ситна цедка. Повторете и създайте и втория слой. Завършете отново с обилно поръсване на какао.
- Консумирайте на момента или приберете в хладилник и съхранявайте до 2 дни. Enjoy! 🙂
Бележки

