9 Йога Пози, Които Незабавно Ще Ви Накарат Да Се Почувствате По-Добре

Не случайно толкова много хора по света ежедневно практикуват йога и тя набира популярност все повече, особено в тези времена на изпитания, в които се намираме. От както открих ползите на това велико източно изкуство преди повече от 5 години, не минава и ден без да изпълня сутрешната или вечерната си практика и никога не съм се чувствала по-добре физически и психически.

Практикуването на йога има ефект не само върху тялото, но и върху ума и душата. ⁣Повятвайте ми, необходими са ви не повече от 15-20 минути, за да усетите моменталния ефект от асаните, чрез които тялото ви се освобождава от събраното напрежение, а дълбокото дишане, сихронизирано с движенията допринася за още по-бързото изчистване на съзнанието от всичко негативно, било то лош спомен, насъбрано напрежение от изминалия ден, негативно влияние, неприятни думи, които са се запазили в съзнанието ви, стрес, тревожност или друго.

Днес бих искала да споделя с вас моите любими 9 йога пози, които прилагам почти всеки ден, за да се почувствам по-добре в моментите, които изпитвам нужда да се изключа, да избягам от реалността и да направя нещо добро за себе си, като си позволя да не мисля за нищо друго освен за дълбото дишане и да си визуализирам как негативната енергия, натрупана в тялото ми или болката, която се е формирала от часовете работа, прекарани пред компютъра, ме напускат като черен дим, който се извисява високо в облаците. Ако имате само 10-15 минути на разположение ви каня да ги опитате и вие!

По време на практиката се опитайте да задържате всяка поза между 30 секунди и минута, като повтаряте от всяка страна. Не забравяйте да изключите съзнанието си от всичко, да забравите за всички задачи, които сте приключили или с които тепърва предстои да се захванете през деня. Просто бъдете тук и сега, отпуснете се и дишайте дълбоко. Синхронизирайте дишането с движенията като броите от 1 до 4 бавно при всяко вдишване и обратно, от 4 до 1 при всяко издишване. Ако сте готови, грабнете йога постелката и да започваме.

1. ПРОТЯГАНЕ ВСТРАНИ ОТ ЛЕСНА ПОЗА СУКАСАНА

От седнало положение с кръстосани пред тялото крака поставете длан на постелката от едната страна и протегнете горната ръка като хубаво извиете тялото нагоре и се опитайте да отворите гръдния кош колкото се може повече, стремейки се да погледнете към тавана. Дишайте дълбоко и с всяко издишване се опитвайте да протегнете горната ръка колкото се може повече настрани далеч от тялото и ако е възможно поставете лакът на земята. Стремете се да не отлепяте дупето от земята. Задръжте поне 30 секунди и повторете от другата страна. Поза Parsva Sukhasana разтяга таза и горната част на тялото встрани и ви помага да освободите напрежението в раменете.

2. ПОЗА КРАВА-КОТКА

Започнете позата, заставайки на 4 крака в колянна опора, като краката са разтворени на ширината на раменете. Вдишайте и отпуснете стомаха, след което извийте възможно най-много гърба надолу и погледнете нагоре. Главата е изправена, брадичката е високо и далеч от гърдите, а опашката и дупето са вирнати нагоре. Бройте до 4 бавно докато изпълнявате тази асана и я задръжте 1-2 секунди когато стигнете върха, след което издишайте и заоблете гърба, сочейки с главата надолу към пода, а ръцете са изпънати максималко в лакти. Този път бройте от 4 до 1 докато изпълнявате позата, задържайки 1-2 секудни щом достигнете до 1. Повтирете няколко пъти всичко за общо около минута. Тази поза разтяга врата, гърба, кръста, гръдния кош и коремната стена като прави нежен масаж на коремните органи.⁣

3. КУЧЕ ГЛЕДАЩО НАДОЛУ

Застанете в колянна опора на длани и колене. Коленете са точно под тазобедрените стави, бедрата са перпендикулярни на пода, дланите са под раменете. Пръстите на краката са здраво стъпили на земята, натискаме с дланите, издишаме и повдигаме коленете от земята. Стягаме корема и насочваме опашната кост към петите. Добре е да започнем позата с леко сгънати колене, за да щадим кръста, след което с течение на времето се стремим петите да достигнат земята. Раменете са разтворени, далече от ушите, дланите са на ширината на раменете, а стъпалата са на ширината на таза.⁣ Adho mukha svanasana е една от най-често практикуваните пози в йога и разтяга цялото тяло с фокус на раменете, лактите и китките, гръдния кош, кръста, седалището, бедрата, коленете, прасците и глезените. Дава сила на ръцете и краката и тонизира тялото. Намалява стреса, умората, тревожността, депресията. Облекчава симптомите на безсъние, менструален дискомфорт, високо кръвно налягане, астма, остеопороза и др. ⁣⁣⁣⁣

4. Поза Полушпагат

Започнете с обърнато надолу куче, като дланите са поставени здраво на земята, а бедрата са повдигнати високо и назад. Вдишайте дълбоко, сгънете коленете и повдигнете петите, издишайте и пристъпете с единия крак напред между ръцете си. Поставете коляното на задния крак на земята.⁣
Вдишайте и започнете да изправяте предния крак, колкото можете и дръжте бедрата в права линия. Вдишайте, издължавайки гръбнака и като издишате, започнете да се накланяте към изпънатия крак, стремейки се да поставите глава колкото се може по-близо до коляното. Дишайте дълбоко и се опитайте да останете в позата поне 30 секунди, като с всяко издишване спускате гърдите все по-ниско. За да излезете от поза, поставете пръстите на изпънатия крак на земята като отново сгънете коляното, избутвайки таза напред и преминавайки в поза нисък напад, след което се върнете обратно в поза куче, гледащо надолу. Направете от 3 до 5 дълбоки вдишвания и издишвания. Повторете позата и от другата страна, когато сте готови. Поза Ardha Hanumanasana разтяга таза, подбедриците, прасците и кръста. Също така облекчава ишиасната болка.

5. Поза Мост

Легнете по гръб, с ръце плътно до тялото и длани обърнати надолу и крака свити и стъпили с ходилата на земята. Вдишайте дълбоко и повдигнете бедрата си така, че от врата до коленете ви да сте в права линия. Задръжте поне минута или от 5 до 10 дълбоки и продължителни вдишвания. Поза Сету Бандхасана (Setu Bandhasana) разтяга гръбначния стълб, врата и гръдния кош като в същото време стимулира дейността на щитовидната жлеза, белите дробове, сърцето и коремните органи. Успокоява ума, намалява депресивността, тревожността и усещането за хронична умора.

6. Поза Гълъб от Легнало Положение

От легнало по гръб положение вдигнете ходилото на единия крак като сгънете в коляно и придърпате към гърдите си. Обгърнете с длани крака като кръстосате пръсти зад коляното, а другия крак поставите сгънат в коляното на около 45 градусов ъгъл върху него. Ходилото на горният крак е в контрашпиц точно под коляното на долния, който сте обгърнали с длани. Вдишайте дълбоко и придърпайте колкото се може по-близо краката към гърдите си докато издишвате. Главата, врата и раменете са отпуснати на земята. Задръжте 1 минута в позата и повторете от другата страна. Поза Supta Kapotasana освобождава напрежението в кръста, бедрата и тазобедрените стави, отваря бедрата и намалява симптомите на ишиас. Също така подобрява храносмилането.

7. НАКЛОН НАПРЕД С ШИРОКО РАЗТВОРЕНИ КРАКА

От изправена позиция разтворете краката си максимално широко и започнете да накланяте горната част на тялото напред и надолу като държите кръста изправен. Издишaйтe и пoддъpжaйтe дължинaтa нa пpeднaтa чacт нa тopca. Haвeдeтe тopca нaпpeд oт бeдpeнитe cтaви. Koгaтo тopca ви зacтaнe ycпopeднo нa пoдa cлoжeтe пpъcтитe нa pъĸaтa cи нa пoдa, тoчнo пoд paмeнeтe.⁣ Ако сте по-гъвкави най-вероятно ще може да поставите лакти и глава на земята. Ако желаете може да обгърнете глезените с длани и да придърпате тялото си още по-близо към центъра. Дишайте дълбоко и останете в позата поне 30 секунди. След което бавно изправете тялото като сгънете леко колене и стягате глутеуса и бедрата по време на изправянето, което трябва да се случи бавно и плавно. Поза Prasarita Padottanasana разтяга бедрата и гръбначния стълб, намалява болката в областта на гърба, подобрява функциите на коремните органи и успокоява ума.⁣

8. Поза Дете

Седнете на колене, след това спуснете главата си на пода с ръце, протегнати напред или поставени отстрани.⁣ Можете да изпълните позата както с широко разтворени, така и със събрани колене. Опитайте и двата варианта и открийте по-подходящия за вас. Останете 1-2 минути в позата. Поза Balasana е една от най-добрите асани за облекчаване на стреса или напрежението, разтяга бедрата, кръста, помага при безсъние и също е много полезна за храносмилането.⁣

9. Лежаща поза Пеперуда

Заемете легнало по гръб положение с поставени ходила на земята и колене сочещи към тавана. Съберете ходила едно към дръго, като ги обърнете встрани и бавно започнете да спускате бедрата в противоположна посока към двете страни на постелката като ги отваряте широко. Ръцете са отпуснати встрани от тялото или са в юмрюк под коленете, служейки им за опора. Отпуснете таза, гръбнака е издължен като в долната си част е леко отделен от пода. Раменете са отпуснати далеч от ушите, брадичка сочи към небето, челото е отпуснато. Вдишвайте и издишвайте бавно всяко напрежение. Позволете си да не мислите за нищо друго в този момент и се отпуснете максимално. Останете в тази поза поне 2 минути или за около 20-30 вдишвания и издишвания. Поза Супта Бадха Конасана (Supta Baddha Konasana) подобрява кръвообращението в областта на кръста, повишава подвижността на тазобедрените стави и разтяга вътрешната част на бедрата, като в същото време спомага за храносмилането и успокоява нервната система.

Можете да опитате всички пози в посочената последователност или да си изберете някои, които ви допадат най-много и да повтаряте колкото се може по-често или когато изпитате нужда. Не забравяйте да дишате дълбоко и да задържате в позите колкото се може повече време. Надявам се, че ще ги опитате и ще усетите позитивният ефект от всяка една асана!

Удобство и свобода на движението по време на йога практика

За максимално удобство по време на практика облеклото също е от голямо значение. Ето защо аз съм влюбена в цялата колекция за йога на Astratex и на всички снимки съм облечена с любимия ми и страшно удобен спортен клин Irbis и прекрасното спортно бюстие CHAMPION The Freedom, които са чудесна комбинация и ми позволяват максимална свобода на движението, а красивата ми мекичка розова постелка за йога е най-удобният и мекичък мат, който съм имала и предпазва коленете толкова добре, заради дебелината от цели 0,6 см.

От Astratex бяха изключително любезни да предоставят код за отстъпка за всичките ми последователи: ANNA10 , който важи до 31.07.2020 и е за цялата покупка, дори и да включва вече намалени продукти. След като ги тествах и на открито, гарантирам, че тези продукти са не само красиви, но и висококачествени и удобни и ги препоръчвам с две ръце!

*Благодаря на Astratex, които спонсорираха тази публикация и ми изпратиха прекрасните си продукти, за да ги тествам! За да разгледате цялата им колекция йога продукти кликнете тук. За да поръчате същия клин, бюстие и постелка, просто кликнете тук, тук и тук.

Благодаря ви, че сте тук!

Любов и светлина,

Анна

Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!