Пътят Към Моя Здравословен Бохемски Начин На Живот

Здравейте, прекрасни хора! Дойде време да напиша този пост, защото чувствам, че вече съм готова да споделя откровено с всеки моя опит по пътя към здравословния начин на живот. Надявам се да успея да ви вдъхновя и вие да поемете по него, защото никога не е късно да бъдем най-добрата версия на себе си.

Нека първо се представя за тези от вас, които все още не ме познават, моето име е Анна и аз съм една обикновена жена, която преследва мечтите си и се опитва да бъде най-добрата версия на себе си всеки ден без значение какво е необходимо за това.

Моята философия за здравословен и щастлив начин на живот е простичка:

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И СПОРТ

ЛЮБОВ И ПЪТЕШЕСТВИЯ

ПРЕСЛЕДВАНЕ НА МЕЧТИТЕ

Точка.

Чувствам се късметлийка, че съм отгледана от най-добрите родители на света, които са ме научили на толкова много неща и са ми осигурили наистина невероятно детство, каквото всеки един човек заслужава. Аз съм такава каквато съм до голяма степен, благодарение на тези прекрасни хора, които са ме възпитали и на тях дължа много! Благодаря ви, мамо и тате, ако четете това! 🙂 

Защо ти споделям всичко това? Без значение дали сте родители или не, без значение дали сте имали най-доброто детство или най-лошото, вие можете да бъдете промяната. Родителите имат изключително важна роля и са отговорни за това в какви хора ще се превърнат техните децата един ден, когато порастнат и бъдат осъзнати личности.

Когато бях на около 10 години рязко качих много килограми телесно тегло. Навярно това се дължеше на несъобразения прием на нездравословна храна, благодарение на голямото разнообразие от снаксове и шоколади в магазинчетата до училище, както и липсата на спорт. Имах проблеми в училище, моите съученици се подиграваха с мен, казвайки ми, че съм дебела. Чувствах се много зле и неудобно в кожата си, бях тъжна през цялото време заради това. Децата могат да бъдат толкова жестоки, без дори да го осъзнават. Въпреки факта, че всички ми се присмиваха в училище, майка ми винаги ми повтаряше, че аз не съм дебела, а красива и добра точно такава, каквато съм. Но това не промени поведението на моите съученици и нещо трябваше да се случи. Един ден баща ми се реши да ме запише на тенис училище близо до дома ни.

Започнах да играя тенис всеки ден след училищните занимания и това промени изцяло играта.

Само за година вече не бях същото дете. За 3 години вече се бях превърнала в стройна млада дама. Продължих да играя тенис, докато завърших гимназията, около 8 години, а за вредните храни и снаксове нямаше и спомен в съзнанието ми. Този нов начин на живот ми носеше толкова много удоволствие! Все още не мога да изразя благодарността си към баща ми за това, което той направи за мен като въведе спорта в живота ми и ме промени в такава добра посока!

Благодарение на него съм спортно ориентирана още от дете. Знам, че може да бъде много по-добре, но на възраст около 10 години е перфектният момент за започване на всякакъв вид спорт. От тогава имам необходимост от движение в живота си, без значение дали то ще бъде под формата на йога, тичане, фитнес тренировки, катерене в планината, тенис, пол денс, пилатес или каквото и да било друго от нещата, които съм пробвала.

На по-късен етап, когато бях вече тийнейджърка в училище започнах да правя диети. За съжаление по това време диетите не са имали същото значение като сега. Днес можете гордо да заявите, че сте на здравословна балансирана диета от разнообразно хранене, че сте веган или вегетарианец, дори че сте на кето режим или правите фастинг и това означава, че водите здравословен начин на живот и правите нещо наистина добро за тялото и ума си. Но в онези дни не беше така и знам, че все още има хора, които живеят по този начин за съжаление. Започвах диета, която продължаваше примерно само една седмица и през това време не се яде почти нищо. Понякога само 2 яйца за целия ден и салата за вечерта, понякога съм приемала една и съща храна всеки ден, например само елда със сирене или само солети и кисело мляко. Можете ли да повярвате?! Гледайки назад във времето умът ми не го побира! Според мен това е чиста лудост! Все още мога ясно да си спомня колко беше актуално тогава да бъдеш болезнено слаб. Това беше ерата на кльощавите почти анорексични модели и актриси. Беше наистина нереално. Толкова много момичета се бяха повлияли то тази налудничава тенденция и се бяха разболяли от сериозни хранителни разстройства като булимия и анорексия, които са изцяло на психична основа. Толкова ми е мъчно за тях. Защо трябваше да бъде така, след като има и по-добро решение?!

Слава Богу, аз започнах да чета твърде много за правилните хранителни навици, за това как спорт + правилна здравословна диета могат да те предпазят от такива заболявания, както и да допринесат за това да изглеждаш добре, да си в най-доброто си здраве и да се чувстваш страхотно! Така започна всичко! Така започна ПРОМЯНАТА. От тогава насам обожавам да приготвям храна си сама, защото знам точно какво слагам вътре, какви хранителни стойности съдържа ястието, колко мазнини, захари, сол, протеини, въглехидрати и фибри съдържа и какви са ползите, които тялото ми получава от храната, която му давам. Така се роди и новият ми девиз:

“Ти си това, което ядеш.”

Продължих със спорта и здравословното хранене и когато започнах образованието си в Нов Български университет в София. Без значение дали учех и работех в същото време, винаги намирах време да подготвя храната си предварително за следващия ден, прибирайки я в специални кутии за съхранение и я вземах на работа с мен, така че да не ми се налага да ям “джънк фууд”. Всъщност не мога да си спомня кога за последен път ядох нещо такова, честно. Трябва да е било по времето когато съм била дете. Хахаха!

Йога ме откри преди повече от 5 години.

Завърших университета успешно и се прибрах в родния си град Бургас, където се опитах да стартирам и управлявам собствен бизнес за първи път в живота си. Но както при всяко ново начало, особено когато сте в ранните си 20 години и не сте имали опит с това, а и не ви се е налагало да се справяте с всичкия този стрес и тревожност, опитвайки се да инвестирате парите си в нещо, което наистина обичате и мечтаете да правите, да плащате нереален наем на помещението, сметките, всичките данъци и ДДС (горчивата разбиваща мечти реалност), разбира се е нормално да се изправите срещу много страхове и доста трудности и да се чувствате ужасно напрегнати и на моменти дори безсилни.

Тогава човек започва да става много нервен, да говори на по-висок тон с хората, да се движи твърде бързо и всичко да се случва толкова бързо, че започва да губи контрол върху нещата и в крайна сметка свършва крещейки на най-любимите си хора без причина.

Карахме се доста често дори с приятеля ми, който беше до мен през цялото време и се опитваше да помогне и всичко беше толкова трудно. Причинате несъмнено бе стреса. Същото положение беше и в отношенията с родителите ми и наистина не беше нормално, защото се спречквах и с тях, заради глупави неща.

Един ден, имахме разговор с баща ми за това как аз не се чувствам добре и че съм твърде изнервена, как нещата започват да излизат от моя контрол, че се караме с приятеля всеки ден, също, че се спречквам и с майка ми у дома…И така той внезапно ме попита следния въпрос:

“Миличка, защо не опиташ йога? Чух, че наистина помага, да се справиш със стреса и тревожността. “

Това беше! Така започна всичко. От тогава практикувам йога всеки ден и навсякъде. Точка. Можете да си представите как йога ме промени. Оставих тогавашния си бизнес, който очевидно бе стартиран в неправилния момент, както и не е бил правилното за мен нещо, изобщо!

Йога ме спаси.

Също така спрях да консумирам месо, а приемът на животински продукти ограничих до минимум (консумация на сирена, яйца и кисело мляко няколко пъти в месеца) и страстта ми към готвенето, стартираща още от гимназията, става все по-силна с всеки изминал ден, а възможностите и разнообразните здравословни опции се показват “зад всеки ъгъл”!

Пътуването е другата ми страст.

Както вече споменах, съм наистина голяма късметлийка и съм безкрайно благодарна за своите родители и че точно те са ме отгледали. Те са и причината да съм запалена по пътешествията още от тийнейджър! Те ме заведоха на най-голямото Европейско пътешествие, което можех да си представя, още когато бях на 15 години и прекарахме 24 дни на път, като посетихме толкова много страни, колкото едно дете на тази възраст рядко може да посети. Започнахме от София и минахме през 8 държави – Унгария, Австрия, Германия, Белгия, Люксембург, Франция, Италия и Гърция. Беше невероятно изживяване. Сега, когато погледна назад, това обяснява защо толкова много си мечтая да си купя един ретро ван, да го обновя и направя красив и уютен отвътре и да замина на пътешествие с половинката. Също така си мечтая един ден и аз да имам тази възможност да покажа колкото се може повече от света на моите деца.

Ех, мечти, мечти!… Но знам, че някой ден ще се сбъднат!

Ето как моята страст към пътуването се роди. Вече повече от 5 години се стремя по всячески начин да пътуваме възможно най-много, но винаги се опитвам да пътувам като по най-автентичния начин. Винаги организирам пътешествията си сама без помощта на агенции. Просто резервирам билетите си онлайн от интернет страницата на авиокомпанията, предимно когато те правят отстъпки, след което всичко започва – от планирането, кои места ще посетя първо, хотелите, в които ще нощувам, забележителности и т.н. А понякога решавам да остана и без план и да видя какво ще се случи на момента, когато пристигна на място. И това е, което прави моите пътувания наистина автентични и различни, защото обичам да проучвам нетуристическите локации на дестинациите, които посещавам, да разговарям с местните, доколкото е възможно, за да опозная културата им, да опитам тяхната храна и просто да бъда като тях, така наистина мога да усетя как живеят те. И това е нещото, което ме кара да съм влюбена в живота на пътешественика.

Е, това беше голяма част от моята история, която ме доведе до този Здравословен Бохемски Начин на Живот и ме мотивира да преследвам мечтите си да пътувам все повече, както и да вдъхновявам и околните да водят здравословен и щастлив начин на живот.

Пътешествието си на блогър започнах преди повече от 3 години, за да споделям опита и мечтите си с хора с подобни интересни, които искат да живеят по един щастлив, освободен и здравословен начин, да пътуват повече и да мечтаят смело. Надеждата ми е заедно да прекрачим общоприетите норми, които обществото ни поставя като окови, в името на това да сме щастливи и да следваме смело мечтите си и а определяме сами кое е правилно и хубаво за нас, както и какво да правим с живота си, защото го искаме, а не защото трябва или родителите ни го очакват от нас.

Ако имате каквито и да било въпроси, ще се радвам да ги оставите в коментарите отдолу, за да мога да отговоря на тях възможно най-скоро! Ще се радвам да си говорим по темата и да ми споделите вашия житейски опит и до какви истини сте стигнали, както и дали това е станало по лесния или труден начин? Благодаря ви, че сте тук!

Любов и Светлина ♥

Анна

Follow:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Стани част от нашето здравословно бохемско семейство!