Внимание, внимание! Затегнете коланите добре, защото днешната рецепта ще ви изстреля право в Космоса! Ако и вие като мен сте фенове на вечната класика “Сникърс”, позната от барчето, което съществува от както се помня, съчетаващо вкуса на сладък шоколад, със солен карамел и приятно хрупкави фъстъци, то днешното предлоцение е точно за вас! Любима комбинация, любими вкусове от деството, но слава богу благодарение на огромното разнообразие от качествени продукти на пазара в наши дни е напълно възможно да си приготвим и здравословна версия на тези барчета, дори и изцяло веган! Но, за да е още по-голяма идилията, реших да създам не просто барчета, а цяла торта, с която да се пренеса в рая и да взема с мен всеки, които я опита, макар и за миг!

Ако и вие сте фенове на тези вкусове, но търсите здравословна и веган алтернатива, то тази торта е точно за вас и ви обещавам, че няма да останете разочаровани! Приготвя се за 20-тина минути, изчаква се още 30-тина минути да стегне и за по-малко от час имате истинско блаженство, с което да се поглезите, както и да зарадвате всеки, който обичате! Тази торта е:
⇻ ВЕГАН
⇻ БЕЗ МЛЕЧНИ
⇻ БЕЗ ГЛУТЕН
⇻ БЕЗ ЗАХАР
⇻ ЛЕСНА И БЪРЗА ЗА ПРИГОТВЯНЕ
⇻ НАЙ-ВКУСНОТО НЕЩО, КОЕТО СТЕ ОПИТВАЛИ!
Затова нека не се бавим повече, а да преминем към рецептата, какво ще кажете?

РЕЦЕПТА ЗА ВЕГАН ТОРТА “СНИКЪРС”
СЪСТАВКИ
*за блата
- 1 (100 г) чаша овесени ядки без глутен
- 1/2 (50 г) чаша овесено брашно без глутен
- 1/2 (100 г) чаша фъстъчено масло
- 2 с.л. сироп от агаве / мед / кленов сироп
- щипка сол
*за карамеления слой
- 15 обезкостени фурми
- 5 с.л. вряла вода
- щипка сол
- 1 с.л. сироп от агаве
- ванилова есенция
- 50 г белени фъстъци
- 1/3 (70 г) чаша фъстъчено масло
*за шоколадовия кувертюр
- 100 неподсладена шоколадова паста
- 1/4 чаша кокосова захар
- 1/2 (125 мл) чаша кокосово мляко от кен
*за декорация
- допълнително сол
- допълнително фъстъци
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
*за блата
- Всички съставки се смесват в средно голяма купа и започва да се оформя тесто с помощта на ръцете.
- Прехвърля се в кръгла форма за торта с отделящо дъно с диаметър 18-20 см. и се притиска по дъното с помощта на пръстите.
- Прибира се в хладилник да стяга докато се приготвят останалите компоненти на десерта.
*за карамеления слой
- Обезкостените фурми се заливат за 10-15 минути с врялата вода, след което се намачкват с помощта на вилица.
- Добавя се солта и сиропът от агаве, след което се разбърква много добре.
- Полученият карамелен слой се разстила върху охладения вече блат на тортата и се прибира във фризер.
*за шоколадовия кувертюр
- Шоколадовата паста се разтапя на водна баня, добавя се кокосовата захар и се разбърква добре. Премахва се от огъня и към нея се добавя кокосовото мляко. Разбърква се добре докато се получи гладък шоколадов кувертюр.
- Леко охладеният шоколадов кувертюр се изсипва внимателно върху останалите слоеве на тортата във формата. Накрая се поръсва с допълнително фъстъци и малко сол по желание и се прибира във фризера за 30 минути докато стегне напълно, след което е готова за консумация. Enjoy!

