Тези купички с кремообразна каша от киноа се получиха толкова добре, че нямаше как да не ги споделя с вас. От няколко дни ям само тази каша с киноа за закуска, защото съм обсебена с кремообразната текстура и превъзходен вкус.
Навяврно сте свиканли като чуете каша за закуска да си представите, че тя е овесена, а не каша с киноа. Но, освен, че този вариант разнообразява закуската ни, кашата от киноа е перфектна и за хора с непоносимост към глутена. Да, точно така, тази закуска е безглутенова.

Кашата с киноа е вкусна, лесна за приготвяне и много здравословна купа за закуска без глутен, която си заслужава да включите в менюто си. Това, което прави тексткурата на тази каша от киноа толкова кремообразна, е варенето на киноата в домашно приготвено бадемово мляко. Всички знаете колко много обичам да използвам домашно бадемово мляко в купичките си за закуска и този път не е изключение. Домашното бадемово мляко придава на кашата плътна и кадифена текстура, която просто не може да се постигне с купеното от магазина. Ето тук можете да видите как лесно и бързо да си приготвите бадемово мляко у дома, което ще ви отнеме не повече от 5 минути:
Ако не можете да си приготвите домашното бадемово мляко или нямате време, бих препоръчала да използвате консервирано кокосово мляко в тези купички, за да постигнете същия богат и маслен вкус.
Другата тайна съставка, която допринася за вълшебния вкус е голямото количество канела. В тази рецепта съм използвала доста повече канела, от колкото обичайно използвам в овесената си каша или палачинките, например. Канелата в случая прави всяка хапка от тази закуска истинско блаженство. Гарантирам ви, че ще искате да си оближете купичката, след като изядете кашата си с киноа!

Важен детайл са плодовете, ядките и семената, които ще подберете, за да декорирате и придадете завършен вид на купата си с киноа. Вашият избор ще повлияе и на вкуса, разбира се, затова ви съветвам да използвате любими ваши сезонни плодове. В моя случай, аз съм подбрала да използвам различни съставки за двете купи – към едната добавих парченца ананас, банан и малко мандарини, а към другата – парченца ананас, банан, шепа замразени боровинки и замразени малини. Замразените плодове са чудесни за тази каша, защото когато се стопят, те стават като сладко. Разбира се, можете да използвате всякакви плодове, които харесвате, но аз лично обожавам как точно тези плодове си пасват чудесно с кашата от киноа. Накрая поръсих и двете купи с кокосов чипс и орехи. Крайният резултат е просто умопомрачителен!
Затова да не губим повече време, представям ви рецептата, а вие несъмнено добавете тази здравословна купа с каша от киноа към менюто си за закуска.

Рецепта за Вкусна и кремообразна каша от киноа
СЪСТАВКИ
- 1/2 чаша (85гр) сурова киноа
- 1 1/2 чаши (360 мл) домашно бадемово мляко или консервирано кокосово мляко
- 1 с.л. канела
- 1 с.л. кленов сироп, агаве или мед
- 1/2 чаша замразени малини
- 1/2 чаша ананас
- 1 банан
- 1 мандарина
- шепа замразени боровинки
- шепа орехи
- кокосови стърготини за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Поставете малка тенджера на котлона и разбъркайте млякото, киноата, кленовия сироп и канелата. Оставете да кипене, след това намалете котлона и оставете киноата да ври докато се сготви (приблизително 12-15 минути). Добавете малко вода, ако е необходимо, за да се постигне желаната консистенция.
- Разпределете каша от киноа в две купички и добавете плодовете. Накрая поръсете с орехите и кокосовите стърготини.
- Enjoy!

