Затвoрете очи и си представете вкуса на любимата шоколадова торта…Усетете богатия вкус на какао и сладостта на шоколадовия нежен крем, аромата на сладките бадеми и мекотата на пухкавите блатове…
А сега отворете очи, продължавайте да четете внимателно рецептата за тази невероятно вкусна шоколадова торта и повярвайте, че всичко това, което си представяхте със затворени очи преди малко може да бъде приготвено и постигнато в здравословен и веган вариант, само с висококачествени и хранителни продукти, които ще заредят тялото ви с енергия и ще му набавят много полезни витамини и вещества.

Точно така! Тази шоколадова торта е веган, безглутенова, не съдържа нито грам бяла захар, бяло брашно, масло и млечни продукти и може на 100% да бъде наречена ЗДРАВОСЛОВНА. Да, правилно разбрахте, тя може да бъде похапвана по всяко време на деня, без никакво чувство за вина, но разбира се, в умерени количества. Моля ви, не я изяждайте сами, колкото и да ви се иска, а я споделете с близките си! 🙂 Уверявам ви, те няма да разберат, че тя е здравословна и веган!
Шоколадовият блат се приготвя с бадемово брашно, брашно от елда и какао на прах, а основната съставка, която го прави толкова пухкав без употреба на яйца и масло, е АКВАФАБАТА. Ако не сте запознати с този продукт е крайно време да поправите това, защото е вълшебен и е най-любимата ми съставка в печенето на сладки изкушения. Можете да си я направите сами, както и да използвате вече готова аквафаба. Това е течността, която се получава, докато варите нахут или вече готовата течност, която се съдържа в консерва от нахут. Просто отделете нахута от 400 г консерва, прецедете я и готово – разполагате със свежа аквафаба, готова за приготвяне на сладкиши и печива! Толкова е лесно!

Шоколадовият крем е толкова сладък и плътен, заради съдържанието на фурми и кокосово мляко, което се втърдява, когато се охлади и това прави самия крем гъст и перфектен за тази торта.
Насъбрахте ли слюнка в устата си вече? Ако да, нека не губим повече време и преминем към рецептата, за да можете по-скоро да се захванете с приготвянето на Най-Вкусната Здравословна Шоколадова Торта, която е безглутенова и веган!

ВЕГАН ШОКОЛАДОВА ТОРТА
Съставки
*За Блата
200 г брашно от елда
250 г бадемово брашно
50 г какао на прах
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка хималайска сол
аквафаба /*течността от 400г консерва нахут/
250 мл бадемово мляко
50 г кокосова захар
150 г кленов сироп
*За Крема
200 г обезкостени фурми /~20 бр./
100 мл кокосово мляко
100 мл бадемово мляко
4 с.л. какао на прах
1 с.л. кокосово масло
щипка хималайска сол
*За декориране и допълнително вкус
Плодове по избор*
*можете да използвате любим плод, като го нарежете на парченца и наредите между блатовете и накрая украсите тортата с още малко парченца; аз използвах портокал и портокалова кора, защото комбинацията портокал и шоколад ми е любима, но и с горски плодове би се получило много добре/.
Начин на приготвяне
1. В дълбок съд смесете сухите съставки /брашната, какаото, содата, солта/.
2. В друг съд смесете и разбъркайте добре всички мокри съставки /аквафабата, бадемовото мляко, кокосовата захар и кленовия сироп/.
3. Добавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте добре до пълно усвояване с помощта на телена бъркалка.
4. Разделете сместа на 2 равни части /всяка около 750 г/ и пресипете първо едната част в подходяща кръгла форма за печене, може и с отедлящо дъно, диаметър около 24 см, постлана с хартия за печене и намазнена с малко кокосово масло. Печете във фурна, загрята на 180 C градуса докато клечка излезе суха около 20 минути. Повторете с втората част от сместа.
5. През това време в блендер изсипете всички съставки за крема и блендирайте до получаването на гладък крем. Приберете в хладилника да стегне.
6. Когато блатовете са изпечени и напълно изстинали, можете да преминете към сглобяването на тортата. В подходящ съд поставете първо единия блат и покрийте обилно с около 1/2 част от крема. Наредете парченцата плод, след което поставете втория блат и притиснете леко. Покрийте го обилно с останалата част от крема, като намажете хубаво и отстрани с помощта на шпатула или сладкарски нож. Накрая декорирайте по желание и приберете в хладилника поне за 2 часа да се охлади и стегне. Насладете й се! ♥

