Здравейте, прекрасни слънчеви хора! Отново ви се включвам с кулинарен пост, защото искам да ви докажа за пореден път, че да се поддържа веган диета е много лесно. След известно експериментиране няколко седмици подред ми се получи страхотна база за мъфини, с която приготвих цели 3 различни вида! Станаха изключително вкусни, приготвих ги за нула време и се изядоха за по-малко от седмица – цели 48 мъфина! Най-хубавото е, че с тази основа можете да развихрите въображението си и да експериментирате с различните вкусовете.
Аз избрах да приготвя следните видове – любимите ми бананово-шоколадови мъфини с фъстъчено масло, малиново-лимонови и разбира се, класически шоколадови мъфини! Получиха се без грешка и с радост ги споделих с любимите хора у дома!
Тези рецепти изготвих специално за колаборацията ни с талантливата Йони от Healthy With Yoni, която ме покани да предложа интересна рецепта по моя идея, която тя самата да приготви и сподели в своя Инстаграм профил. След като ги опита, тя самата ми сподели, че: “Станаха страхотни на вкус!”. А ето ги и нейните прекрасни мъфинчета:
Можете да я последвате в Инстаграм и Фейсбук . Не пропускайте да посетите блога й, пълен със страхотни рецепти и ЗДРАВОСЛОВНИ изкушения! Благодаря ти, мила Йони за страхотната идея и поканата за тази прекрасна колаборация! А сега към рецептата:
ОСНОВНИ СЪСТАВКИ ЗА ТРИТЕ ВИДА:
МОКРИ СЪСТАВКИ:
- 500 мл бадемово мляко
- 1 ч.л. ябълков оцет
Ябълковия оцет се добавя към бадемовото мляко, разбърква се и се оставя настрана за 5-10 минути.
СУХИ СЪСТАВКИ:
- 1 ч.чаша пълнозърнесто брашно
- 2 ч. чаши лимецово брашно
- 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
Всички сухи съставки се смесват в голяма купа.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ:
- 3 фалшиви яйца
Приготвят се като се разбъркат 3 с.л. натрошено ленено семе с 7-8 с.л. вода и се оставят настрана да набъбнат за 10 минути.
БАНАНОВО-ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО:
- 2 много добре узрели банана, намачкани
- 1 “фалшиво” яйце
- 4 с.л. кокосово масло
- 6 с.л. кленов сироп или агаве
- 1/3 от мокрите съставки /около 3/4 ч.чаша/
- 50 г фъстъчено масло
- 1/3 от брашняната смес /1 ч.чаша/
- 80 г натурален шоколад натрошен на парченца

МАЛИНОВО-ЛИМОНОВИ МЪФИНИ:
- 1/3 от мокрите съставки /около 3/4 ч.чаша/
- 1 фалшиво яйце
- 2 с.л. лимонов сок
- кората от 1/2 лимон
- 6 с.л. кленов сироп или агаве
- 4 с.л. кокосово масло
- 1/3 от брашняната смес /1 ч.чаша/
- 1 чаша замразени малини

ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ:
- 1 много добре узрял банан, намачкан
- 1 фалшиво яйце
- 50 г фъстъчено масло
- 150 г кокосова захар
- 1/3 от мокрите съставки /около 3/4 ч.чаша/
- 4 с.л. кокосово масло
- 1/3 от брашняната смес /1 ч.чаша/
- 50 г какао

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ ЗА ВСЕКИ ВИД:
Всички продукти се смесват по изброената последователност и се разбъркват добре, като най-накрая се добавя черния шоколад и се разбърква внимателно.
Сместа се изсипва във форма за мъфини или в силиконови формички за печене и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна докато клечка излезе суха /около 15-20 минути/.
Да ви е сладко! 🙂