Обожавам вкусът на Италия. Като започнем от пастата, минем през пицата и финишираме с тирамисуто. Този десерт ми е любим от детска възраст. Напомня ми за безгрижните ми години, когато мама го притогвяше за цялото семейство или когато имахме гости у дома и се изяждаше буквално за секунди. Отне ми известно време да се вдъхновя да приготвя ВЕГАН версия, която не съдържа истинско маскарпоне или сметана, но смея да твърдя, че се получи толкова добре, че ако почерпя някой италианец с него, ще бъде възхитен! 🙂

Това сурово веган тирамису под формата на торта се получи изключително
КРЕМООБРАЗНО
С ПЕРФЕКТЕН БАЛАНС ОТ ВКУСОВЕ
ШОКОЛАДОВО, СМЕТАНОВО, С ДЪХ НА РОМ И КАФЕ
МНОГО ПО-ЛЕКО ОТ КЛАСИЧЕСКАТА ВЕРСИЯ
Уверявам ви, че ще си оближете пръстите! Приготвих го за рождения ден на майката на Живко, тъй като тя обожава тирамису и познайте какво се случи – поиска второ парче, разбира се!

Най-добрата част за тази сурова веган торта Тирамису че, че не само e иключително вкусна, но е и здравословна, безглутенова, веган, сурова. Можете да си я похапвате както за закуска, така и за следобедна закуска, в компанията на късо еспресо или по всяко време без притеснения, тъй като не оставя чувство за тежест както обикновената версия на тирамисуто. Това е може би една от най-успешните и велики веган торти, които съм приготвяла досега!
За приготвянето на това веган тирамису са ви необходими само няколко състави, с част от които навярно разполагате в кухнята или килера си, ако сте веган, привърженик на здравословния начин на живот или просто обичате да готвите и приготвяте храната си сами. Дори да не разполгате с част от продуктите – можете да си ги набавите от всяка хранителна верига. Ако сте готови за рецептата, запретнете ръкави и продължавайте да четете, като ще я откриете по-долу! 🙂

СЪСТАВКИ
БЛАТ:
1/2 чаша сурови бадеми (или бадемов пулп)
1/2 чаша орехи
10 обезкостени фурми
1 с.л. нескафе
1/4 чаша какао
1 ванилия
1 с.л. ром или 1/2 есенция ром
щипка хималайска сол
ШОКОЛАДОВ МУС:
1 чаша кашу, предварително накиснато във вода за 1 нощ
10 обезкостени фурми
30 гр. разтопен черен шоколад 80%
1/4 чаша стевия или агаве
1/2 чаша бадемово мляко на стайна температура
1/2 чаша пълномаслено кокосово мляко
4 с.л. разтопено кокосово масло
1/3 чаша какао
1 с.л. ром или 1/2 есенция ром
1 с.л. нескафе
СМЕТАНОВ КРЕМ:
1 чаша предварително накиснато кашу
3/4 чаша пълномаслено кокосово мляко
2 с.л. кокосово масло
1/4 чаша стевия или агаве
1 ванилия
ДЕКОРАЦИЯ:
допълнително какао на прах
натрошени какаови зърна
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Поставете всички съставки за блата в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на лепкава и плътна текстура.
Прехвърлете във форма за торта с отедлящо дъно с размер около 18-20 см диаметър. Притиснете леко с пръсти, като покривате добре по ръба и малка част от стените на формата. Поставете във фризера.
- Поставете всички съставки за средния слой в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на гладка кремообразна смес. Прехвърлете във формата, като покриете блата и отново приберете във фризера, за да стегне добре.
- По същия начин пригответе и последния слой, като блендирате всички състави до получаване на кремообразна смес, след което прехвърлете във формата върху слоя от шоколадов мус, само ако се е втърдил достатъчно добре. В противен случай изчакайте. Трябва да е престоял поне 1 час във фризера.
- Оставете тирамисуто във фризера поне за 2-4 часа или 1 нощ, като извадите 30 минути преди сервиране. Декорирайте като поръсите с допълнително какао на прах или малко натрошени какаови зърна. Насладете се на това безгреховно веган тирамису!


Впечатляваща адаптация на класическата рецепта! Смятате ли, че нескафето би могло успешно да се замени с обикновено кафе (фино смляно)? Благодаря 🙂
Здравейте Силвия,
Много благодаря за позитивната оценка! Да, смятам, че няма проблем инстантното кафе да бъде заменено с фино смляно обикновено такова! Давайте смело и нямам търпение да споделите как се е получил чийзкейка! Приятно творене в кухнята! ♥
Любов и светлина,
Анна