Морковена Кокосва Торта | Веган | Без Захар | *Без Глутен

Хей, хей, БОХО СЕМЕЙСТВО! Не мога да повярвам, че пиша първия си пост за тази година чак сега! Ами ЧЕСТИТА 2021-ва тогава, да си кажа! Бъдете здрави, все така прекрасни и най-вече нека новата година ви донесе много ЩАСТИЕ, СПОКОЙСТВИЕ и МИР в душите, а и не само!

Днес съм ви подготвила една страхотна рецепта, която ви бях обещала още от самото начало на месеца. Тя е за божествено вкусна, непретенциозна морковено-кокосова тортичка с пухкави блатчета и страхотен нежен лимоново-ванилов крем! Няма да повярвате, че е веган, обещавам ви! Даже ви подканвам да я приготвите за някой, който не е веган и да изчакате реакцията му, след като му съобщите новината!

Тази Морковена Кокосова Торта съчетава най-приятните вкусове и текстури в едно! Докато печете блатовете в дома ви ще мирише райско, а семейството ви ще се облизва в очакване на крайния резултат! Тортата е подходяща, както за празници, така и за уикенда! Тя е:

С ПУХКАВИ БЛАТОВЕ

СОЧНА И НЕУСТОИМА

ЗДРАВОСЛОВНА

БЕЗ ЗАХАР

БЕЗ МЛЕЧНИ

БЕЗ ГЛУТЕН

ЛЕСНА ЗА НАПРАВА

Ето тук можете да гледате видео рецептата, която качих в YouTube, за да се уверите колко лесно и бързо се приготвя:

И така, да не губим повече време, а да се захващаме с тортата, какво ще кажете? Ето я и рецептата:

РЕЦЕПТА ЗА ВЕГАН МОРКОВЕНА КОКОСОВА ТОРТА

СЪСТАВКИ

*за блата

(сухи съставки)

(мокри съставки)

  • 150 грама (1 чаша) суров мед / агаве или кленов сироп
  • 320 мл (1 и 1/3 чаша) бадемово мляко
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 250 грама (2 чаши) настъргани моркови

*за крема

  • 60 мл (1/4 чаша) царевично нишесте
  • 60 мл (1/4 чаша) вода
  • 480 мл (2 чаши) соево мляко
  • 60 г (4 супени лъжици) стевиола / еритритол или друг подсладител
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • кората от 1/2 лимон (~2 с.л.)
  • 1 ч.л. ванилова есенция

*за кокосовата сметана

  • 400 мл кенче кокосово мляко
  • 50 грама стевия на прах
  • ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

*за блата

  1. Загрейте фурна на 175 градуса Целзий и си пригответе три еднакви форми за печене на блатовете. Постелете хартия за печене на дъното на всяка, като оформите кръг с помощта на дъното и после изрежете с ножица. Намазнете допълнително и дъното, и страните с кокосово масло.
  2. Претеглете празна голяма купа с помощта на везна. В нея смесете всички сухи съставки без орехите и разбъркайте добре.
  3. В отделен по-малък съд смесете всички мокри съставки без морковите, след което ги добавете към сухите, като направите кладенче по средата за по-лесно смесване. Разбъркайте хубаво с помощта на шпатула.
  4. Накрая добавете и морковите и орехите и отново разбъркайте добре.
  5. Претеглете голямата купа със сместа. Извадете теглото на самата купа, която претеглихте още в началото и разделете получената стойност на 3. Това е грамажа за всеки блат, който трябва да прехвърлите в 3-те предварително подготвени форми. *Може да ползвате и само 1 или 2 форми, като печете един след друг блатовете. Важно е количеството от сместа да е еднакво за всеки блат.
  6. Печете за около 15-20 минути до златисто, или докато клечка излезе суха. Проверявайте на всеки 5 минути след 12-тата минута.
  7. Готовите блатове оставете да изстинат напълно някъде на хладно.

*за крема

  1. За крема си пригответе малка тенджерка, която да поставите на котлона.
  2. Изсипете соевото мляко, ванилията и стевиолата, разбъркайте добре и изчакайте да се затопли.
  3. През това време смесете нишестето с водата и добавете внимателно към затопленото мляко в тенджерата, като разбърквате непрестанно. Накрая добавете и лимоновия сок и кора и отново бъркайте докато се сгъсти за около 5-10 минути.
  4. Прехвърлете в широка тава, постлана с хартия за печене, за да изстине по-бързо.
  5. Отделете само твърдата част от кенче с кокосово мляко, което е стояло минимум 2 часа или вечер в хладилника и започнете да биете с миксер. Добавете ванилията и стевията на прах (или друг прахообразен подсладител по избор). Разбийте докато получите прекрасна кокосова сметана около 2-3 минути.
  6. След като ванилово-лимоновият крем изстине добавете към кокосовата сметана и разбийте с миксер докато се получи еднородна кремообразна смес.
  7. Прехвърлете получения кокосово-ванилов крем в пош с широк накрайник.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА

  1. Започнете да сглобявате тортата като поставите един блат в чиния и покриете с обилно количество от крема, после втория блат, отново крем и накрая третия блат и останалата част от крема отгоре, както и по стените на тортата, но си запазете малко и за декорацията. Помогнете си с нож като разнесете навсякъде от крема.
  2. Накрая оформете с друг накрайник на поша красиви розички отгоре и отстрани на тортата.
  3. По желание може да забиете морковчета, които предварително сте обелили и запазите част от листенцата им. Добавете и малко кокосови парченца от свеж кокос по желание. Войла! Насладете се на тази приказна торта в компанията на любими хора!

Надявам се, че тази рецепта ви е харесала! Ако е така, моля оставете ми коментар! А ако решите да я опитате, не забравяйте да споделите с мен вашите творения! Желая ви страхотен ден и приятно готвене! Ще се видим много скоро с нова рецепта!

Follow:
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!